Klasszikus

Ez történt 2010-ben

2010.12.31. 07:59
Ajánlom
Mi volt az év híre? És az év botránya? Mire emlékszünk 2010-ből? Mi összesítettünk, Önök szavaznak!

Mi jut eszünkbe 2010-ről? Visszatekintésképp elkezdtük böngészni híreinket és arra jutottunk - a számok ezt mutatják -, idén minden eddiginél több eseményről, programról, történésről írtunk. Igyekeztünk lépést tartani a magyar és nemzetközi színházi élet, klasszikus és kortárs zenei, illetve a jazz- és világzenei szcéna, valamint a táncszínpadok és kiállítótermek világának eseményeivel. Nem volt könnyű. Botrányok - statisztikáink szerint a legnépszerűbb "műfaj" ez volt az olvasók körében - és elszomorító hírek mellett azért szerencsére akadt okunk örömre és büszkeségre, de nevetnünk is gyakran kellett. Kiválogattuk tehát mindazt, amit emlékezésre és említésre érdemesnek tartunk - reméljük, kedvük telik az újraolvasásban, és várjuk kommentjeiket.

A legfontosabb, ami 2010-ről eszünkbe jut, valószínűleg az, hogy Európai Kulturális Fővárosai az új koncertteremmel büszkélkedő Pécs, Essen és Isztambul voltak. A németeknél rendeztek triennálét, zongorafesztivált és minden hétre jutott egy Henze-mű, a török közönség megismerhette Csontváry Kosztka Tivadar képeit, és nálunk is zajlottak az események.

674FF24B-4FD5-4A20-BCB1-B8F0CDF1F31A

A 2009. augusztus 29-i alapkőletételt követően mindössze 16 hónap alatt épült meg a Kodály Központ (Fotó: Végh Dániel)

Az év színházi és zenei díjaikitüntetései között böngészve ott találjuk Kurtág György és Kiss Imre nevét, a Bartók Új Sorozat, valamint a Szvjatoszlav Richter budapesti felvételeit tartalmazó sorozat elismeréseit. A nyíregyházi Cantemus gyakran szerepelt címoldalainkon, és magyar plakát lett a legjobb Varsóban. Fiatal zenészeink közül Balázs János, Baranyay Piroska, Csáki András, Banda Ádám, Szegedi Csaba, a Szent Efrém Férfikar, nem szokványos prímások, Csillagh Katalin, Szigetvári Dávid, Ember Dániel, Máté Bence, Sidoo Zsombor, Haja Zsolt, Balczó Péter, Tóth Péter, Hlavacsek Tihamér, Fejérvári Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok, a Pro Musica Leánykar, az In Medias Brass, a Corpus Harsonakvartett, a Capella Silentium is öregbítették az ország hírnevét, Pusker Júliáról és Ágnesről dokumentumfilm készült az HBO számára, de Auer Lipót életéről is készült képes biográfia. Zenészeink külföldi turnéit, fellépéseit nem győztük számolni, ezért nem állnak itt - de hírarchívumunkból kikereshetők.

Az Operaház Vérnásza Karlsruhéban vendégeskedett, a Nemzeti Színház Jég című előadását a Bécsi Ünnepi Hetekre hívták meg, Bodó Viktor grazi Handke-rendezése a berlini Theatertreffenen és Moszkvában szerepelt, a Szputnyik Bérháztörténetekje Torunban járt, Ascher Tamás pedig Cate Blanchettet rendezte Sydney-ben.

Először adtak át diplomákat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén, és először rendeztek nemzetközi kamarazenei fesztivált Kaposváron. Az EMI és a Hunnia kiadók összefogtak, Lajtha László munkásságáról két hiánypótló kötet jelent meg, ismét kiadták Liszt Chopin-könyvét, elkészült a világ legnagyobb Mahler-gyűjteményének diszkográfiája, 28 CD-vel bűvült az Új Pátria Sorozat, Kruza Richard újított a vibrafonon, megalakult a Hangszerkészítő Szövetség, a Jazzernyő Egyesület, az Első Magyar Festmény- és Műtárgyszakértő Iroda, a Nemzeti Múzeumban kiállították Sztálin fülét, már magyarul is olvasható a Mahler és Magyarország című kötet, jövőre pedig Los Angelesben csendül fel a Bánk bán.

Erkel, Mahler, Chopin és Schumann előtt tisztelegtünk, és előkészítettük a Liszt-évet.

