Klasszikus

Ezek a zeneművek csendülnek majd fel III. Károly koronázásán

2023.02.22. 09:40
Ajánlom
Közzétette a Buckingham-palota, milyen zenei műsor várható III. Károly király május 6-i koronázásán. Az alkalomra tizenkét új művet komponálnak brit zeneszerzők.

Az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség zenei tehetségeire fókuszál majd III. Károly király május 6-i koronázási ünnepségének műsora – tette közzé a hírt a Buckingham-palota. Mivel az új király közismerten lelkes pártfogója a zenének és a többi művészeti ágnak, a létrejött program is az ő érdeklődését és ízlését tükrözi.

A szertartás zenei irányításáért Andrew Nethsingha, a Westminster-apátság nemrég kinevezett új orgonistája és karnagya felel majd, míg az alkalomra összeálló zenekart, amelynek tagjai a király által támogatott együttesekből kerülnek ki, Sir Antonio Pappano, a londoni Királyi Operaház zeneigazgatója vezényli.

Antonio Pappano

Antonio Pappano (Fotó/Forrás: Musacchio Ianniello)

Tizenkét új mű, hat zenekari darab, öt kórusmű és egy orgonára írott alkotás készül a szertartásra, melyeket

a brit zene különböző ágait képviselő, klasszikus, egyházi, film-, televíziós és színházi zenét író komponisták alkotnak majd meg.

Az új koronázási himnuszt Sir Andrew Lloyd Webber szerzi, melyhez a 98. zsoltár szövegét dolgozza fel, Patrick Doyle koronázási indulót ír, míg a Nemzetközösség zenei témáira épülő új orgonadarabot Iain Farrington alkotja majd meg. A további darabokat Sarah Class, Nigel Hess, Paul Mealor, Tarik O'Regan, Roxanna Panufnik, Shirley J. Thompson, Judith Weir, Roderick Williams és Debbie Wiseman komponálják.

GettyImages-1405409015-162744.jpg

Andrew Lloyd Webber (Fotó/Forrás: Beatriz Velasco / Getty Images Hungary)

A szertartás énekes szólistái a walesi basszbariton, Sir Bryn Terfel, a dél-afrikai szoprán, Pretty Yende és a brit bariton, Roderick Williams lesznek. Orgonán a Westminster-apátság két további orgonistája, Peter Holder és Matthew Jorysz működik közre. Alis Huws királyi hárfaművész is részt vesz a szertartáson,

ezzel is kifejezve a királynak Waleshez fűződő szoros kapcsolatát, és éppen azért az egyházi szertartás egy szakasza is walesi nyelven fog elhangozni.

III. Károly édesapjára, Fülöp hercegre a király kérésének megfelelően görög ortodox zenével emlékeznek, a Byzantine Chant Ensemble előadásában. A szertartás előtt Sir John Eliot Gardiner, a Monteverdi Kórus és az Angol Barokk Szólisták muzsikálnak majd. William Byrd, George Friedrich Händel, Sir Edward Elgar, Sir Henry Walford Davies, Sir William Walton, Sir Hubert Parry és Ralph Vaughan Williams koronázási zenéit adják elő, valamint a közkedvelt kortárs komponista, Sir Karl Jenkins alkotását.

Fejléckép: III. Károly (fotó/forrás: Alastair Gran / Getty Images Hungary)

„Karmesterként egyedül nem boldogulunk” – Exkluzív interjú John Eliot Gardinerrel

Kapcsolódó

„Karmesterként egyedül nem boldogulunk” – Exkluzív interjú John Eliot Gardinerrel

A régizene egyik óriása érkezik január 14-én Budapestre: John Eliot Gardiner saját zenekarával, az Angol Barokk Szólistákkal ad koncertet a Müpában. A mester zsúfolt turnéjukban egy rövid telefonos interjút adott a Fideliónak Mozartról, magyar kötődéseiről és a karmesteri erényekről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.
Klasszikus hír

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.