Klasszikus

Ez itt az Ön helye!

2009.02.25. 00:00
Ajánlom
Ez a szlogenje az idén 29. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF), amely március 20-tól április 5-ig közel 250 programmal várja a kultúra szerelmeseit. A jegyek 78%-át már lefoglalták, így érdemes minél előbb megváltani a még üres, de annál kényelmesebb székekre szóló belépőnket.

Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostani nehéz időkben rászorulunk a vidámságra, a derűs tavaszvárásra, amelyhez a formai világában és logójában is megújult BTF programjai hozzásegíthetnek bennünket. Kiemelte, hogy a Haydn emlékév köré szerveződő koncertek a múltra emlékezést, és annak a mai kor kontextusába helyezését reprezentálják. Kiváló példa erre a március 21-22-i Philemon és Baucis-bemutató Kovalik Balázs rendezésében, és az április 4-i Virágvasárnap előtt című koncert, amelyet az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara a nemrég elhunyt karnagyuk, Baross Gábor emlékének ajánlott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év újdonsága a BTF és a Nemzeti Színház szervezte Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely nyolc nem mindennapi színházi produkcióval várja az érdeklődőket.

Dr. Kovács Miklós az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerint a gazdasági világválság miatt a városi turizmus visszaeshet, de a BTF, mintegy válságkezelő rendezvényként ezt a tendenciát mérsékelheti. Kiemelte a Budapesti Operettszínház március 20-i A Bajadér című előadását, a 100 Tagú Cigányzenekar április 1. és 3-i koncertjét, és a Magyar Állami Operaházban március 22-én és 28-án játszott Turandotot. Ezek az előadások, koncertek mind-mind elősegíthetik a külföldi látogatók minél hosszasabb magyarországi látogatását.

Demszky Gábor főpolgármester szerint nem sok mindenkit kell meggyőzni arról, hogy Budapest Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosa. Csak decemberben 1023 magas színvonalú kulturális esemény zajlott a fővárosban. "Példátlan gazdasági válság idején példásan gazdag a kínálat" – mondta. Kiemelte, hogy az idei díszvendég Csehország lesz, így a Prágai Rádiózenekar is ellátogat Budapestre március 29-én, és március 20-án a Szépművészeti Múzeumban megnyílik Alfons Mucha, a szecesszió egyik legnagyobb cseh mesterének kiállítása is.

Gál Jenő, a budapesti Cseh Centrum irányítója arra világított rá, milyen pozitív befogadóközönsége van Magyarországon a cseh kultúrának, és elmondta, hogy a programok összeállításánál a kortárs művészet és a letűnt korok párhuzamát kívánták hangsúlyozni.

A BTF-t második éve támogatja az OTP Bank és a MOL, a Szerencsejáték Zrt. pedig negyedik éve segíti a programok létrejöttét.

A nehéz gazdasági körülmények miatt a hagyományos Fringe Fesztivál elmarad, helyette a Fringe+ -t rendezik meg, ahol az elmúlt három év legjobb produkciói kapnak helyet április 3. és 5. között minden délután háromtól a Millenárison. Az idei Fringe+ győztese a 2010-es "Pécs Európa kulturális fővárosa" programjai között léphet fel.

Idén tavasszal is tehát pazar kínálat, jobbnál jobb kulturális események várják az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.