Színházigazgatók mentek, jöttek, Tatabányán és Pécsett szakmai körökben komoly viharok kísérték a kinevezéseket, Alföldi Róbert pedig - miközben a Nemzeti Színház szakmai munkáját a főváros mellett a Színikritikusok Díja, továbbá számokkal alátámasztható látogatottságnövekedés jelez - folyamatosan a támadások kereszttüzében áll. Harsányi László, az NKA elnöke beadta lemondását, helyébe Jankovics Marcell lépett. Márta István visszalépett a Fesztiválközpont vezetésétől, Rubovszky Rita távozott a Hungarofest éléről, Stenczer Béla viszont a POSZT ügyvezetője lett. A függetlenek nyár óta járják a maguk Canossáját, de a pályázati pénzek zárolása a VI-os mellett a II-es kategória szervezeteit is érinti.

523ED396-E5A1-48F9-90F7-D9EF4F0CF84B

Függetlenek - Szputnyik, KoMa, HOPPart, Sirály

Nem volt eseménymentes az Operaház élete sem. A Harangozó-Holender páros helycserés támadásáról szóltak az első hírek, aztán nem hosszabbították meg Kovalik Balázs szerződését. (Kovalik az év végén Hannoverben rendezett sikeres előadást.) Az Erkel Színház helyzetéről az Országgyűlés kulturális bizottsága is tájékozódott, jött Harangozó, kinevezték Horváth Ádámot miniszteri biztosnak, így Harangozó nem biztosként, hanem az átvilágítást végző bizottság tagjaként kezdte meg munkáját az Andrássy úton. Fischer Ádám - aki Ausztriában tiszteletbeli professzor lett - lemondott vezető karmesteri státuszáról. Október 6-án Győriványi-Ráth Györgyöt nevezték ki fő-zeneigazgatónak, 22-én azonnali hatállyal felmondtak Vass Lajosnak és Szabó Attilának, ezt követően több zsák iratot daráltak le. Az ötszátmilliós hiányról szóltak a következő hírek, aztán az új ügyvezető nevét ismertük meg, és az Opera-saga idei utolsó fejezeteként Vass Lajos tájékoztatta a sajtót.

Míg a Budapesti Fesztiválzenekar zeneiskolások számára hirdetett versenyt, a Pannon Filharmonikusok pedig Mesterek és tanítványok koncertjén mutatott be ifjú tehetségeket, Sting a Német Ifjúsági Zenekart támogatta, a New York-i Filharmonikusok galériák, klubok után az operaszínpadokra lépett.

A rasszista támadások, az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa is megmozgatták a magyar művészeti életet. Nyílt új kiállítóhely Siófokon, zenei szakkollégium Felsőörsön, és bezárt a Budapesten néhány éve működő Take5jazzklub, kinyitottak a takarékossági okok miatt bezárt zalai múzeumok, elmaradt a Múzeumok Őszi Éjszakája. Rendben lezajlottak a színházi fesztiválok, igaz, a Pécsi Országos Színházi Találkozó programja változott: a Katona visszamondta a részvételt, helyükre az egri Mayát hívta meg Fáy Miklós.

Loptak képeket idén is (volt nap, amikor két francia múzeumból is), és megkerültek műalkotások, Banksy pedig filmet forgatott. Megsérült egy Picasso-festmény New Yorkban, Anthony Hopkinsnak kiállítása nyílt, Dennis Hopper műveiből retrospektív tárlatot rendeztek, új Van Gogh-alkotást is azonosítottak, abban viszont, hogy hirtelen négyszáz Caravaggio-művel gazdagodnánk, kételkednek. A lézertechnikát már a festmények, szobrok, egyéb műtárgyak tisztítására is elkezdték használni, Peter Greenaway a Sixtus-kápolnában rendezhetett fényjátékot, Robert de Niro képzőművész édesapjára emlékezve díjat alapított, egy francia villanyszerelő pedig hirtelen 271 Picasso-képpel rukkolt elő.

A brit Dance UK szervezet arra kérte a tánccal foglalkozókat, hogy e-mailben keressék meg választókerületük képviselőjelöltjeit és kérdezzék meg tőlük, győzelmük esetén hogyan támogatnák a táncot; Joaquín Cortés flamencotáncost felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Paul McCartney és a Pet Shop Boys is a balettszínpad felé kacsintgat. Pécsett megdőlt az egyszerre hastáncolás világrekordja.

Musical született a Green Day dalaiból, Barack Obamáról, tervezik a South Park-musicalt, a Vágy és vezeklés, a Farkasokkal táncoló, a Charlie és a csokigyár, a Bridget Jones naplója, a Ghost musicalváltozatát, Kylie Minoguea Depeche Mode, Chevalier és Dietrich is musicalre inspirál, folytatódtak Az operaház fantomjának kalandjai, a Pókember mintha meg lenne átkozva, nálunk pedig musicalpályázatot hirdetett a Madách Színház.

