Klasszikus

Ez történt 2010-ben

2010.12.31. 07:59
Ajánlom
Mi volt az év híre? És az év botránya? Mire emlékszünk 2010-ből? Mi összesítettünk, Önök szavaznak!

Mi jut eszünkbe 2010-ről? Visszatekintésképp elkezdtük böngészni híreinket és arra jutottunk - a számok ezt mutatják -, idén minden eddiginél több eseményről, programról, történésről írtunk. Igyekeztünk lépést tartani a magyar és nemzetközi színházi élet, klasszikus és kortárs zenei, illetve a jazz- és világzenei szcéna, valamint a táncszínpadok és kiállítótermek világának eseményeivel. Nem volt könnyű. Botrányok - statisztikáink szerint a legnépszerűbb "műfaj" ez volt az olvasók körében - és elszomorító hírek mellett azért szerencsére akadt okunk örömre és büszkeségre, de nevetnünk is gyakran kellett. Kiválogattuk tehát mindazt, amit emlékezésre és említésre érdemesnek tartunk - reméljük, kedvük telik az újraolvasásban, és várjuk kommentjeiket.

A legfontosabb, ami 2010-ről eszünkbe jut, valószínűleg az, hogy Európai Kulturális Fővárosai az új koncertteremmel büszkélkedő Pécs, Essen és Isztambul voltak. A németeknél rendeztek triennálét, zongorafesztivált és minden hétre jutott egy Henze-mű, a török közönség megismerhette Csontváry Kosztka Tivadar képeit, és nálunk is zajlottak az események.

674FF24B-4FD5-4A20-BCB1-B8F0CDF1F31A

A 2009. augusztus 29-i alapkőletételt követően mindössze 16 hónap alatt épült meg a Kodály Központ (Fotó: Végh Dániel)

Az év színházi és zenei díjaikitüntetései között böngészve ott találjuk Kurtág György és Kiss Imre nevét, a Bartók Új Sorozat, valamint a Szvjatoszlav Richter budapesti felvételeit tartalmazó sorozat elismeréseit. A nyíregyházi Cantemus gyakran szerepelt címoldalainkon, és magyar plakát lett a legjobb Varsóban. Fiatal zenészeink közül Balázs János, Baranyay Piroska, Csáki András, Banda Ádám, Szegedi Csaba, a Szent Efrém Férfikar, nem szokványos prímások, Csillagh Katalin, Szigetvári Dávid, Ember Dániel, Máté Bence, Sidoo Zsombor, Haja Zsolt, Balczó Péter, Tóth Péter, Hlavacsek Tihamér, Fejérvári Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok, a Pro Musica Leánykar, az In Medias Brass, a Corpus Harsonakvartett, a Capella Silentium is öregbítették az ország hírnevét, Pusker Júliáról és Ágnesről dokumentumfilm készült az HBO számára, de Auer Lipót életéről is készült képes biográfia. Zenészeink külföldi turnéit, fellépéseit nem győztük számolni, ezért nem állnak itt - de hírarchívumunkból kikereshetők.

Az Operaház Vérnásza Karlsruhéban vendégeskedett, a Nemzeti Színház Jég című előadását a Bécsi Ünnepi Hetekre hívták meg, Bodó Viktor grazi Handke-rendezése a berlini Theatertreffenen és Moszkvában szerepelt, a Szputnyik Bérháztörténetekje Torunban járt, Ascher Tamás pedig Cate Blanchettet rendezte Sydney-ben.

Először adtak át diplomákat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén, és először rendeztek nemzetközi kamarazenei fesztivált Kaposváron. Az EMI és a Hunnia kiadók összefogtak, Lajtha László munkásságáról két hiánypótló kötet jelent meg, ismét kiadták Liszt Chopin-könyvét, elkészült a világ legnagyobb Mahler-gyűjteményének diszkográfiája, 28 CD-vel bűvült az Új Pátria Sorozat, Kruza Richard újított a vibrafonon, megalakult a Hangszerkészítő Szövetség, a Jazzernyő Egyesület, az Első Magyar Festmény- és Műtárgyszakértő Iroda, a Nemzeti Múzeumban kiállították Sztálin fülét, már magyarul is olvasható a Mahler és Magyarország című kötet, jövőre pedig Los Angelesben csendül fel a Bánk bán.

Erkel, Mahler, Chopin és Schumann előtt tisztelegtünk, és előkészítettük a Liszt-évet.

