Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Művészi szabadság
2020.04.08. 09:40
Ajánlom
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Mivel töltik most az idejüket?

Kokas Katalin: Ahol egy házban a karantén idejére nyolc ember és egy kutyus költözött össze, ott mindig sűrű az élet. Nagyon szeretünk együtt lenni, ezért választottuk az „egy fedél alatti karantént”, de tanulnunk kell, hogy hogyan tartsuk tiszteletben családtagjaink nyugalmát hosszú távon is, főleg apukámét! Tanuljuk emellett a helyes időbeosztást, amelyet életünkben először valóban mi szabunk meg, semmilyen külső tényezőtől mint koncertek, próbák, utazások nem függünk.

Törekszünk arra, hogy minden nap legyen értékes időnk mindegyik gyermekünkre egyenként.

Hanna (16 éves) most verseket tanul, rengeteget olvas, ezekről beszélgetünk Vele. Gazsival (12 éves) minden nap hegedülünk (erre eddig csak időszakonként volt lehetőségünk). Ráadásul elindított egy YouTube-hegedűiskolát, amely máris közkedvelt lett, ahol napi 10-15 percnyi gyakorlási ötletekkel teli kisvideót tölt fel hegedűs gyerekeknek a Facebookra. Ezzel nekünk is sok feladatunk van, mert természetesen segítünk Neki.

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

Kapcsolódó

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

A fiatal hegedűművésznek volt kitől tanulnia: édesapja Kelemen Barnabás, édesanyja Kokas Katalin.

Olga (majdnem 3 éves) nap mint nap megörvendezteti a családot saját produkcióval. Olgát is „beosztjuk”, mindenki minden nap játszik vele valamit. Mesét csak a délutáni alvás után nézhet, ez is általában balett, például a Diótörő vagy a Hattyúk tava.

Orsi (Öcsém menyasszonya) segít tanulni a két nagyobb gyermekünkkel, apu főz, anyu süti a kenyeret. Közösen igyekszünk rendet tartani több-kevesebb sikerrel. Igyekszünk sportolni is minden nap, ellipszisgépen és szobabiciklin.

Barnabással megtanuljuk azokat a Leclair kéthegedűs szonátákat, amire még nem volt időnk. Újraterveztük a Fesztiválakadémia koncepcióját, és csak magyar művészeket hívunk meg, ezzel segíteni próbálunk a hazai művészvilágnak a vírushelyzet okozta nehézségek után.

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Kapcsolódó

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Zenészeket, színészeket és zeneakadémistákat támogat az idei fesztivál akár az eredeti, júliusi időpont előtt is. 

Mint minden zenetanár, mi is online tanítjuk saját tanítványainkat, de Barnabáshoz nap mint nap jelentkeznek be a világ minden tájáról hegedűsök, mert meghirdetett egy online mesterkurzust. Anyukám is csellótanár, online foglalkozik Ő is a zeneiskolás növendékeivel. És ha elolvad a hó, vár a kertészkedés!

Hogyan fogadták a kényszerleállást? Barnabásnak elmaradt egy fontos szólókoncertje – többek között. Hogyan élik meg a bezártságot? És a gyerekek?

Kelemen Barnabás:

Valóban, a nyilvános koncertek leállításának első napján lett volna életem egyik mérföldköve, a Zeneakadémia Nagytermében három Bach-szólóművet adtam volna elő barokk hegedűn, bélhúrokon, korhű hangolásban, barokk vonóval.

E koncert másnapján Gáspár fiunk felvételizett volna a Zeneakadémia előkészítő osztályába közös tanárunk, Perényi Eszter osztályába.

Harmadnapon feleségem a Müpa 15 éves születésnapi ünnepi koncertjén játszotta volna Kurtág György Brácsaversenyét a Nemzeti Filharmonikusokkal, amelyet erre az alkalomra tanult meg. Az azt követő héten az Utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen a döntősökkel játszottam volna a versenyzőkkel zongorás triókat, Hanna lányunk pedig élete első nagy színházi premierjét, Shakespeare Rómeó és Júliájában Júlia szerepét játszotta volna a Pesti Magyar Színházban.

És ez így ment volna tovább egészen június közepéig, ami után a Fesztivál Akadémiáig lett volna pár hét pihenés – ami lesz is valószínűleg…

Mit tanácsolnak az elkövetkező hetekre? Mit segíthet ebben a különleges helyzetben?

Kokas Katalin: Szüleim már március 11-én kérésünket megfogadva hazaköltöztek Kaposvárra a családi házunkba. Édesapám, aki családunk főszakácsa és a megtakarítás mintaképe, észszerűen bevásárolt az elkövetkező hetekre, belekalkulálva azt is, hogy a karantén idején is biztosan lesz házhozszállítási lehetőség.

Három gyermekünkkel és Öcsém menyasszonyával pár nappal később csatlakoztunk hozzájuk, Öcsém és Húgomék pedig önkéntes karanténban vannak Pesten, így a későbbiek során talán találkozhatunk.

Nagyon hiszünk abban, ha betartjuk az orvosok legfontosabb kérését, és otthon maradunk mind, akik ezt megtehetjük, tehát nem lépünk ki lakásunk ajtaján, lassítani tudjuk a járvány terjedési sebességét! Ez egy próbatétel, melyet nem büntetésnek élünk meg, hanem inkább kihívásnak és esélynek.

Fotó: Emmer László

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus ajánló

Budapesten és Pozsonyban koncertezik a V4 Vonósnégyes

A kvartett március 7-én Budapesten a Benczúr Ház Rendezvényközpontban muzsikálnak, március 8-án pedig első alkalommal lépnek fel Pozsonyban, a Prímási palotában, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott.
Klasszikus ajánló

Idén is egy egész napon át hallgathatjuk Mozart varázslatos dallamait a Concerto Budapesttel

A Concerto Budapest hagyományos Mozart-napjára most vasárnap, március 3-án kerül sor a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is.