Klasszikus

Ezen a hétvégén rendezi meg a Zeneakadémia a Lukács Pál Országos Brácsaversenyt

2022.04.21. 13:55
Ajánlom
Díjtalanul követheti a közönség a több évtizedes múltra visszatekintő megmérettetést, amely április 23-án, szombaton 10 órától, 24-én, vasárnap pedig 14.30-tól zajlik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének X-es termében.
LukacsPal-133740.jpg

Lukács Pál (Fotó/Forrás: Zeneakadémia)

Az első fordulóból továbbjutókat április 23-án 14 órakor hirdetik ki, az eredményhirdetés és a díjkiosztó pedig április 24-én 18 órakor lesz, ahol a helyezésekkel járó pénzjutalom mellett a támogató partnereknek – Editio Musica, Hungaroton, Bartók Rádió és Bartók Emlékház – köszönhetően különdíjak is gazdára találhatnak.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszéke a versennyel fejezi ki tiszteletét hajdani tanára előtt, ápolva ezzel örökségét. A zsűri elnöke Bársony László Liszt- és Weiner-díjas brácsaművész, a Zeneakadémia nyugalmazott docense, a testület további tagjai pedig Balogh Máté Junior Prima- és Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia adjunktusa, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanszékvezető docense, Bor Péter brácsaművész, a 2019-es Lukács Pál Országos Brácsaverseny győztese, Fejérvári János brácsaművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője, Láposi János brácsaművész, a Zeneakadémia oktatója, a Budapesti Vonósok korábbi szólamvezetője, valamint Várnagy Mihály brácsaművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar korábbi szólamvezetője.

A megmérettetésre 1991. január elseje után születettek jelentkezhettek, akik bármely magyarországi zeneművészeti felsőfokú intézmény magyar vagy külföldi állampolgárságú, BA 3., MA 1. és MA 2. brácsa szakos vagy doktori iskolás hallgatói, illetve az adott intézményben brácsa szakon BA vagy MA diplomát szerzett magyar vagy külföldi állampolgárok. Ugyancsak részt vehetnek magyarországi vagy külföldi zeneművészeti felsőfokú intézmények magyar vagy határon túli magyar hallgatói, akik BA 3., MA 1., MA 2. brácsa szakos vagy doktori iskolás diákok, illetve az intézményben brácsa szakon BA vagy MA diplomát szerzett magyar állampolgárok. Szaktanári ajánlással BA 1-2. éves hallgatók is jelentkezhettek.

A verseny kötelező repertoárján többek közt Lukács, Bach, Brahms, Schubert és Sosztakovics szerzeményei, valamint Stamitz és Hoffmeister versenyművei szerepelnek, továbbá Balogh Máté Three Songs for Viola Solo (Három dal szóló brácsára) című, néhány éve bemutatott, és idén frissen az Editio Musica gondozásában megjelent kompozíciója.

Az első forduló részletes programja itt olvasható.

Fejléckép: Gusat Silviu / Pexels

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Kapcsolódó

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.