Klasszikus

Ezért kapcsolja ki mobilját a koncerteken!

2015.02.24. 14:44
Ajánlom
Ismerős az a pillanat, amikor a magasztos zene ütemével együtt lélegzik a közönség a hangversenyterem feszült csendjében, és egyszer csak megszólal egy mobiltelefon? Most mutatunk néhány filmre vett esetet, amikor a művészek leleményesen lereagálták a megcsörrenő mobilokat! VIDEÓ

Habár a koncertek előtt mindig emlékeztetnek a mobil kikapcsolására, van néhány kevésbé okos telefon, ami ennek ellenére is megcsörren a legkínosabb pillanatokban: egy pianissimo vagy egy szenvedélyes finálé közben. A következőkben bemutatjuk a legkreatívabb zenészeket, akik lélekjelenlétükkel megfordították a csengőhangok okozta kínos szituációt.

1. Haydn Concerto zongorára, nagyzenekarra, valamint mobiltelefonra. A szólista Christian Zacharias egy kicsit sem örül ennek.

2. Passacaglia a Nokia 2730 témájának fúziójával. Zseniális. Lukáš Kmiť brácsaművész egy szlovák zsinagógában adott koncertet, amikor a két tétel közötti csendben megszólalt a tipikus Nokia 2730 csengőhang. A művész nem jött zavarba, gyorsan barokk etűdöt improvizált rá.

3. Így jár az, aki olaszországi nyaralása közben bekapcsolva hagyja a mobilját a koncerten. Ismét a már jól ismert Nokia téma, ezúttal kamarazenekarra komponálva. Az olasz zenekar élő performansza a megcsörrenő mobilok szituációját parodizálja ezzel a briliáns ötlettel.

4. A következő eset pedig azt mutatja be, mi történik akkor, ha valaki fel is veszi koncert közben a telefont. A szabadtéren koncertező kamarazenekar úgy gondolta, a telefon másik végén lévő hallgatót is bevonja a koncertélménybe.

5. És lássuk, mit szólt volna Horowitz, ha az ő koncertjén történik ilyesmi!

Az esetleges kellemtlenségek elkerülése végett tehát fokozottan kérjük: kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.