Klasszikus

Ezért kapcsolja ki mobilját a koncerteken!

2015.02.24. 14:44
Ajánlom
Ismerős az a pillanat, amikor a magasztos zene ütemével együtt lélegzik a közönség a hangversenyterem feszült csendjében, és egyszer csak megszólal egy mobiltelefon? Most mutatunk néhány filmre vett esetet, amikor a művészek leleményesen lereagálták a megcsörrenő mobilokat! VIDEÓ

Habár a koncertek előtt mindig emlékeztetnek a mobil kikapcsolására, van néhány kevésbé okos telefon, ami ennek ellenére is megcsörren a legkínosabb pillanatokban: egy pianissimo vagy egy szenvedélyes finálé közben. A következőkben bemutatjuk a legkreatívabb zenészeket, akik lélekjelenlétükkel megfordították a csengőhangok okozta kínos szituációt.

1. Haydn Concerto zongorára, nagyzenekarra, valamint mobiltelefonra. A szólista Christian Zacharias egy kicsit sem örül ennek.

2. Passacaglia a Nokia 2730 témájának fúziójával. Zseniális. Lukáš Kmiť brácsaművész egy szlovák zsinagógában adott koncertet, amikor a két tétel közötti csendben megszólalt a tipikus Nokia 2730 csengőhang. A művész nem jött zavarba, gyorsan barokk etűdöt improvizált rá.

3. Így jár az, aki olaszországi nyaralása közben bekapcsolva hagyja a mobilját a koncerten. Ismét a már jól ismert Nokia téma, ezúttal kamarazenekarra komponálva. Az olasz zenekar élő performansza a megcsörrenő mobilok szituációját parodizálja ezzel a briliáns ötlettel.

4. A következő eset pedig azt mutatja be, mi történik akkor, ha valaki fel is veszi koncert közben a telefont. A szabadtéren koncertező kamarazenekar úgy gondolta, a telefon másik végén lévő hallgatót is bevonja a koncertélménybe.

5. És lássuk, mit szólt volna Horowitz, ha az ő koncertjén történik ilyesmi!

Az esetleges kellemtlenségek elkerülése végett tehát fokozottan kérjük: kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Tőlünk nyugatabbra most mindenki ezt az albumot hallgatja

Mi is meghallgattuk az Attacca Quartet lemezét, amelyen Caroline Shaw műveit adják elő. Az Orange egy műfaji határokat nem ismerő klasszikus zeneszerző alkotása, ezért (is) izgalmas.
Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.