Klasszikus

Ez itt az Ön helye!

2009.02.25. 00:00
Ajánlom
Ez a szlogenje az idén 29. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF), amely március 20-tól április 5-ig közel 250 programmal várja a kultúra szerelmeseit. A jegyek 78%-át már lefoglalták, így érdemes minél előbb megváltani a még üres, de annál kényelmesebb székekre szóló belépőnket.

Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostani nehéz időkben rászorulunk a vidámságra, a derűs tavaszvárásra, amelyhez a formai világában és logójában is megújult BTF programjai hozzásegíthetnek bennünket. Kiemelte, hogy a Haydn emlékév köré szerveződő koncertek a múltra emlékezést, és annak a mai kor kontextusába helyezését reprezentálják. Kiváló példa erre a március 21-22-i Philemon és Baucis-bemutató Kovalik Balázs rendezésében, és az április 4-i Virágvasárnap előtt című koncert, amelyet az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara a nemrég elhunyt karnagyuk, Baross Gábor emlékének ajánlott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év újdonsága a BTF és a Nemzeti Színház szervezte Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely nyolc nem mindennapi színházi produkcióval várja az érdeklődőket.

Dr. Kovács Miklós az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerint a gazdasági világválság miatt a városi turizmus visszaeshet, de a BTF, mintegy válságkezelő rendezvényként ezt a tendenciát mérsékelheti. Kiemelte a Budapesti Operettszínház március 20-i A Bajadér című előadását, a 100 Tagú Cigányzenekar április 1. és 3-i koncertjét, és a Magyar Állami Operaházban március 22-én és 28-án játszott Turandotot. Ezek az előadások, koncertek mind-mind elősegíthetik a külföldi látogatók minél hosszasabb magyarországi látogatását.

Demszky Gábor főpolgármester szerint nem sok mindenkit kell meggyőzni arról, hogy Budapest Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosa. Csak decemberben 1023 magas színvonalú kulturális esemény zajlott a fővárosban. "Példátlan gazdasági válság idején példásan gazdag a kínálat" – mondta. Kiemelte, hogy az idei díszvendég Csehország lesz, így a Prágai Rádiózenekar is ellátogat Budapestre március 29-én, és március 20-án a Szépművészeti Múzeumban megnyílik Alfons Mucha, a szecesszió egyik legnagyobb cseh mesterének kiállítása is.

Gál Jenő, a budapesti Cseh Centrum irányítója arra világított rá, milyen pozitív befogadóközönsége van Magyarországon a cseh kultúrának, és elmondta, hogy a programok összeállításánál a kortárs művészet és a letűnt korok párhuzamát kívánták hangsúlyozni.

A BTF-t második éve támogatja az OTP Bank és a MOL, a Szerencsejáték Zrt. pedig negyedik éve segíti a programok létrejöttét.

A nehéz gazdasági körülmények miatt a hagyományos Fringe Fesztivál elmarad, helyette a Fringe+ -t rendezik meg, ahol az elmúlt három év legjobb produkciói kapnak helyet április 3. és 5. között minden délután háromtól a Millenárison. Az idei Fringe+ győztese a 2010-es "Pécs Európa kulturális fővárosa" programjai között léphet fel.

Idén tavasszal is tehát pazar kínálat, jobbnál jobb kulturális események várják az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.