Klasszikus

Ezredvégi kórusmuzsika

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
„Nincs a jövő életre nézve hasznosabb, … mint valami szép emlék” – írta Dosztojevszkij. Akár mottója is lehetne ez a gondolat annak a 20-21. századi magyar szerzők műveit tartalmazó lemeznek, mely Az ezredvég kórusmuzsikája címmel jelent meg a Hungarotonnál. Az összegzés-visszatekintés igénye az elmúlt pár évben más együttesek vezetőiben is felmerült: gondoljunk csak a Musica Nostra Énekegyüttes 1999-es, a Magyar Nemzeti Énekkar 2001-es vagy a Deb-receni Kodály Kórus 2003-as felvételeire.

A Kollár Éva által vezetett Budapesti Monteverdi Kórus hét magyar komponista: Farkas Ferenc, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós, Mohay Miklós, Szőnyi Erzsébet és Orbán György műveit tolmácsolja a felvételen, utóbbi Stabat mater in d c. szerzeményét az Erdődy Kamarazenekar, Kolonits Klára és Megyesi Scwartz Lúcia közreműködésével. A válogatás különlegessége, hogy valamennyi kompozíció ősbemutatója a Monteverdi Kórus nevéhez fűződik. A lemezen a 20-21. század hazai vegyeskari repertoárjának három zeneszerző-generációja képviselteti magát a múlt század legelején született Farkastól a napjaink legfiatalabb komponistái közé tartozó Gyöngyösiig.

A lemezt egyvégtében végighallgatva érdemes megfigyelni, hogyan keveredik egyes szerzők sajátos stílusa régebbi korok örökségével. Gárdonyi Zsolt még nem nyúl messzire: Valse triste c. művének hátterében mintha a szintén Weöres Sándor versére készült Kodály-mű, az Öregek állna. Orbán György Stabat materének első tétele a két oboa monotemetikus anyagával, de még egyes harmóniai fordulataival is barokk kantátákat idéz fel emlékezetünkben. Mohay Miklós Confitebor tibi Domine kezdetű motettájának egyes szakaszai akár egy 16. századi capella számára is íródhattak volna. Gyöngyösi Levente Missa Brevisének Kyrie tételében pedig a méltóságtelje-sen deklamáló hangtömbök közül egyszer csak mintha a 15. századba kerülnénk, Du Fay világába.

Ha választanom kellene, hogy e lemezről melyik művet menteném át legszívesebben a következő évezredbe, Gyöngyösi Két keserű népdalára szavaznék. Remélem, hogy a „Kodály köpönyegéből kibújt” népdalfeldolgozások végeláthatatlan sora után ez az inkább Bartók férfi- és vegyeskari ciklusaihoz kapcsolható, friss és fantasztikusan élő zenei nyelv az eljövendő komponista-generációkra is hatással lesz – s így lesz mit lemezre venni a következő ezredforduló idején is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.