Klasszikus

Ez a titok már nem titok – a Pannon Filharmonikusok megfejtésre érdemes évaddal érkezik

2024.05.13. 10:45
Ajánlom
A PFZ 2024/2025-ös Titok évadának pécsi bérletes koncertjei nem rejtenek semmivel sem több titkot, mint a fővárosiak. Épp csak annyit, amennyi négy bérletes sorozat összesen húsz hangversenyén elhangzó zene összes hangja magában rejthet. Az előadások erős lenyomatai a karmesterek művészeti munkájának: Kesselyák Gergely, a pécsiek új vezető karmestere minden bérletes sorozatban bemutatkozik.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Csütörtök esténként a Kodály-sorozat várja a pécsi közönséget. A Korngold Hegedűversenyét és Szkrjabin Isteni költeményét bemutató évadnyitón Kesselyák Gergely és a zenekar partnere Boris Brovtsyn hegedűművész lesz. A második koncert francia műsorát a különleges fiatal tehetség, Nicolò Umberto Foron dirigálja, míg novemberben ismét a pécsiek vezető karmestere áll a zenekar elé. A holokauszt 80 éves évfordulójának emlékére a PFZ régi álma valósul meg Bernstein Kaddisának színpadra vitelével. Januárban Varga Gilbert a 14 éves Seohyun Kim hegedűművészt mutatja be a hazai publikumnak, koncertjén Bartókkal és Richard Strausszal arra keresi a választ, hogy vajon bábuk vagyunk a sors kezében, vagy valóban befolyásolhatjuk életünk alakulását? Bogányi Tibor az alkotás más-más folyamatát felmutató két szerző, Schubert és Brahms szimfóniáit adja elő, míg a zenekar egykori művészeti vezetője Howard Williams időtlenül érvényes orosz zeneműveket állít színpadra. A 2025 tavasza játékkal és derűvel, szerelemmel és szenvedéllyel teli lesz, a sorozat Prokofjev Rómeó és Júlia balettjének előadásával zárul.

BorisBrovtsynfoto-104649.jpg

Boris Brovtsyn (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A péntek esti Flört bérlet a csábítás művészete. A négy koncertből álló sorozat nyitókoncertjéén a hegedűvész karmester Michael Maciaszczyk a PFZ muzsikusával, Murin Jaroszlav brácsaművésszel és Boros Mihály zongoraművésszel készül egy igazán szerethető koncertprogrammal.

A második esten Bogányi Tibor vezényletével Bogányi Gergely új művének ősbemutatójára kerül sor,

a harmadikon Kesselyák Gergely Három tenor operagálával szórakoztatja a közönséget. A sorozatot Živa Ploj Peršuh karmester hölgy Dvorák VIII. szimfóniájával zárja majd.

Szombat esténként a Pannonicum bérletben öt koncertet hirdet meg az együttes. A nyitókoncerten Kesselyák Gergely a Brucknet-év tiszteletére Bruckner IX. szimfóniájával, a „a szimfóniák Parsifaljával” nyit Prokofjev II. zongoraversenyét követően, melynek előadója az alig 24 éves zongoravirtuóz, Tom Borrow. A sorozat második koncertjén Mozart kétzongorás zongoraversenyét és Carl Orff Carmina Buranáját élvezheti a pécsi közönség, majd Nicolo Umberto Foron karmester Csajkovszkij és Beethoven legmélyebb önvallomását tárja fel Viktoria Mullova hegedűművész segítségével. A sorozat titkot is rejt: áprilisban a Föld napjának tiszteletére A természet titkai című koncert műsorát a zenekar a közönség legkedvesebb természet ihlette darabjaiból állítja össze. A bérletzárón Hamar Zsolt helyezi Schumann műveit nagyító alá, és mutatja be saját nagyzenekari átiratát, valamint Balog Józseffel Tóth Péter Zongoraversenyét.

1ViktoriaMullovaviolin-104649.jpg

Viktoria Mullova (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A Musica Sacra sorozat mindhárom koncertjén fellép a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa. A sorozat különlegessége, hogy a halottak napi esten bemutatásra kerül Kesselyák Gergely Messa Brevis de Requiem című műve, a decemberi esten a Wrocław Baroque Ensemble és a Fesztiválkórus közös karácsonyi koncertjét élvezhetik a bérletesek, míg húsvétkor Vass András állandó karmester, a zenekar Fesztiválkórusának művészeti vezetője J. S. Bach és Haydn műveit dirigálja majd többek között visszatérő szoprán szólistájának, Kovács Ágnesnek közreműködésével.

Bérletek kaphatók személyesen a Kodály Központ jegypénztárában és online, a jegymester.hu oldalon. Családbarát bérletes konstrukciója keretében a Pannon Filharmonikusok továbbra is ingyenes gyerekbérletet biztosít bérletesei gyermek családtagjai számára felnőttbérletenként maximum két darab ingyenes gyerekbérlet erejéig.

További részletek a Pannon Filharmonikusok oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Kesselyák Gergely (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.