Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Művészi szabadság
2020.04.08. 09:40
Ajánlom
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Mivel töltik most az idejüket?

Kokas Katalin: Ahol egy házban a karantén idejére nyolc ember és egy kutyus költözött össze, ott mindig sűrű az élet. Nagyon szeretünk együtt lenni, ezért választottuk az „egy fedél alatti karantént”, de tanulnunk kell, hogy hogyan tartsuk tiszteletben családtagjaink nyugalmát hosszú távon is, főleg apukámét! Tanuljuk emellett a helyes időbeosztást, amelyet életünkben először valóban mi szabunk meg, semmilyen külső tényezőtől mint koncertek, próbák, utazások nem függünk.

Törekszünk arra, hogy minden nap legyen értékes időnk mindegyik gyermekünkre egyenként.

Hanna (16 éves) most verseket tanul, rengeteget olvas, ezekről beszélgetünk Vele. Gazsival (12 éves) minden nap hegedülünk (erre eddig csak időszakonként volt lehetőségünk). Ráadásul elindított egy YouTube-hegedűiskolát, amely máris közkedvelt lett, ahol napi 10-15 percnyi gyakorlási ötletekkel teli kisvideót tölt fel hegedűs gyerekeknek a Facebookra. Ezzel nekünk is sok feladatunk van, mert természetesen segítünk Neki.

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

Kapcsolódó

Online hegedűóra a 12 éves Kelemen Gáspárral

A fiatal hegedűművésznek volt kitől tanulnia: édesapja Kelemen Barnabás, édesanyja Kokas Katalin.

Olga (majdnem 3 éves) nap mint nap megörvendezteti a családot saját produkcióval. Olgát is „beosztjuk”, mindenki minden nap játszik vele valamit. Mesét csak a délutáni alvás után nézhet, ez is általában balett, például a Diótörő vagy a Hattyúk tava.

Orsi (Öcsém menyasszonya) segít tanulni a két nagyobb gyermekünkkel, apu főz, anyu süti a kenyeret. Közösen igyekszünk rendet tartani több-kevesebb sikerrel. Igyekszünk sportolni is minden nap, ellipszisgépen és szobabiciklin.

Barnabással megtanuljuk azokat a Leclair kéthegedűs szonátákat, amire még nem volt időnk. Újraterveztük a Fesztiválakadémia koncepcióját, és csak magyar művészeket hívunk meg, ezzel segíteni próbálunk a hazai művészvilágnak a vírushelyzet okozta nehézségek után.

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Kapcsolódó

A veszélyhelyzet feloldása után szinte azonnal jön a Fesztivál Akadémia Budapest

Zenészeket, színészeket és zeneakadémistákat támogat az idei fesztivál akár az eredeti, júliusi időpont előtt is. 

Mint minden zenetanár, mi is online tanítjuk saját tanítványainkat, de Barnabáshoz nap mint nap jelentkeznek be a világ minden tájáról hegedűsök, mert meghirdetett egy online mesterkurzust. Anyukám is csellótanár, online foglalkozik Ő is a zeneiskolás növendékeivel. És ha elolvad a hó, vár a kertészkedés!

Hogyan fogadták a kényszerleállást? Barnabásnak elmaradt egy fontos szólókoncertje – többek között. Hogyan élik meg a bezártságot? És a gyerekek?

Kelemen Barnabás:

Valóban, a nyilvános koncertek leállításának első napján lett volna életem egyik mérföldköve, a Zeneakadémia Nagytermében három Bach-szólóművet adtam volna elő barokk hegedűn, bélhúrokon, korhű hangolásban, barokk vonóval.

E koncert másnapján Gáspár fiunk felvételizett volna a Zeneakadémia előkészítő osztályába közös tanárunk, Perényi Eszter osztályába.

Harmadnapon feleségem a Müpa 15 éves születésnapi ünnepi koncertjén játszotta volna Kurtág György Brácsaversenyét a Nemzeti Filharmonikusokkal, amelyet erre az alkalomra tanult meg. Az azt követő héten az Utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen a döntősökkel játszottam volna a versenyzőkkel zongorás triókat, Hanna lányunk pedig élete első nagy színházi premierjét, Shakespeare Rómeó és Júliájában Júlia szerepét játszotta volna a Pesti Magyar Színházban.

És ez így ment volna tovább egészen június közepéig, ami után a Fesztivál Akadémiáig lett volna pár hét pihenés – ami lesz is valószínűleg…

Mit tanácsolnak az elkövetkező hetekre? Mit segíthet ebben a különleges helyzetben?

Kokas Katalin: Szüleim már március 11-én kérésünket megfogadva hazaköltöztek Kaposvárra a családi házunkba. Édesapám, aki családunk főszakácsa és a megtakarítás mintaképe, észszerűen bevásárolt az elkövetkező hetekre, belekalkulálva azt is, hogy a karantén idején is biztosan lesz házhozszállítási lehetőség.

Három gyermekünkkel és Öcsém menyasszonyával pár nappal később csatlakoztunk hozzájuk, Öcsém és Húgomék pedig önkéntes karanténban vannak Pesten, így a későbbiek során talán találkozhatunk.

Nagyon hiszünk abban, ha betartjuk az orvosok legfontosabb kérését, és otthon maradunk mind, akik ezt megtehetjük, tehát nem lépünk ki lakásunk ajtaján, lassítani tudjuk a járvány terjedési sebességét! Ez egy próbatétel, melyet nem büntetésnek élünk meg, hanem inkább kihívásnak és esélynek.

Fotó: Emmer László

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.