Klasszikus

Ez is a zene miatt van

2009.07.01. 17:01
Ajánlom
A zeneőrült japán igazgatónak, Morita Akiónak készítette el egyik ügyes mérnöke az első walkmant, hogy a nagyrabecsült vezető a tengerparton vagy egy parkban sétálgatva is hallgathassa kedvenc melódiáit.

A Sony cég társalapítója Morita Akio operarajongó volt és tengerentúli utazásai során sem akarta nélkülözni a zenét. Gyermekei is nagyon szerették a muzsikát ezért az akkor még jóval nagyobb méretű magnón és a hozzá tartozó kazettákon vitték magukkal kedvenc dallamaikat. Ezért Morita a "hordozható zene" ötletét rendkívül díjazta, majd ötleteivel igyekezett gazdagítani az alapkoncepciót. Ő támasztotta azt az elvárást, hogy az eszköz magas hangzásminőséggel kell rendelkezzen, hasonlóan az autókban használt sztereohangzáshoz, továbbá tulajdonosának futás, gyaloglás vagy akár gördeszkázás közben is tudnia kell használnia azt, ezért nem szabad túl törékenyre tervezni, gyártani.

Bár a Sonynál minden technikai feltétel adott volt az elkészítéshez, a gyár mérnökei kezdetben igencsak fanyalogtak, és kifogásnak nyelvtani érveket hoztak fel az új termék neve, a walkman ellen. Morita azonban keresztülvitte az ötletet és éppen 30 éve, 1979. július 1-jén piacra dobták az első, TPS-L2 modellt Nagy-Britanniában.

A walkman rövid időn belül igen sikeres lett, és népszerűsége újabb hanghordozó eszközök kiötlésére inspirálta a japán tervezőket. A folyamat az első sztereofelvevős walkmannal folytatódott, amit a WM-R2, majd a CD walkman (Discman), aztán az MD walkman (minidisc) követett, napjainkban pedig már a mobiltelefonba építve találkozhatunk a termékcsalád legifjabb rokonaival. Ha belegondolunk, hogy mindez egy operabarát japán igazgatón múlt - hálásak lehetünk a muzsika ilyenfajta jótéteményeiért is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.
Klasszikus hír

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Klasszikus ajánló

Forradalmi szimfóniával tiszteleg '56 hősei előtt az Óbudai Danubia Zenekar

Lajtha László VII. (Forradalmi) szimfóniáját játssza az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester a Zeneakadémián. Utána Csajkovszkij Ötödikje csendül fel.
Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.