Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

2019.01.15. 17:05
Ajánlom
Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

„Egy új korszak hajnala” – írja az Artemis Quartet korábbi második hegedűse, Anthea Kreston, aki Eckart Runge csellistával együtt január elején távozott a vonósnégyesből. Helyükre Suyoen Kim és Harriet Krijgh érkezett, így az együttes fennállásának 30. évfordulóját már női többségben fogja ünnepelni. „Áttört az üvegplafon, és nem lehetnék ennél izgatottabb.”

Az Artemis Quartet az első olyan élvonalbeli vonósnégyes, amelyben több nő foglal helyet, mint férfi.

Ráadásul az új felállás átlagéletkora is alacsony: mindössze 38 év.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lennének női tagokból álló vonósnégyesek (ilyen például a magyar Central European String Quartet, amelynek tagjai Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao és Szabó Judit). De tény, hogy a nemzetközi színtéren jelentős, élvonalbeli kvartetteket férfitöbbség jellemzi.

aq-KrijghKim-115932.jpg

Suyoen Kim és Harriet Krijgh (Fotó/Forrás: Radek Wegrzyn & Marco Borggreve)

A klasszikus zene konzervatív színtér, írja Anthea Kreston, így természetes, hogy a női egyenjogúság, esélyegyenlőség terén is lassabban változik a helyzet. A műfajban először a szólisták törték át a klasszikus zene üvegplafonját, mivel néhány, femininnek tartott hangszerrel (hegedű, fuvola) színpadra léphettek. A szemünk előtt zajlik az a folyamat, hogy egyre több nő van a szimfonikus zenekarokban, és adott esetben ügy lehet abból, ha egy nő kevesebbet keres, mint egy férfi. A BBC Proms és még számos zenei fesztivál új keletű célkitűzése, hogy több női zeneszerzőnek adjanak lehetőséget.

„Megdöbbentő, hogy miközben a zenekarokba egyre több nő került az elmúlt évtizedekben, a férfi-uralta vonósnégyesek még mindig normának számítanak” – nyilatkozott a kérdésben Edward Klorman, a kanadai McGill Egyetem professzora. – „Néhány világhírű, nemzetközi jelentőségű vonósnégyesben, amelynek tagjai eddig csak férfiak voltak, megjelent egy-két nő, reméljük, hogy ez a trend folytatódni fog.”

Kreston szerint a kamarazenélés férfidominanciája az arisztokrata világból és a polgári szalonokból ered, ahol a nők nem játszottak vonós hangszereken, mert az azokhoz szükséges testtartást – például a csellónál a szétvetett lábakat – illetlennek tartották. Később, a hangversenytermi kamarazenélés térhódításával a vonósnégyesek a férfitöbbségű szimfonikus zenekarok tagjaiból kerültek ki. Az első női többségű kvartett a Galimir Quartet lehetett, de abban az ünnepelt hegedűszólista, Felix Galimir muzsikált a nővéreivel.

Íme néhány élvonalbeli nemzetközi vonósnégyes, zárójelben a férfi/nő aránnyal: Alban Berg (4/0), Borogyin (4/0), Emerson (4/0), Juilliard (2016 óta 2/2), Takács (2005 óta 2/2). (Slipped Disc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Klasszikus

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Klasszikus ajánló

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.
Klasszikus ajánló

Nyáresti koncertek Budapest egyik legszebb történelmi emlékhelyén

Nyolc koncert, a szimfonikus zenekarok mellett a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Bár fellépése is várja az érdeklődőket a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon július 1. és 29. között.
Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.