Klasszikus

Ezért kapcsolja ki mobilját a koncerteken!

2015.02.24. 14:44
Ajánlom
Ismerős az a pillanat, amikor a magasztos zene ütemével együtt lélegzik a közönség a hangversenyterem feszült csendjében, és egyszer csak megszólal egy mobiltelefon? Most mutatunk néhány filmre vett esetet, amikor a művészek leleményesen lereagálták a megcsörrenő mobilokat! VIDEÓ

Habár a koncertek előtt mindig emlékeztetnek a mobil kikapcsolására, van néhány kevésbé okos telefon, ami ennek ellenére is megcsörren a legkínosabb pillanatokban: egy pianissimo vagy egy szenvedélyes finálé közben. A következőkben bemutatjuk a legkreatívabb zenészeket, akik lélekjelenlétükkel megfordították a csengőhangok okozta kínos szituációt.

1. Haydn Concerto zongorára, nagyzenekarra, valamint mobiltelefonra. A szólista Christian Zacharias egy kicsit sem örül ennek.

2. Passacaglia a Nokia 2730 témájának fúziójával. Zseniális. Lukáš Kmiť brácsaművész egy szlovák zsinagógában adott koncertet, amikor a két tétel közötti csendben megszólalt a tipikus Nokia 2730 csengőhang. A művész nem jött zavarba, gyorsan barokk etűdöt improvizált rá.

3. Így jár az, aki olaszországi nyaralása közben bekapcsolva hagyja a mobilját a koncerten. Ismét a már jól ismert Nokia téma, ezúttal kamarazenekarra komponálva. Az olasz zenekar élő performansza a megcsörrenő mobilok szituációját parodizálja ezzel a briliáns ötlettel.

4. A következő eset pedig azt mutatja be, mi történik akkor, ha valaki fel is veszi koncert közben a telefont. A szabadtéren koncertező kamarazenekar úgy gondolta, a telefon másik végén lévő hallgatót is bevonja a koncertélménybe.

5. És lássuk, mit szólt volna Horowitz, ha az ő koncertjén történik ilyesmi!

Az esetleges kellemtlenségek elkerülése végett tehát fokozottan kérjük: kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.