Klasszikus

Ez most komoly?

2011.04.01. 02:35
Ajánlom
A boldondok napja alkalmából összeszedtük az elmúlt három hónap legviccesebb, legérthetetlenebb kulturális híreit.

Kötetbe rendezett gömöri káromkodások

700 oldalas mű született az egykori  Gömör vármegye lakóinak eddig kevésbé ismert nyelvhasználatáról. A Gömöri káromkodások könyve szerzője, a néprajzkutató-levéltáros Zsupos Zoltán.

A kétkötetes műből kiderül, hogy milyen körülmények között, és hogyan káromkodtak eleink, milyen tiltások és büntetések léteztek a századok során a káromkodás ellen, valamint hogyan szegték meg ezeket az emberek, illetve mi adott okot arra, hogy olykor válogatatlanul kifakadjanak.

Az első kötet mintegy 250 oldalon tartalmazza magát a "szöveggyűjteményt", míg a második kötet a káromkodások forrásait veszi számba.

1756-ban Rimaszombatban valószínűleg durva szitok lehetett ez a mai szemmel káromkodásra egyáltalán nem hasonlító cifra mondat: "Hamis a lelked Kutya muhar nemzetsége, bolod disznó, Kutya fekete nyakra valós Nemzetsége, Kóldús Kutya, az Anyádatis én tartottam alamisnával hunczfutnál hunczfutabb".

Az egykor kézzel feljegyzett szövegeket Zsupos Zoltán Rozsnyó és Rimaszombat iratanyagában, megyei és más, főleg tanúkihallgatási jegyzőkönyvekben találta meg, több mint négy évszázad forrásanyagát kutatva.     

A szerző eredetileg csak a káromkodásokat akarta összegyűjteni, később vált világossá számára, mennyire fontos, hogy milyen helyzetekben és szövegkörnyezetben hangzottak el az idézett mondatok.


5,6 millió dolláros bevétel Andrew Lloyd-Webber boraiból

Összesen mintegy 5,6 millió dollárért keltek el Andrew Lloyd Webber brit zeneszerző borai a Sotheby's aukciós ház Hongkongban tartott árverésén. A kollekció minden darabja gazdára talált.

"Andrew Lloyd Webber borait utoljára 1997-ben árvereztük el Londonban. Amikor 2011-ben a zeneszerző úgy találta, hogy ismét olyan méretesre nőtt a kollekciója, amit sohasem fog egymaga elfogyasztani, akkor kézenfekvővé vált, hogy azt a jelenlegi legerősebb borpiacon bocsássuk árverésre" - mondta Robert Sleigh, az aukcós ház borrészlegének ázsiai igazgatója.

A legkomolyabb tételek között szerepelt egy 12 palackos rekesz az 1982-es évjáratú Chateau Petrusból 77 564 dolláros leütési árral, 58 949 dollárért pedig a Chateau Lafite tucatnyi palackja kelt el.

"Remélem, a nyertesek legalább akkora örömöt lelnek majd a boraimban, mint én magam, mint ahogy azt is várom már, hogy viszontlássam őket Kína-szerte egy-egy étteremben, amikor a Macskák mandarin nyelvű előadása országos turnéra indul" - mondta a zeneszerző.

A magyarul Elvis Train címre hallgató dal a Macskákból, sajátos hangszerelésben


A kisebbségi magyarok zenei mindenevők

Az Európai Unió keleti határán élő nemzeti kisebbségek közül az ukrajnai és a szlovákiai magyarok szeretik a legjobban a zenét, míg a magyarországi szlovákok szeretik legjobban a többségi társadalom zenéjét.

A TÁRKI elemzése szerint a kelet- és közép-európai kisebbségek többsége jobban szereti saját zenéjét a többségi társadalom zenéjénél, csak néhány esetben találunk kivételt ez alól: ilyenek az Oroszország kalinyingrádi régiójában élő litvánok, a Fehéroroszországban és Ukrajnában élő lengyelek, valamint a magyarországi szlovákok is, akiknek harmada kedveli csak a magyar, s csupán ötöde szereti csak a szlovák zenét (a fennmaradók tehát mindkettőt vagy egyiket sem szeretik).

