Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Művészi szabadság
2020.04.08. 09:40
Ajánlom
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Mivel töltik most az idejüket?

Kokas Katalin: Ahol egy házban a karantén idejére nyolc ember és egy kutyus költözött össze, ott mindig sűrű az élet. Nagyon szeretünk együtt lenni, ezért választottuk az „egy fedél alatti karantént”, de tanulnunk kell, hogy hogyan tartsuk tiszteletben családtagjaink nyugalmát hosszú távon is, főleg apukámét! Tanuljuk emellett a helyes időbeosztást, amelyet életünkben először valóban mi szabunk meg, semmilyen külső tényezőtől mint koncertek, próbák, utazások nem függünk.

Törekszünk arra, hogy minden nap legyen értékes időnk mindegyik gyermekünkre egyenként.

Hanna (16 éves) most verseket tanul, rengeteget olvas, ezekről beszélgetünk Vele. Gazsival (12 éves) minden nap hegedülünk (erre eddig csak időszakonként volt lehetőségünk). Ráadásul elindított egy YouTube-hegedűiskolát, amely máris közkedvelt lett, ahol napi 10-15 percnyi gyakorlási ötletekkel teli kisvideót tölt fel hegedűs gyerekeknek a Facebookra. Ezzel nekünk is sok feladatunk van, mert természetesen segítünk Neki.

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

Kapcsolódó

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

A fiatal hegedűművésznek volt kitől tanulnia: édesapja Kelemen Barnabás, édesanyja Kokas Katalin.

Olga (majdnem 3 éves) nap mint nap megörvendezteti a családot saját produkcióval. Olgát is „beosztjuk”, mindenki minden nap játszik vele valamit. Mesét csak a délutáni alvás után nézhet, ez is általában balett, például a Diótörő vagy a Hattyúk tava.

Orsi (Öcsém menyasszonya) segít tanulni a két nagyobb gyermekünkkel, apu főz, anyu süti a kenyeret. Közösen igyekszünk rendet tartani több-kevesebb sikerrel. Igyekszünk sportolni is minden nap, ellipszisgépen és szobabiciklin.

Barnabással megtanuljuk azokat a Leclair kéthegedűs szonátákat, amire még nem volt időnk. Újraterveztük a Fesztiválakadémia koncepcióját, és csak magyar művészeket hívunk meg, ezzel segíteni próbálunk a hazai művészvilágnak a vírushelyzet okozta nehézségek után.

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Kapcsolódó

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Zenészeket, színészeket és zeneakadémistákat támogat az idei fesztivál akár az eredeti, júliusi időpont előtt is. 

Mint minden zenetanár, mi is online tanítjuk saját tanítványainkat, de Barnabáshoz nap mint nap jelentkeznek be a világ minden tájáról hegedűsök, mert meghirdetett egy online mesterkurzust. Anyukám is csellótanár, online foglalkozik Ő is a zeneiskolás növendékeivel. És ha elolvad a hó, vár a kertészkedés!

Hogyan fogadták a kényszerleállást? Barnabásnak elmaradt egy fontos szólókoncertje – többek között. Hogyan élik meg a bezártságot? És a gyerekek?

Kelemen Barnabás:

Valóban, a nyilvános koncertek leállításának első napján lett volna életem egyik mérföldköve, a Zeneakadémia Nagytermében három Bach-szólóművet adtam volna elő barokk hegedűn, bélhúrokon, korhű hangolásban, barokk vonóval.

E koncert másnapján Gáspár fiunk felvételizett volna a Zeneakadémia előkészítő osztályába közös tanárunk, Perényi Eszter osztályába.

Harmadnapon feleségem a Müpa 15 éves születésnapi ünnepi koncertjén játszotta volna Kurtág György Brácsaversenyét a Nemzeti Filharmonikusokkal, amelyet erre az alkalomra tanult meg. Az azt követő héten az Utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen a döntősökkel játszottam volna a versenyzőkkel zongorás triókat, Hanna lányunk pedig élete első nagy színházi premierjét, Shakespeare Rómeó és Júliájában Júlia szerepét játszotta volna a Pesti Magyar Színházban.

És ez így ment volna tovább egészen június közepéig, ami után a Fesztivál Akadémiáig lett volna pár hét pihenés – ami lesz is valószínűleg…

Mit tanácsolnak az elkövetkező hetekre? Mit segíthet ebben a különleges helyzetben?

Kokas Katalin: Szüleim már március 11-én kérésünket megfogadva hazaköltöztek Kaposvárra a családi házunkba. Édesapám, aki családunk főszakácsa és a megtakarítás mintaképe, észszerűen bevásárolt az elkövetkező hetekre, belekalkulálva azt is, hogy a karantén idején is biztosan lesz házhozszállítási lehetőség.

Három gyermekünkkel és Öcsém menyasszonyával pár nappal később csatlakoztunk hozzájuk, Öcsém és Húgomék pedig önkéntes karanténban vannak Pesten, így a későbbiek során talán találkozhatunk.

Nagyon hiszünk abban, ha betartjuk az orvosok legfontosabb kérését, és otthon maradunk mind, akik ezt megtehetjük, tehát nem lépünk ki lakásunk ajtaján, lassítani tudjuk a járvány terjedési sebességét! Ez egy próbatétel, melyet nem büntetésnek élünk meg, hanem inkább kihívásnak és esélynek.

Fotó: Emmer László

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!