Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Művészi szabadság
2020.04.08. 09:40
Ajánlom
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Mivel töltik most az idejüket?

Kokas Katalin: Ahol egy házban a karantén idejére nyolc ember és egy kutyus költözött össze, ott mindig sűrű az élet. Nagyon szeretünk együtt lenni, ezért választottuk az „egy fedél alatti karantént”, de tanulnunk kell, hogy hogyan tartsuk tiszteletben családtagjaink nyugalmát hosszú távon is, főleg apukámét! Tanuljuk emellett a helyes időbeosztást, amelyet életünkben először valóban mi szabunk meg, semmilyen külső tényezőtől mint koncertek, próbák, utazások nem függünk.

Törekszünk arra, hogy minden nap legyen értékes időnk mindegyik gyermekünkre egyenként.

Hanna (16 éves) most verseket tanul, rengeteget olvas, ezekről beszélgetünk Vele. Gazsival (12 éves) minden nap hegedülünk (erre eddig csak időszakonként volt lehetőségünk). Ráadásul elindított egy YouTube-hegedűiskolát, amely máris közkedvelt lett, ahol napi 10-15 percnyi gyakorlási ötletekkel teli kisvideót tölt fel hegedűs gyerekeknek a Facebookra. Ezzel nekünk is sok feladatunk van, mert természetesen segítünk Neki.

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

Kapcsolódó

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

A fiatal hegedűművésznek volt kitől tanulnia: édesapja Kelemen Barnabás, édesanyja Kokas Katalin.

Olga (majdnem 3 éves) nap mint nap megörvendezteti a családot saját produkcióval. Olgát is „beosztjuk”, mindenki minden nap játszik vele valamit. Mesét csak a délutáni alvás után nézhet, ez is általában balett, például a Diótörő vagy a Hattyúk tava.

Orsi (Öcsém menyasszonya) segít tanulni a két nagyobb gyermekünkkel, apu főz, anyu süti a kenyeret. Közösen igyekszünk rendet tartani több-kevesebb sikerrel. Igyekszünk sportolni is minden nap, ellipszisgépen és szobabiciklin.

Barnabással megtanuljuk azokat a Leclair kéthegedűs szonátákat, amire még nem volt időnk. Újraterveztük a Fesztiválakadémia koncepcióját, és csak magyar művészeket hívunk meg, ezzel segíteni próbálunk a hazai művészvilágnak a vírushelyzet okozta nehézségek után.

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Kapcsolódó

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Zenészeket, színészeket és zeneakadémistákat támogat az idei fesztivál akár az eredeti, júliusi időpont előtt is. 

Mint minden zenetanár, mi is online tanítjuk saját tanítványainkat, de Barnabáshoz nap mint nap jelentkeznek be a világ minden tájáról hegedűsök, mert meghirdetett egy online mesterkurzust. Anyukám is csellótanár, online foglalkozik Ő is a zeneiskolás növendékeivel. És ha elolvad a hó, vár a kertészkedés!

Hogyan fogadták a kényszerleállást? Barnabásnak elmaradt egy fontos szólókoncertje – többek között. Hogyan élik meg a bezártságot? És a gyerekek?

Kelemen Barnabás:

Valóban, a nyilvános koncertek leállításának első napján lett volna életem egyik mérföldköve, a Zeneakadémia Nagytermében három Bach-szólóművet adtam volna elő barokk hegedűn, bélhúrokon, korhű hangolásban, barokk vonóval.

E koncert másnapján Gáspár fiunk felvételizett volna a Zeneakadémia előkészítő osztályába közös tanárunk, Perényi Eszter osztályába.

Harmadnapon feleségem a Müpa 15 éves születésnapi ünnepi koncertjén játszotta volna Kurtág György Brácsaversenyét a Nemzeti Filharmonikusokkal, amelyet erre az alkalomra tanult meg. Az azt követő héten az Utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen a döntősökkel játszottam volna a versenyzőkkel zongorás triókat, Hanna lányunk pedig élete első nagy színházi premierjét, Shakespeare Rómeó és Júliájában Júlia szerepét játszotta volna a Pesti Magyar Színházban.

És ez így ment volna tovább egészen június közepéig, ami után a Fesztivál Akadémiáig lett volna pár hét pihenés – ami lesz is valószínűleg…

Mit tanácsolnak az elkövetkező hetekre? Mit segíthet ebben a különleges helyzetben?

Kokas Katalin: Szüleim már március 11-én kérésünket megfogadva hazaköltöztek Kaposvárra a családi házunkba. Édesapám, aki családunk főszakácsa és a megtakarítás mintaképe, észszerűen bevásárolt az elkövetkező hetekre, belekalkulálva azt is, hogy a karantén idején is biztosan lesz házhozszállítási lehetőség.

Három gyermekünkkel és Öcsém menyasszonyával pár nappal később csatlakoztunk hozzájuk, Öcsém és Húgomék pedig önkéntes karanténban vannak Pesten, így a későbbiek során talán találkozhatunk.

Nagyon hiszünk abban, ha betartjuk az orvosok legfontosabb kérését, és otthon maradunk mind, akik ezt megtehetjük, tehát nem lépünk ki lakásunk ajtaján, lassítani tudjuk a járvány terjedési sebességét! Ez egy próbatétel, melyet nem büntetésnek élünk meg, hanem inkább kihívásnak és esélynek.

Fotó: Emmer László

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Klasszikus ajánló

A klón, aki túlontúl emberi − Interjú Jörg Widmann-nal

Rafináltan újraértelmezett, szerelmi sokszögtörténetté transzformált modern Pygmalion-parafrázissal érkezik a budapesti Liszt Ünnepre a Neue Oper Wien. A húsz éve, Münchenben bemutatott opera – Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) szerzője, Jörg Widmann a darab keletkezéstörténetéről is nyilatkozott.