Színházigazgatók mentek, jöttek, Tatabányán és Pécsett szakmai körökben komoly viharok kísérték a kinevezéseket, Alföldi Róbert pedig - miközben a Nemzeti Színház szakmai munkáját a főváros mellett a Színikritikusok Díja, továbbá számokkal alátámasztható látogatottságnövekedés jelez - folyamatosan a támadások kereszttüzében áll. Harsányi László, az NKA elnöke beadta lemondását, helyébe Jankovics Marcell lépett. Márta István visszalépett a Fesztiválközpont vezetésétől, Rubovszky Rita távozott a Hungarofest éléről, Stenczer Béla viszont a POSZT ügyvezetője lett. A függetlenek nyár óta járják a maguk Canossáját, de a pályázati pénzek zárolása a VI-os mellett a II-es kategória szervezeteit is érinti.

523ED396-E5A1-48F9-90F7-D9EF4F0CF84B

Függetlenek - Szputnyik, KoMa, HOPPart, Sirály

Nem volt eseménymentes az Operaház élete sem. A Harangozó-Holender páros helycserés támadásáról szóltak az első hírek, aztán nem hosszabbították meg Kovalik Balázs szerződését. (Kovalik az év végén Hannoverben rendezett sikeres előadást.) Az Erkel Színház helyzetéről az Országgyűlés kulturális bizottsága is tájékozódott, jött Harangozó, kinevezték Horváth Ádámot miniszteri biztosnak, így Harangozó nem biztosként, hanem az átvilágítást végző bizottság tagjaként kezdte meg munkáját az Andrássy úton. Fischer Ádám - aki Ausztriában tiszteletbeli professzor lett - lemondott vezető karmesteri státuszáról. Október 6-án Győriványi-Ráth Györgyöt nevezték ki fő-zeneigazgatónak, 22-én azonnali hatállyal felmondtak Vass Lajosnak és Szabó Attilának, ezt követően több zsák iratot daráltak le. Az ötszátmilliós hiányról szóltak a következő hírek, aztán az új ügyvezető nevét ismertük meg, és az Opera-saga idei utolsó fejezeteként Vass Lajos tájékoztatta a sajtót.

Míg a Budapesti Fesztiválzenekar zeneiskolások számára hirdetett versenyt, a Pannon Filharmonikusok pedig Mesterek és tanítványok koncertjén mutatott be ifjú tehetségeket, Sting a Német Ifjúsági Zenekart támogatta, a New York-i Filharmonikusok galériák, klubok után az operaszínpadokra lépett.

A rasszista támadások, az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa is megmozgatták a magyar művészeti életet. Nyílt új kiállítóhely Siófokon, zenei szakkollégium Felsőörsön, és bezárt a Budapesten néhány éve működő Take5jazzklub, kinyitottak a takarékossági okok miatt bezárt zalai múzeumok, elmaradt a Múzeumok Őszi Éjszakája. Rendben lezajlottak a színházi fesztiválok, igaz, a Pécsi Országos Színházi Találkozó programja változott: a Katona visszamondta a részvételt, helyükre az egri Mayát hívta meg Fáy Miklós.

Loptak képeket idén is (volt nap, amikor két francia múzeumból is), és megkerültek műalkotások, Banksy pedig filmet forgatott. Megsérült egy Picasso-festmény New Yorkban, Anthony Hopkinsnak kiállítása nyílt, Dennis Hopper műveiből retrospektív tárlatot rendeztek, új Van Gogh-alkotást is azonosítottak, abban viszont, hogy hirtelen négyszáz Caravaggio-művel gazdagodnánk, kételkednek. A lézertechnikát már a festmények, szobrok, egyéb műtárgyak tisztítására is elkezdték használni, Peter Greenaway a Sixtus-kápolnában rendezhetett fényjátékot, Robert de Niro képzőművész édesapjára emlékezve díjat alapított, egy francia villanyszerelő pedig hirtelen 271 Picasso-képpel rukkolt elő.

A brit Dance UK szervezet arra kérte a tánccal foglalkozókat, hogy e-mailben keressék meg választókerületük képviselőjelöltjeit és kérdezzék meg tőlük, győzelmük esetén hogyan támogatnák a táncot; Joaquín Cortés flamencotáncost felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Paul McCartney és a Pet Shop Boys is a balettszínpad felé kacsintgat. Pécsett megdőlt az egyszerre hastáncolás világrekordja.

Musical született a Green Day dalaiból, Barack Obamáról, tervezik a South Park-musicalt, a Vágy és vezeklés, a Farkasokkal táncoló, a Charlie és a csokigyár, a Bridget Jones naplója, a Ghost musicalváltozatát, Kylie Minoguea Depeche Mode, Chevalier és Dietrich is musicalre inspirál, folytatódtak Az operaház fantomjának kalandjai, a Pókember mintha meg lenne átkozva, nálunk pedig musicalpályázatot hirdetett a Madách Színház.

