Klasszikus

Ez történt 2012-ben

2012.12.29. 10:46
Ajánlom
Leváltások és kinevezések, elvonások és folyósítások, intézmények bezárása és átadása, megemlékezések, díjazások, fesztiválok és bemutatók - idén is tartalmas és változatos évet követtünk végig. Szemezgessenek velünk! MAGAZIN

Klasszikus zene
Rögtön az év elején botrányt keltett, hogy több budapesti székhelyű szimfonikus zenekar finanszírozása is finoman fogalmazva bizonytalannak tűnt. A Fesztiválzenekar, illetve a Concerto Budapest problémáit végül rendkívüli támogatás oldotta meg. Igaz, nem Magyarországon lennénk, ha a döntés ellen nem emelték volna fel azonnal szavukat a pénzosztásból kimaradt zenekarok. A tavasz folyamán kiderült, hogy huszonhét év után új helyszínre, a megújuló Esterházy Kastélyba költözik a Régi Zenei Napok - 2013-ban pedig egyenesen az év fesztiváljának ígérkezik a fertődi rezidencia köré szerveződő számos komolyzenei program. Májusban Végh Sándor emléknapot rendeztek a Müpában, majd egy hónappal később megrendezték az első, a legendás hegedűművész nevét viselő vonósnégyes-versenyt. A Szigeti József hegedű- és brácsaverseny, melynek második helyezettje Kállai Ernő lett, már szeptember elején zajlott - a versennyel kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találhatják meg. 2012 kicsit Kocsis Zoltán éve is, hiszen májusban, egész pontosan 30-án hatvan éves lett. Születésnapi videóinterjúnkat ide kattintva tekinthetik meg, az azóta súlyos szívműtéten átesett, de karácsony előtt a pódiumra visszatért művészről szóló összes cikkünket témaoldalán találhatják meg időrendben.

A nyári szünet közepén váratlanul bejelentették, hogy az MR Gyermekkórusa éléről nyugállományba vonuló Thész Gabriellát Matos László és Kabdebó Sándor váltják. A váratlan döntés ellen a szülők persze tiltakoztak, a Fidelio hasábjain azonban az új karnagy is megszólalt és kiállt a hagyományok fontossága mellett. Szintén nyáron tartották a bokrétaünnepet a Liszt Ferenc téren abból az alkalomból, hogy a tartószerkezetek elérték legmagasabb pontjukat, ezzel a megújuló Zeneakadémia szerkezetkésszé vált. Az eseményről és az építkezés előrehaladtáról bőséges fotógalériában számoltunk be. A Zeneakadémiához kapcsolódó hír, hogy a 2013-as újranyitásra és a koncertközpont-funkcióra készülő intézményhez igazolt Csonka András, aki távozott a Müpa vezetőségéből és október eleje óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kulturális igazgatójaként tevékenykedik. A Müpa alapító vezetői közül Kiss Imre örökre eltávozott: a legendás kultúrmenedzser hosszú betegség után, november 25-én hunyt el. Az év kiemelkedő klasszikus zenei koncertjeit külön cikkben idézzük fel - legkedvesebb emlékeik alapján szokás szerint szavazhatnak is.

Színház
Év elején eltemették Garas Dezsőt, aki még 2011. december 30-án hagyott itt bennünket. Helyére a Nemzet Színészének Sztankay Istvánt választották meg. A már eltávozott Nemzet Színészei előtt a Nemzeti Színház 10. évfordulója alkalmából hatalmas faldekorációval tisztelegtek. 2012-ben is az Andrássy úton korzóztak a színházak, amelyek áprilisban még éjszaka is várták a közönséget. A 2012/13-as évad javában tart, ide kattintva olvashatnak eddigi kritikai termésünkből. Rendeződött a Bárka fenntarthatóságának kérdése, a színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vette át. 2012 több szempontból Vidnyánszky Attila éve volt. A debreceni Csokonai Színház igazgatója által vezetett Magyar Teátrumi Társaság a Színházi Társaságéval megegyező tulajdonrészt szerzett a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSzT Kft.-ben. Márciusban a Kaposvári Egyetem Színházi intézetének igazgatói címét nyerte el, év végén pedig kinevezték a Nemzeti Színház élére a jelenlegi igazgató, Alföldi Róbert ellenében, aki szintén indult a pozícióért. A változás szele vidéken is fújt: a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával leváltották Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját.

