Klasszikus

Ezek az intézmények szakították meg a kapcsolatot Valerij Gergijevvel

2022.03.01. 15:15
Ajánlom
Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt világszerte nemkívánatos személyekké váltak a Putyin politikáját támogató orosz művészek, Valerij Gergijev karmester azonban továbbra sem volt hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől.

Ahogyan beszámoltunk róla, először a milánói Scala adott ultimátumot Valerij Gergijevnek, hogy határolódjon el az orosz inváziótól, vagy nem vezényelhet tovább az intézményben. Később a Bécsi Filharmonikusok is lemondta közös koncertjeiket, a Müncheni Filharmonikusok pedig, ahol Gergijev vezető karmesteri posztot töltött be,

február 28-ig adott haladékot neki, hogy állást foglaljon a kérdésben.

Mivel ez nem történt meg, március 1-jén bejelentették, hogy elbocsátották a karmestert, aki nem vezényelhet náluk többé koncerteket.

Időközben más kulturális intézmények is jelezték, hogy nem kívánnak többé együttműködni Gergijevvel. A Verbier Fesztivál felszólította a karmestert, hogy mondjon le a fesztivál zenekaránál betöltött zeneigazgatói posztjáról, majd február 28-án bejelentették, hogy a lemondást megkapták és elfogadták. Hasonlóképpen járt el az Edinburghi Fesztivál is, ahol a karmester tiszteletbeli elnöki címet töltött be, közleményükben hangsúlyozták, hogy Kijev Edinburgh testvérvárosa.

A Rotterdami Filharmonikusok, amely saját fesztivált is szentelt Gergijevnek, szintén bejelentette, hogy

amennyiben a karmester nem hajlandó elhatárolódni az orosz inváziótól, felfüggesztik az együttműködést, és a fesztivált sem tartják meg.

A hamburgi Elbphilharmonie is ultimátumot adott Gergijevnek, azóta pedig már törölték is a nevét az összes tervezett koncertje műsorából. Hasonlóképpen tett a Baden-Badeni Festspielhaus is, az intézmény közösségi oldalán tudatta, hogy határozatlan időre felfüggeszti az együttműködést a karmesterrel.

Időközben a Lucerne-i Fesztivál is visszamondta Gergijev és az általa vezetett Mariinszkij Színház Zenekarának meghívását, és így tett a Párizsi Filharmónia is. A karmestertől megvált ügynöksége, a Felsner Artists.

Fejléckép: Valerij Gergijev (fotó: Marco Borggreve)

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Kapcsolódó

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

Az orosz inváziótól való elhatárolódást követeli Valerij Gergijevtől a Scala

A milánói Scala főigazgatója Dominique Meyer és a milánói polgármester, Beppe Sala felszólították a közismerten Putyin-párti orosz karmestert, Valerij Gergyijevet, hogy határolódjon el Oroszország ukrajnai inváziójától, különben nem vezényelhet tovább a dalszínházban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.
Klasszikus hír

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.