A kutatásból az is kiderül, hogy az EU keleti határain élő nemzeti kisebbségek közül az ukrajnai és szlovákiai magyarok, illetve a Lengyelországban élő ukránok a zenét általában sokkal jobban szeretik a többi kisebbséghez viszonyítva. Legkevésbé muzikálisak a kalinyingrádi régióban élő litvánok és a Fehéroroszországban élő lengyelek - pedig ők szeretik jobban a többségi társadalom zenéjét. Ebben természetesen számos összetétel-hatás - így például az adott kisebbség életkori összetétele - is szerepet játszik.

A kérdőíves felmérés 2009 végétől 2010 tavaszáig készült, országonként és kisebbségenként 400-800 fő megkérdezésével.


Bulldózertáncoltatókat tapsolt meg közönség Kínában

Parkett helyett aszfalton történt a bemutató markológépekkel, amelyeket sofőrjeik "táncoltattak" fülkéikből.

A tánc lényege, hogy az erőgépeket első két kerekükre billentik - egyensúlyozva a markoló mozgatásával - és a gáz- meg a fékpedál ritmusra taposásával ruganyosan ugráltatják kicsit a járműveket a két gumin előre-hátra haladva. A közönségnek tetszett a bemutató. A bulldózertáncoltatás nem könnyű mulatság. Az egyik 28 éves markológép-vezető elmondta, hogy fél év komoly gyakorlás és több fejsérülés árán jutott el a jelenlegi szintre.


Kamcsatkán politikai okokból akarták betiltani a Hamupipőkét

A kamcsatkai hatóságok megpróbálták betiltani Charles Perrault 18. századi francia szerző Hamupipőke című darabjának előadását, mert a kormányzó helyettese, aki véletlenül nézte meg a járási színház előadását, politikai utalásokat talált benne.

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint Irina Tretyakova felháborodását a mesebeli király váltotta ki, aki visszaállította az órát, hogy Hamupipőke tovább maradjon a bálban. Kamcsatkán az óraátállítás nem a téli-nyári időszámítással függ össze: tavaly márciusban már átállították az időt egy órával, hogy közelebb kerüljenek Moszkvához, de decemberben a helyi hatóságok egy újabb órát akartak nyerni, ami tömeges tiltakozásokat váltott ki, így elvetették az ötletet. A nézők persze lelkesen tapsoltak a jelenet láttán. Tretyakova helyettes kormányzó kevésbé volt boldog, ugyanis a jelenet után azonnal távozott a színházból. A helyi kulturális miniszter már másnap közölte a színházzal, hogy a darabot le kell venni a műsorról - mondta el a lapnak több színész is, akik mind nevük mellőzését kérték.

"A művészeket figyelmeztették, hogy a darabot leveszik a műsorról, mert szítja a társadalmi feszültséget és aláássa a helyi hatalmat, a nézőknek pedig azt akarták mondani, hogy az előadások műszaki okokból maradnak el" - mondta el a színház egyik munkatársa a lapnak. Hozzátette, hogy a színészek azt tervezték, bekötött szájjal és "A cenzúra által betiltva" feliratokkal kimennek a pénztárakhoz. A hír hallatán a helyi önkormányzat végül engedett. 

A kamcsatkai hatóságok nem először próbálnak beavatkozni a művészetbe. Nemrég a színházban átfogó tatarozás zajlott le, de nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után. A színháziaknak azonban tilos volt hangot adni az elégedetlenségüknek, mivel a felújítást az orosz kormány megbízásából végezték el, sőt, az ünnepélyes megnyitón jelen volt az orosz államfő kamcsatkai politikai megbízottja. 

A botrányos, január 7-i előadás másnapjára persze minden jegy elkelt, de "egész nap próbálták kicsavarni a színházvezetés és a színészek karját" - írta blogjában a terület volt kormányzója, Mihail Maskovcev. Ezt megerősítette a királyt alakító színész is, aki elmondta: kísérlet történt arra is, hogy "kijavítsák" a darab szövegét. A kamcsatkai hatóságok a Hamupipőke körüli botrány ügyében nem kívántak nyilatkozni.


A színpadi dohányzás miatt panaszoltak be egy spanyol előadást

Figyelmeztetést kapott egy barcelonai színház a hatóságoktól, mivel egy néző panaszt tett, hogy a Hair című előadásban a színészek dohányoztak a színpadon.