Az év "színes" hírei közül ne maradjon ki a balkezeseknek építettek zongora, az, hogy a pápánál jobbak a walesi férfiak, és kar nélkül is lehet zongorázni és X-Faktort nyerni, de a focivébét is néztük, és bőszen vuvuzeláztunk. Bemutatkozott a Fülöp-szigetekről egy börtönzenekar, az angol húszfontosokon Edward Elgart Adam Smithre cserélték, Mexikóban viszont Frida Kahlo és Diego Rivera került az új ötszáz pezós bankjegyre. Operát írtak klingon nyelven, lekövéreztek operaénekest és balerinát, rendeztek fesztivált - magyar résztvevő nélkül - avantgárd zenés színházaknak és kortárs lengyel operáknak, aggódtunk James Levine, Plácido Domingo egészségi állapotáért. Renée Fleming új piacok felé nyitott indie- és rocklemezével, aztán új állást talált. Stephen Sondheim nyolcvanadik születésnapjára színházat kapott, a legjobb dráma Pulitzer-díját egy musicalnek ítélték, és előadás alatt született meg egy kisbaba. Kiderült, a banán Mozartra jobban érik, a Scalában pedig számít a környezetvédelem.

A 4'33" volt a karácsony slágere Angliában, Shaq O'Neill karmesterpálcát vett kezébe. Hagyott el hangszert éhes muzsikus és szimplán feledékeny kollégája, a lámpalázasok pedig egy német klinika terápiájának köszönhetően megnyugodhatnak. Ceausescu örökösei szerették volna elérni, hogy lekerüljön a színpadról egy olyan darab, amely szerintük rossz fényben tünteti fel az egykori román diktátort, Anna Nicole Smith örökösei viszont nem ellenkeztek, hogy az egykori Playmate-ről opera készüljön. B kategóriás popsztárok versenyeztek Nagy-Britanniában: azt, hogy ki közülük a legtehetségesebb operaénekesnek, többek közt Rolando Villazón döntötte el, aki amellett, hogy Mexikóba kalauzolta a tévénézőket és a CD-vásárlókat, idén visszatért a színpadra. Úgy tűnik, dőlnek a tabuk: Izraelben Wagner Társaság alakult, az Izraeli Kamarazenekar 2011-ben Bayreuthba megy.

Az interneten eléthetővé váltak a Diabelli-kéziratok, Brahms levelei, valamint sok kottája és levele, a Bach-életmű.

Az árveréseken kalapács alá került Menuhin vonója, Wagner karmesteri pálcája, Mendelssohn-kézirat, több mesterhegedű, Picasso-nyomat, Napoleon Stradivarija, Vizsolyi Biblia, a világ legdrágább könyve.

Kinyitott a San Carlo a felújítás után, továbbra is csúszik a hamburgi Elbphilharmonie átadása, a Bolsoj talán jövőre elkészül, Sydney-ben pedig várják az állami segítséget, a Berlini Staatsoper ideiglenes épületbe költözött. Míg az ománi szultán operaházat építtet magának, a gazdasági válság komolyan érintette a világ többi részén a kulturális szférát. Peter Brook színházának költségvetése felére esett, Manchesterben nem nyílik meg a Királyi Operaház észak-angliai játszóhelye, a Dance Theater Workshop és a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company tagjai pedig egyhangúlag megszavazták, hogy a két intézmény New York Live Arts néven egyesüljön. A New York-i Filharmonikusoknál rekordhiányt realizáltak, Salzburgban és Londonban sikkasztottak, és többen sztrájkoltak: a pénzügyi megszorítások miatt a Scala zenészei és a Cseh Filharmonikusok, az olasz operaházak, detroiti és berlini szimfonikus zenekarok.

Ott voltunk a Zene Ünnepén, a Mahler-ünnepen, a Színikritikusok Díjának átadásán, a Kodály Központ első koncertjén, megkérdeztük, hogyan olvasnak kottát a vak muzsikusok és megnéztük, mi történt a Nemzeti Színház előtt.

Ajánljuk videóinkatblogjainkat és a magyar művészeti oktatás Edu-Art Magazinját.

Visszaolvasva sem kevés, hát még megírva... Köszönjük, hogy bennünket választottak és velünk örültek a Fidelio díjainak! A kritikákat és építő jellegű megjegyzéseket igyekszünk megfogadni, hogy 2011-ben még nagyobb megelégedéssel böngésszenek rovatainkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.