Klasszikus

Ezredvégi kórusmuzsika

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
„Nincs a jövő életre nézve hasznosabb, … mint valami szép emlék” – írta Dosztojevszkij. Akár mottója is lehetne ez a gondolat annak a 20-21. századi magyar szerzők műveit tartalmazó lemeznek, mely Az ezredvég kórusmuzsikája címmel jelent meg a Hungarotonnál. Az összegzés-visszatekintés igénye az elmúlt pár évben más együttesek vezetőiben is felmerült: gondoljunk csak a Musica Nostra Énekegyüttes 1999-es, a Magyar Nemzeti Énekkar 2001-es vagy a Deb-receni Kodály Kórus 2003-as felvételeire.

A Kollár Éva által vezetett Budapesti Monteverdi Kórus hét magyar komponista: Farkas Ferenc, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós, Mohay Miklós, Szőnyi Erzsébet és Orbán György műveit tolmácsolja a felvételen, utóbbi Stabat mater in d c. szerzeményét az Erdődy Kamarazenekar, Kolonits Klára és Megyesi Scwartz Lúcia közreműködésével. A válogatás különlegessége, hogy valamennyi kompozíció ősbemutatója a Monteverdi Kórus nevéhez fűződik. A lemezen a 20-21. század hazai vegyeskari repertoárjának három zeneszerző-generációja képviselteti magát a múlt század legelején született Farkastól a napjaink legfiatalabb komponistái közé tartozó Gyöngyösiig.

A lemezt egyvégtében végighallgatva érdemes megfigyelni, hogyan keveredik egyes szerzők sajátos stílusa régebbi korok örökségével. Gárdonyi Zsolt még nem nyúl messzire: Valse triste c. művének hátterében mintha a szintén Weöres Sándor versére készült Kodály-mű, az Öregek állna. Orbán György Stabat materének első tétele a két oboa monotemetikus anyagával, de még egyes harmóniai fordulataival is barokk kantátákat idéz fel emlékezetünkben. Mohay Miklós Confitebor tibi Domine kezdetű motettájának egyes szakaszai akár egy 16. századi capella számára is íródhattak volna. Gyöngyösi Levente Missa Brevisének Kyrie tételében pedig a méltóságtelje-sen deklamáló hangtömbök közül egyszer csak mintha a 15. századba kerülnénk, Du Fay világába.

Ha választanom kellene, hogy e lemezről melyik művet menteném át legszívesebben a következő évezredbe, Gyöngyösi Két keserű népdalára szavaznék. Remélem, hogy a „Kodály köpönyegéből kibújt” népdalfeldolgozások végeláthatatlan sora után ez az inkább Bartók férfi- és vegyeskari ciklusaihoz kapcsolható, friss és fantasztikusan élő zenei nyelv az eljövendő komponista-generációkra is hatással lesz – s így lesz mit lemezre venni a következő ezredforduló idején is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.