Klasszikus

"Ez ma Európában megengedhetetlen!"

2008.09.01. 00:00
Ajánlom
Such György, a Magyar Rádió Zrt. elnöke nem nézte jó szemmel, hogy a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek nyilvános évadnyitó társulati ülésén az énekkar meghívására jelen volt Gulyás Dénes operaénekes, országgyűlési képviselő (Fidesz).

A Magyar Rádió épülete előtt, a Pollack Mihály téren tartott sajtótájékoztatón Gulyás Dénes elmondta, hogy operaénekesként és a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagjaként vett részt az eseményen. Amikor Such György észrevette őt a szólamtagok között, megkérte a képviselő urat, hogy hagyja el a Rádió épületét – idézte Gulyás, aki felmutatva képviselői igazolványát, és idézve a vonatkozó rendelkezéseket, ezt megtagadta. Annyit mondott csupán Suchnak, ha úgy érzi, vitesse őt el rendőrrel. Ezt Such természetesen nem tette meg.

 
 

Gulyás Dénes azért érzi jogtalannak a vele történteket, mert bár a Magyar Rádió formailag zártkörűen működő részvénytárság, de közpénzből közszolgálatot lát el, s ezért közhivatalnak minősül. A 900 millió forintból gazdálkodó Zenei Együttesek jövőjéről a művész-képviselő Boldoghy Kummert Péterrel a napokban egyeztetett, s ezért tartja furcsának, hogy az ellenkező oldal mellett kiállva, a művészeti végzettséggel Gulyással ellentétben nem rendelkező elnök koncepcióját nem támogatva egész más fogadtatásban részesül. Az egyetemes művészeti értékekre hivatkozva Gulyás Dénes hangsúlyozta: ha egy forintot elvesznek a támogatásból, ha embereket bocsátanak el, ha nincs elegendő mennyiségű próba és hiányzik a próbaterem, az egyetemes kultúra csorbul, és ez ma Magyarországon és Európában megengedhetetlen.

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek tagjai az ügyben nem nyilatkozhatnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.