Az év "színes" hírei közül ne maradjon ki a balkezeseknek építettek zongora, az, hogy a pápánál jobbak a walesi férfiak, és kar nélkül is lehet zongorázni és X-Faktort nyerni, de a focivébét is néztük, és bőszen vuvuzeláztunk. Bemutatkozott a Fülöp-szigetekről egy börtönzenekar, az angol húszfontosokon Edward Elgart Adam Smithre cserélték, Mexikóban viszont Frida Kahlo és Diego Rivera került az új ötszáz pezós bankjegyre. Operát írtak klingon nyelven, lekövéreztek operaénekest és balerinát, rendeztek fesztivált - magyar résztvevő nélkül - avantgárd zenés színházaknak és kortárs lengyel operáknak, aggódtunk James Levine, Plácido Domingo egészségi állapotáért. Renée Fleming új piacok felé nyitott indie- és rocklemezével, aztán új állást talált. Stephen Sondheim nyolcvanadik születésnapjára színházat kapott, a legjobb dráma Pulitzer-díját egy musicalnek ítélték, és előadás alatt született meg egy kisbaba. Kiderült, a banán Mozartra jobban érik, a Scalában pedig számít a környezetvédelem.

A 4'33" volt a karácsony slágere Angliában, Shaq O'Neill karmesterpálcát vett kezébe. Hagyott el hangszert éhes muzsikus és szimplán feledékeny kollégája, a lámpalázasok pedig egy német klinika terápiájának köszönhetően megnyugodhatnak. Ceausescu örökösei szerették volna elérni, hogy lekerüljön a színpadról egy olyan darab, amely szerintük rossz fényben tünteti fel az egykori román diktátort, Anna Nicole Smith örökösei viszont nem ellenkeztek, hogy az egykori Playmate-ről opera készüljön. B kategóriás popsztárok versenyeztek Nagy-Britanniában: azt, hogy ki közülük a legtehetségesebb operaénekesnek, többek közt Rolando Villazón döntötte el, aki amellett, hogy Mexikóba kalauzolta a tévénézőket és a CD-vásárlókat, idén visszatért a színpadra. Úgy tűnik, dőlnek a tabuk: Izraelben Wagner Társaság alakult, az Izraeli Kamarazenekar 2011-ben Bayreuthba megy.

Az interneten eléthetővé váltak a Diabelli-kéziratok, Brahms levelei, valamint sok kottája és levele, a Bach-életmű.

Az árveréseken kalapács alá került Menuhin vonója, Wagner karmesteri pálcája, Mendelssohn-kézirat, több mesterhegedű, Picasso-nyomat, Napoleon Stradivarija, Vizsolyi Biblia, a világ legdrágább könyve.

Kinyitott a San Carlo a felújítás után, továbbra is csúszik a hamburgi Elbphilharmonie átadása, a Bolsoj talán jövőre elkészül, Sydney-ben pedig várják az állami segítséget, a Berlini Staatsoper ideiglenes épületbe költözött. Míg az ománi szultán operaházat építtet magának, a gazdasági válság komolyan érintette a világ többi részén a kulturális szférát. Peter Brook színházának költségvetése felére esett, Manchesterben nem nyílik meg a Királyi Operaház észak-angliai játszóhelye, a Dance Theater Workshop és a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company tagjai pedig egyhangúlag megszavazták, hogy a két intézmény New York Live Arts néven egyesüljön. A New York-i Filharmonikusoknál rekordhiányt realizáltak, Salzburgban és Londonban sikkasztottak, és többen sztrájkoltak: a pénzügyi megszorítások miatt a Scala zenészei és a Cseh Filharmonikusok, az olasz operaházak, detroiti és berlini szimfonikus zenekarok.

Ott voltunk a Zene Ünnepén, a Mahler-ünnepen, a Színikritikusok Díjának átadásán, a Kodály Központ első koncertjén, megkérdeztük, hogyan olvasnak kottát a vak muzsikusok és megnéztük, mi történt a Nemzeti Színház előtt.

Ajánljuk videóinkatblogjainkat és a magyar művészeti oktatás Edu-Art Magazinját.

Visszaolvasva sem kevés, hát még megírva... Köszönjük, hogy bennünket választottak és velünk örültek a Fidelio díjainak! A kritikákat és építő jellegű megjegyzéseket igyekszünk megfogadni, hogy 2011-ben még nagyobb megelégedéssel böngésszenek rovatainkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.