Az idei POSzT díszvendége Cserhalmi György volt. A fesztivál lebonyolítását Márta István művészeti tanácsadóként segítette, ám idén decemberben lemondott e tisztségéről. Év elején tőle vette át az Új Színház igazgatását Dörner György, aki február 1-től igazgatja a teátrumot. Nyolcadik alkalommal rendezték meg a gyulai Shakespeare Fesztivált, és idén is nyíregyházán ünnepelték a humort a Vidor Fesztiválon. Száz éve született Várkonyi Zoltán. Az Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából kiírt drámapályázat első díját vehette át Székely Csaba. Bányavirág című művének a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által előadott változata a POSzT legjobb előadásnak járó díját érdemelte ki idén, míg a darab a Színikritikusok Díján a legjobb új magyar dráma címet nyerte el. A Játékszín magánszínházként folytatja a működést; megnyílt az Átrium Film-Színház és a függetleneket befogadó Jurányi Inkubátorház. Idén is nagyjaitól búcsúzott a szakma. Novemberben a Vígszínház színésze, Vallai Péter hunyt el, decemberben a Nemzeti Színház színésze, Hollósi Frigyes ment el. Végül 2012 egyik utolsó kiemelkedő színházi híre pozitív előjelű lett: az egész éves bizonytalanság és kilátástalanság után megkapják a 2012-re megítélt támogatásokat a független színházak. Vajon 2013-at is túlélhetik?

Jazz/World/Folk
Nem kétséges, hogy a magyar jazz legfontosabb 2012-es eseményei közé tartozik, hogy Vukán György hosszú idő után (végre) megkapta a Kossuth-díjat. A megtiszteltetés alkalmából interjút készítettünk vele, de egyébként is sokat írtunk róla idén, hiszen hiába ment nyugdíjba mint fogorvos, cseppet sem pihen mint muzsikus. Nem pihen a Budapest Jazz Club sem: a Múzeum utcából a néhai Odeon mozi helyére költöztek, és hamarosan közszolgáltatói szerződéssel a kezükben a fővárosi jazzélet megújításán dolgozik lelkes csapatuk. Ha az év jazzkoncertjét próbálnánk kiválasztani, egészen biztosan dobogós lenne Joe Lovano és Dave Douglas közös zenekarának Trafó-beli föllépése - bárcsak biztosak lehetnénk benne, hogy jönnek még. A jazzvilág jelentősebb eseményeiről, új lemezekről, színes történetekről Zipernovszky Kornél kollégánk írt fáradhatatlanul heti jegyzeteket. Rovatának legnépszerűbb cikkeit hamarosan szavazásra bocsátjuk, addig is böngésszék írásait ide kattintva. Érdemes volt odafigyelni a hosszú hónapokat átívelő, Fölszállott a páva című folk-tehetségkutatóra is, mely - úgy tűnik - újra divatba hozta a népzenét. Ami a világzenét illeti, Palya Bea és a Budapest Bárt vezető Farkas Róbert állt 2012-ben figyelmünk középpontjában: mindketten ünnepeltek születésnapot és könyvbemutatót, de persze egészen más apropóból. Az év fekete krónikájába a magyar jazz Joe Murányi és Regős István halálának napját véste fel - ők már az égi harmóniákra improvizálnak.

Opera
A hazai (fővárosi) operaélet figyelemre méltó eseményei a független fiatal társulatok szárnypróbálgatásai. Philipp György vezetésével februárban a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa Mozart-maratonján a Bastien és Bastienne rendhagyó előadását, az őszi Mahler Ünnepen pedig Brittentől a Noé bárkáját mutatták be - a másik oldalon a tradicionális színházat ígérő, végül mégis ízig-vérig kortárs produkcióval előrukkoló Moltopera Társulat jeleskedett. A Magyar Állami Operaház körül nem csendesedtek a viharok: az év elején az elbocsátások miatt vívtak nyilatkozatháborút az operaénekesek a dalszínházzal, majd a korábbi vezetés ellen indult rendőrségi vizsgálat, de nyáron az is borzolta a kedélyeket, hogy Ókovács Szilvesztert augusztus 31-i hatállyal felmentették kormánybiztosi tisztségéből - hogy másnaptól megbízott főigazgatóként folytathassa. Szintén nyárról emlékezhetünk a Budapesti Wagner Napok Tannhäuser-bemutatójára, majd ősszel a lemezre is rögzített Hunyadi-premierrel az Andrássy út és a köztévé közönségét is meghódította az Operaház. Elindult az Opera Magazin, Alföldi Róbert rendezése megnyerte az Armel Operaversenyt, és végre elkezdődött az Erkel Színház felújítása. A decemberi események közül kiemelkedik Sebestyén Miklós sikere, személyében ugyanis újabb magyar énekes debütált a New York-i Metropolitan Operában. Az operavilág halottai között a helyszűke folytán csupán Dietrich Fischer-Dieskauról emlékezhetünk meg, akit negyedik felesége, Várady Júlia mellett meggyászolt Ókovács Szilveszter és minden magyar rajongója is.

