Klasszikus

Ezek az intézmények szakították meg a kapcsolatot Valerij Gergijevvel

2022.03.01. 15:15
Ajánlom
Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt világszerte nemkívánatos személyekké váltak a Putyin politikáját támogató orosz művészek, Valerij Gergijev karmester azonban továbbra sem volt hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől.

Ahogyan beszámoltunk róla, először a milánói Scala adott ultimátumot Valerij Gergijevnek, hogy határolódjon el az orosz inváziótól, vagy nem vezényelhet tovább az intézményben. Később a Bécsi Filharmonikusok is lemondta közös koncertjeiket, a Müncheni Filharmonikusok pedig, ahol Gergijev vezető karmesteri posztot töltött be,

február 28-ig adott haladékot neki, hogy állást foglaljon a kérdésben.

Mivel ez nem történt meg, március 1-jén bejelentették, hogy elbocsátották a karmestert, aki nem vezényelhet náluk többé koncerteket.

Időközben más kulturális intézmények is jelezték, hogy nem kívánnak többé együttműködni Gergijevvel. A Verbier Fesztivál felszólította a karmestert, hogy mondjon le a fesztivál zenekaránál betöltött zeneigazgatói posztjáról, majd február 28-án bejelentették, hogy a lemondást megkapták és elfogadták. Hasonlóképpen járt el az Edinburghi Fesztivál is, ahol a karmester tiszteletbeli elnöki címet töltött be, közleményükben hangsúlyozták, hogy Kijev Edinburgh testvérvárosa.

A Rotterdami Filharmonikusok, amely saját fesztivált is szentelt Gergijevnek, szintén bejelentette, hogy

amennyiben a karmester nem hajlandó elhatárolódni az orosz inváziótól, felfüggesztik az együttműködést, és a fesztivált sem tartják meg.

A hamburgi Elbphilharmonie is ultimátumot adott Gergijevnek, azóta pedig már törölték is a nevét az összes tervezett koncertje műsorából. Hasonlóképpen tett a Baden-Badeni Festspielhaus is, az intézmény közösségi oldalán tudatta, hogy határozatlan időre felfüggeszti az együttműködést a karmesterrel.

Időközben a Lucerne-i Fesztivál is visszamondta Gergijev és az általa vezetett Mariinszkij Színház Zenekarának meghívását, és így tett a Párizsi Filharmónia is. A karmestertől megvált ügynöksége, a Felsner Artists.

Fejléckép: Valerij Gergijev (fotó: Marco Borggreve)

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Kapcsolódó

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.