Egy új törvény szerint Spanyolországban január 2-tól minden zárt közösségi térben tilos a dohányzás. Roger Pena, a musical rendezője a panaszt eltúlzottnak és nevetségesnek nevezte. Mint az El Mundo című napilapban elmondta: a színészek egyébként sem igazi dohányt, hanem fűszernövényekből, például bazsalikomból sodort cigit szívtak. "Ha így haladunk, a végén azokat a filmeket is betiltják, amelyekben dohányoznak, és Humphrey Bogarttól is elveszik a cigarettát" - tiltakozott a rendező. Ugyanakkor leszögezte, hogy véleményével nem a dohányzást kívánja védelmébe venni.

A vizsgálat még folyik. Ha kiderül, hogy a színészek mégis dohányt szívtak, az akár tízezer eurós (2,7 millió forintos) bírságot is vonhat maga után, ám ha valóban csak fűszernövényekkel füstöltek, annak semmiféle következménye nem lesz, mert az nem ütközik törvénybe.


Kirobbanó siker a világ legrosszabb dala

Több mint 37 millióan voltak rá kíváncsiak az interneten egyetlen hónap alatt.

A Friday című számot egy 13 éves lány, Rebecca Black énekli. A szerzeményhez túl sok köze nincs, azon túl, hogy elénekelte, ugyanis a szülei béreltek föl egy Los Angeles-i céget, hogy szerezzen dalt Rebeccájuknak és biztosítsa a zenekari kíséretet. Érdemes néhány percet szentelni a mondanivalónak, a prozódiának és a rímtechnikának. "It's Friday, Friday/Gotta get down on Friday/Everybody's lookin' forward to the weekend, weekend", ez hasonló színvonalon magyarra fordítva így hangozhatna: "Péntek van, péntek, pénteken bele kell lendülni, mindenki a hétvége elé tekint". A refrén szintén sokat mondó: "Partyin', partyin' (Yeah)/Partyin', partyin' (Yeah)/Fun, fun, fun, fun/Lookin' forward to the weekend." Ha valaki esetleg nem értené: "Partizás, partizás, partizás! Igeeen! Buli, buli, buli, buli! A hétvége elé tekintünk."

A dal önmagában nemigen keltett érdeklődést a YouTube-on addig, míg egy népszerű amerikai humorista fel nem hívta rá a figyelmet és hozzá nem kapcsolta blogjához megkérdezve, hogy "minden idők legrosszabb dala-e". Erre indult meg a sikerlavina. Először sikertelenséggel - a szakmai bírálatot illetően. A sajtó is foglalkozni kezdett vele, még a Time magazin is. Ismerve az emberek ciki iránti rajongását, a videó az egyik legnézettebb feltöltés lett, egy hónap alatt 37 millióan nézték meg, jelenleg 70.613.951 kattintásnál jár. A véleményezők közül több mint 1 millió 300 ezer felhasználó nyomott a "nem tetszik" gombra. A Péntek ennek ellenére 45. lett az iTunes-listán, a 99 centért letölthető dalok mezőnyében.

A klipből számtalan paródia született, például ez vagy ez. Megtekintésre az eredetit adjuk közre.


A királyi filharmonikusok koncertje növényközönségnek

Bimbózó kapcsolat alakult ki a brit királyi filharmonikusok és virágok között: az előbbiek koncertet adtak az utóbbiaknak.

A Royal Philharmonic Orchestra 33 zenésze három órán át muzsikált több mint száz növényfélének Londonban, a Cadogan Hallban, köztük muskátliknak, évelőknek. A virágok egyebek között Mozartnak örülhettek, illetve a zeneszerző egy szimfóniáját élvezhették. Taps nem volt, a tetszésnyilvánítás még várat magára: a virágok tavaszi növekedésén látszhat csak meg.

"Adtunk már pár szokatlan koncertet, de ez volt az egyik legfurcsább" - mondta Benjamin Hope, a zenekar karmestere. "Ennél illatosabb közönségnek még sohasem játszottunk, az viszont kicsit lehangoló volt, hogy tapsoló emberek helyett csendesen kókadozó bimbók sorait láttuk" - tette hozzá.

A koncertet egy árusítással foglalkozó tévécsatorna szervezte, hogy ellenőrizze az elméletet, miszerint a hanghullámok visszaverődése valóban serkenti-e a fehérjetermelődést és gyorsítja a növekedést.

A koncertről 45 perces lemez jelent The Florel Seasons: Music to Grow To címmel.

A hanganyag ingyen letölthető a világhálóról, ki lehet próbálni otthon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.