Klasszikus

Ez itt az Ön helye!

2009.02.25. 00:00
Ajánlom
Ez a szlogenje az idén 29. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF), amely március 20-tól április 5-ig közel 250 programmal várja a kultúra szerelmeseit. A jegyek 78%-át már lefoglalták, így érdemes minél előbb megváltani a még üres, de annál kényelmesebb székekre szóló belépőnket.

Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostani nehéz időkben rászorulunk a vidámságra, a derűs tavaszvárásra, amelyhez a formai világában és logójában is megújult BTF programjai hozzásegíthetnek bennünket. Kiemelte, hogy a Haydn emlékév köré szerveződő koncertek a múltra emlékezést, és annak a mai kor kontextusába helyezését reprezentálják. Kiváló példa erre a március 21-22-i Philemon és Baucis-bemutató Kovalik Balázs rendezésében, és az április 4-i Virágvasárnap előtt című koncert, amelyet az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara a nemrég elhunyt karnagyuk, Baross Gábor emlékének ajánlott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év újdonsága a BTF és a Nemzeti Színház szervezte Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely nyolc nem mindennapi színházi produkcióval várja az érdeklődőket.

Dr. Kovács Miklós az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerint a gazdasági világválság miatt a városi turizmus visszaeshet, de a BTF, mintegy válságkezelő rendezvényként ezt a tendenciát mérsékelheti. Kiemelte a Budapesti Operettszínház március 20-i A Bajadér című előadását, a 100 Tagú Cigányzenekar április 1. és 3-i koncertjét, és a Magyar Állami Operaházban március 22-én és 28-án játszott Turandotot. Ezek az előadások, koncertek mind-mind elősegíthetik a külföldi látogatók minél hosszasabb magyarországi látogatását.

Demszky Gábor főpolgármester szerint nem sok mindenkit kell meggyőzni arról, hogy Budapest Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosa. Csak decemberben 1023 magas színvonalú kulturális esemény zajlott a fővárosban. "Példátlan gazdasági válság idején példásan gazdag a kínálat" – mondta. Kiemelte, hogy az idei díszvendég Csehország lesz, így a Prágai Rádiózenekar is ellátogat Budapestre március 29-én, és március 20-án a Szépművészeti Múzeumban megnyílik Alfons Mucha, a szecesszió egyik legnagyobb cseh mesterének kiállítása is.

Gál Jenő, a budapesti Cseh Centrum irányítója arra világított rá, milyen pozitív befogadóközönsége van Magyarországon a cseh kultúrának, és elmondta, hogy a programok összeállításánál a kortárs művészet és a letűnt korok párhuzamát kívánták hangsúlyozni.

A BTF-t második éve támogatja az OTP Bank és a MOL, a Szerencsejáték Zrt. pedig negyedik éve segíti a programok létrejöttét.

A nehéz gazdasági körülmények miatt a hagyományos Fringe Fesztivál elmarad, helyette a Fringe+ -t rendezik meg, ahol az elmúlt három év legjobb produkciói kapnak helyet április 3. és 5. között minden délután háromtól a Millenárison. Az idei Fringe+ győztese a 2010-es "Pécs Európa kulturális fővárosa" programjai között léphet fel.

Idén tavasszal is tehát pazar kínálat, jobbnál jobb kulturális események várják az érdeklődőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.