Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

2019.01.15. 17:05
Ajánlom
Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

„Egy új korszak hajnala” – írja az Artemis Quartet korábbi második hegedűse, Anthea Kreston, aki Eckart Runge csellistával együtt január elején távozott a vonósnégyesből. Helyükre Suyoen Kim és Harriet Krijgh érkezett, így az együttes fennállásának 30. évfordulóját már női többségben fogja ünnepelni. „Áttört az üvegplafon, és nem lehetnék ennél izgatottabb.”

Az Artemis Quartet az első olyan élvonalbeli vonósnégyes, amelyben több nő foglal helyet, mint férfi.

Ráadásul az új felállás átlagéletkora is alacsony: mindössze 38 év.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lennének női tagokból álló vonósnégyesek (ilyen például a magyar Central European String Quartet, amelynek tagjai Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao és Szabó Judit). De tény, hogy a nemzetközi színtéren jelentős, élvonalbeli kvartetteket férfitöbbség jellemzi.

aq-KrijghKim-115932.jpg

Suyoen Kim és Harriet Krijgh (Fotó/Forrás: Radek Wegrzyn & Marco Borggreve)

A klasszikus zene konzervatív színtér, írja Anthea Kreston, így természetes, hogy a női egyenjogúság, esélyegyenlőség terén is lassabban változik a helyzet. A műfajban először a szólisták törték át a klasszikus zene üvegplafonját, mivel néhány, femininnek tartott hangszerrel (hegedű, fuvola) színpadra léphettek. A szemünk előtt zajlik az a folyamat, hogy egyre több nő van a szimfonikus zenekarokban, és adott esetben ügy lehet abból, ha egy nő kevesebbet keres, mint egy férfi. A BBC Proms és még számos zenei fesztivál új keletű célkitűzése, hogy több női zeneszerzőnek adjanak lehetőséget.

„Megdöbbentő, hogy miközben a zenekarokba egyre több nő került az elmúlt évtizedekben, a férfi-uralta vonósnégyesek még mindig normának számítanak” – nyilatkozott a kérdésben Edward Klorman, a kanadai McGill Egyetem professzora. – „Néhány világhírű, nemzetközi jelentőségű vonósnégyesben, amelynek tagjai eddig csak férfiak voltak, megjelent egy-két nő, reméljük, hogy ez a trend folytatódni fog.”

Kreston szerint a kamarazenélés férfidominanciája az arisztokrata világból és a polgári szalonokból ered, ahol a nők nem játszottak vonós hangszereken, mert az azokhoz szükséges testtartást – például a csellónál a szétvetett lábakat – illetlennek tartották. Később, a hangversenytermi kamarazenélés térhódításával a vonósnégyesek a férfitöbbségű szimfonikus zenekarok tagjaiból kerültek ki. Az első női többségű kvartett a Galimir Quartet lehetett, de abban az ünnepelt hegedűszólista, Felix Galimir muzsikált a nővéreivel.

Íme néhány élvonalbeli nemzetközi vonósnégyes, zárójelben a férfi/nő aránnyal: Alban Berg (4/0), Borogyin (4/0), Emerson (4/0), Juilliard (2016 óta 2/2), Takács (2005 óta 2/2). (Slipped Disc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.
Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.