Musical/operett
A zenés színház területén elsősorban olyan sikerelőadásokra tekinthetünk vissza, mint a március végén a Budapesti Operettszínház és a Thália Színház közös produkciójaként bemutatott Veled, Uram!, Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, ami az István, a király folytatása, és amellyel Kerényi Miklós Gábor igazgató új távlatokat nyitott meg a zenés színjátszásban. Nyáron a szegedi Dóm téren megcsodálhattuk többek közt a Jekyll és Hyde musicalklasszikust, Alföldi Mágnás Miskáját és Vidnyánszky Mária című musicaljét. Őszi bemutató volt a Madách Színházban a Mary Poppins, a Budapesti Operettszínházban pedig Puccini Bohémélet című, népszerű operáját feldolgozó musicalnek, egy formabontó kísérletnek lehettünk szem- és fültanúi Bohém Casting címmel.

Tánc
Budapest tánccal (is) foglalkozó intézményeinél több jelentős változás is történt 2012-ben, melyből most hármat emelünk ki: a Nemzeti Táncszínház vezetését Török Jolán Ertl Péternek adja át 2013 januárjától, Szabó György távozni kényszerült az általa megálmodott és megvalósított Trafó Kortárs Művészetek Háza éléről, melyet októberben Nagy József vett át tőle, valamint név- és arculatváltás történt a Közép-Európa Táncszínházban, ami ismét Bethlen Téri Színházként üzemel befogadó színházi minőségben. 2012 májusában az egyik legnagyobb magyar balettlegendát vesztettük el: Seregi Lászlót, a Magyar Állami Operaház örökös tagját és Kossuth-díjas mesterművészét az egész táncszakma búcsúztatta. A sok átalakulás és a magyar táncszcéna egészét érintő finanszírozási problémák, viták mellett azonban olyan emlékezetes bemutatókat láthatott a tánckedvelő közönség, mint például a Frenák Pál Társulat márciusi premierje a Trafóban, a Hymen, a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztusban Novák Ferenc által megrendezett, táncos tömegeket megmozgató néptánc produkciója, a Hegyen-völgyön lakodalom, valamint az Operaházban november elején bemutatott nagyszabású Cranko-balett, az Anyegin.

Kiállítás
Ha az elmúlt évet nézzük itthon, akkor most durrogtathatnánk olyat, hogy de sok minden történt, a választás súlya meg nagyon nehéz. Mert jártak 2012-ben Budapesten kiemelkedő nevek, voltak minden részében érdekes és európai nívón létrejövő események - de nem maradt el a "jut is, marad is"-feeling és a képzőművészeti színtéren is értelmezhetetlen és romboló döntések zápora. A sok zárás mellett 2012 elején mutatkozott be egy új kulturális színtér, a Müszi. Tavasszal a Trafó Galériát is érintette Szabó György elmozdítása, később a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum csúszó összeolvadásával foglalkoztunk részletesebben. Nyáron elindult a világ egyik legrangosabb kortárs művészeti seregszemléje, a 13. dOCUMENTA, a Múzeumok Éjszakája megint sok embert vonzott, újra szóba került a tervezett múzeumi negyed állása, majd több elképzelés merült fel a megyei hatókörű múzeumokkal kapcsolatban.

Nyáron a Seuso-kincsek is előbukkantak, de tovább nem jutottunk. Augusztus végétől november végéig a Spacemaker projekt képviselte Magyarországot a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállításon. Ősszel még egy év kihagyás után újra jelentkezett az ARC, Red Dot-díjas lett a Kassák Múzeum, és ismét megrendezték az Art Market Budapestet. Már az év vége felé jött a sokak tiltakozását kiváltó hír a Magyar Művészeti Akadémia térnyeréséről és a Műcsarnok tulajdonjogának átadásáról, események láncolatát indítva el. Decemberben Banksy jött is meg nem is, és újra Bencsik Barnabás lett a Műértő Power 50 listájának első helyezettje. Az év utolsó munkanapján konferenciát tartottak a Műcsarnok helyzetéről. 2012-ben elhunyt Lugossy Mária, Lehoczki Károly és Pauer Gyula.

