Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Művészi szabadság
2020.04.08. 09:40
Ajánlom
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Mivel töltik most az idejüket?

Kokas Katalin: Ahol egy házban a karantén idejére nyolc ember és egy kutyus költözött össze, ott mindig sűrű az élet. Nagyon szeretünk együtt lenni, ezért választottuk az „egy fedél alatti karantént”, de tanulnunk kell, hogy hogyan tartsuk tiszteletben családtagjaink nyugalmát hosszú távon is, főleg apukámét! Tanuljuk emellett a helyes időbeosztást, amelyet életünkben először valóban mi szabunk meg, semmilyen külső tényezőtől mint koncertek, próbák, utazások nem függünk.

Törekszünk arra, hogy minden nap legyen értékes időnk mindegyik gyermekünkre egyenként.

Hanna (16 éves) most verseket tanul, rengeteget olvas, ezekről beszélgetünk Vele. Gazsival (12 éves) minden nap hegedülünk (erre eddig csak időszakonként volt lehetőségünk). Ráadásul elindított egy YouTube-hegedűiskolát, amely máris közkedvelt lett, ahol napi 10-15 percnyi gyakorlási ötletekkel teli kisvideót tölt fel hegedűs gyerekeknek a Facebookra. Ezzel nekünk is sok feladatunk van, mert természetesen segítünk Neki.

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

Kapcsolódó

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

A fiatal hegedűművésznek volt kitől tanulnia: édesapja Kelemen Barnabás, édesanyja Kokas Katalin.

Olga (majdnem 3 éves) nap mint nap megörvendezteti a családot saját produkcióval. Olgát is „beosztjuk”, mindenki minden nap játszik vele valamit. Mesét csak a délutáni alvás után nézhet, ez is általában balett, például a Diótörő vagy a Hattyúk tava.

Orsi (Öcsém menyasszonya) segít tanulni a két nagyobb gyermekünkkel, apu főz, anyu süti a kenyeret. Közösen igyekszünk rendet tartani több-kevesebb sikerrel. Igyekszünk sportolni is minden nap, ellipszisgépen és szobabiciklin.

Barnabással megtanuljuk azokat a Leclair kéthegedűs szonátákat, amire még nem volt időnk. Újraterveztük a Fesztiválakadémia koncepcióját, és csak magyar művészeket hívunk meg, ezzel segíteni próbálunk a hazai művészvilágnak a vírushelyzet okozta nehézségek után.

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Kapcsolódó

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Zenészeket, színészeket és zeneakadémistákat támogat az idei fesztivál akár az eredeti, júliusi időpont előtt is. 

Mint minden zenetanár, mi is online tanítjuk saját tanítványainkat, de Barnabáshoz nap mint nap jelentkeznek be a világ minden tájáról hegedűsök, mert meghirdetett egy online mesterkurzust. Anyukám is csellótanár, online foglalkozik Ő is a zeneiskolás növendékeivel. És ha elolvad a hó, vár a kertészkedés!

Hogyan fogadták a kényszerleállást? Barnabásnak elmaradt egy fontos szólókoncertje – többek között. Hogyan élik meg a bezártságot? És a gyerekek?

Kelemen Barnabás:

Valóban, a nyilvános koncertek leállításának első napján lett volna életem egyik mérföldköve, a Zeneakadémia Nagytermében három Bach-szólóművet adtam volna elő barokk hegedűn, bélhúrokon, korhű hangolásban, barokk vonóval.

E koncert másnapján Gáspár fiunk felvételizett volna a Zeneakadémia előkészítő osztályába közös tanárunk, Perényi Eszter osztályába.

Harmadnapon feleségem a Müpa 15 éves születésnapi ünnepi koncertjén játszotta volna Kurtág György Brácsaversenyét a Nemzeti Filharmonikusokkal, amelyet erre az alkalomra tanult meg. Az azt követő héten az Utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen a döntősökkel játszottam volna a versenyzőkkel zongorás triókat, Hanna lányunk pedig élete első nagy színházi premierjét, Shakespeare Rómeó és Júliájában Júlia szerepét játszotta volna a Pesti Magyar Színházban.

És ez így ment volna tovább egészen június közepéig, ami után a Fesztivál Akadémiáig lett volna pár hét pihenés – ami lesz is valószínűleg…

Mit tanácsolnak az elkövetkező hetekre? Mit segíthet ebben a különleges helyzetben?

Kokas Katalin: Szüleim már március 11-én kérésünket megfogadva hazaköltöztek Kaposvárra a családi házunkba. Édesapám, aki családunk főszakácsa és a megtakarítás mintaképe, észszerűen bevásárolt az elkövetkező hetekre, belekalkulálva azt is, hogy a karantén idején is biztosan lesz házhozszállítási lehetőség.

Három gyermekünkkel és Öcsém menyasszonyával pár nappal később csatlakoztunk hozzájuk, Öcsém és Húgomék pedig önkéntes karanténban vannak Pesten, így a későbbiek során talán találkozhatunk.

Nagyon hiszünk abban, ha betartjuk az orvosok legfontosabb kérését, és otthon maradunk mind, akik ezt megtehetjük, tehát nem lépünk ki lakásunk ajtaján, lassítani tudjuk a járvány terjedési sebességét! Ez egy próbatétel, melyet nem büntetésnek élünk meg, hanem inkább kihívásnak és esélynek.

Fotó: Emmer László

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.