A hangulat a héten a hulló hópehelyé, a fahéjas narancsé meg a széles mosolyú Télapóé, úgyhogy 2012-ből kiemelünk valami nagyon jót. Aj Vej-vej, Abramovic, Cézanne, Lakner, Bukta, Cage vagy Ottlik nevével futó, a Műcsarnokos Mi a magyar?, a Szépműs kínai Hagyomány és megújulás vagy az Iparművészeti Művészet mindenkinek kiállítások mellett sokat emlegetett és szuperexponált kiállítást említünk egy kiemelten fontos kiállítóhelyről. Ha 2012, a Ludwig Múzeum Mapplethorpe-kiállítása mellett nem szívesen mennénk el csak az említés szintjén - a név miatt, a koncepció miatt, a téma miatt és az intézmény miatt ugyanúgy. Az előretekintés kapcsán is emlegethetjük a fotóst: a Lumúban március végén nyílik a Lentos Kunstmuseummal együttműködésben a Meztelen férfi című kiállítás. Interjúnk a budapesti Mapplethope-tárlat kurátorával, Erőss Nikolettel itt, a Müpa Magazin írása pedig itt érhető el.

Bóbita
A 2012 novemberében egyéves születésnapját ünneplő Bóbita Családi Filmfesztivállal ünnepelte létrejöttének évfordulóját. A magát a Fidelio gyerekrovatából kulturális programokat kínáló, vezető print és online magazinná kinövő Bóbita minden évszakban, a hétköznapokon, valamint felnőtt- és családi ünnepek alkalmával egyaránt kínált tartalmas szórakozást a családoknak, akik igényes kultúrára, kikapcsolódásra vágynak. Ezeket a programokat olyan népszerű interjúk kísérték, mint például a Budapest Bábszínházban bemutatott Hétfejű Tündér kapcsán készült beszélgetés Gimesi Dóra dramaturggal, az egyik legnépszerűbb mesekönyvíró, -rajzolóval, Bartos Erikával készült interjú. Nagy Veronikával, a Bátor Tábor egyik szervezőjével egy egyedülálló jótékonysági szervezet munkájáról beszélgettünk - és nem mellékesen a szerkesztőség adománygyűjtési futóakciójával maga is hozzájárult a krónikusan beteg gyerekek táboroztatásához. Ezek mellett a zene területére is többször elkalandoztunk gyerek témában: mesélt nekünk gyermeke születése kapcsán Palya Bea, a zenei nevelésről Lukácsházi Győző és a jazzdobos ifjú tehetség, Hodek Dávid is.

Edu-Art
Művészetoktatási rovatunkból ezúttal csak a zeneoktatás híreit emeljük ki (jövőre, ígérjük, szélesebb merítéssel jelentkezünk). Március 13-án nyolcvanéves lett Ugrin Gábor, a magyar kórusmozgalom legendás alakja - egy évvel a kerek évforduló után talán nemcsak cikkekkel, de állami kitüntetéssel is elismerik érdemeit. A fiatalok szerencsére nem szűkölködnek díjakban: az év végén odaítélt zenei Junior Prima Díjak mellett számos hazai és nemzetközi versenyeredmény született 2012-ben, ezekről szóló híradásainkat ide kattintva találhatják meg. Lezárult egy korszak a Zeneakadémián: nemcsak a jó ütemben haladó rekonstrukciós projekt és pedagógiai hozadékai miatt (ezekről Batta András beszélt lapunknak - első rész, második rész), hanem azért is, mert 17 év után a zeneszerzés tanszék vezetését Jeney Zoltántól átvette Fekete Gyula. Tisztújítás zajlott a KÓTA élén is, ami pedig a magyarországi zeneoktatást illeti, több hosszabb cikkben is foglalkoztunk a szakmai szervezetek helyzetértékelésével és jövőképével, valamint a "pálya szélén" felbukkant új kezdeményezésekről. Kíváncsian várjuk, lesz-e az előttünk álló évben látványos és kézzelfogható eredménye az alternatív módszereknek, vagy továbbra is a meglévő kereteket új tartalommal kitöltő műhelyeké marad a vezető szerep a magyar zenepedagógiában.

C722C931-5914-4993-9722-89B4E1EDA39E

Ugrin 80

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elhunyt Anne Heche

Az 53 éves amerikai színésznő a múlt héten szenvedett autóbalesetet, sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy életét már nem lehetett megmenteni.
Könyv

Lélegeztetőgépen van Salman Rushdie

Súlyos sérülésekkel ápolják a pénteken megtámadott Salman Rushdie-t egy New York-i kórházban, túl van a műtéten, lélegeztetőgépen tartják - közölte ügynöke péntek este, miután az indiai születésű brit-amerikai írót egy pódiumbeszélgetésen nagy létszámú közönség előtt késsel támadta meg egy férfi.
Plusz

Kísérletezés és megújulás – Programajánló a Sziget 4. napjára

Izgalmas programokban szombaton sem lesz hiány a Fidelio Színház- és táncplaccon, ahol többek között interaktív bábinstalláció, menekülésről és felszabadulásról szóló előadás, valamint improvizációs táncszínház gondoskodik az összművészeti élményről. Érdemes lesz benézni hozzánk augusztus 13-án is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.