Klasszikus

Ezredvégi kórusmuzsika

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
„Nincs a jövő életre nézve hasznosabb, … mint valami szép emlék” – írta Dosztojevszkij. Akár mottója is lehetne ez a gondolat annak a 20-21. századi magyar szerzők műveit tartalmazó lemeznek, mely Az ezredvég kórusmuzsikája címmel jelent meg a Hungarotonnál. Az összegzés-visszatekintés igénye az elmúlt pár évben más együttesek vezetőiben is felmerült: gondoljunk csak a Musica Nostra Énekegyüttes 1999-es, a Magyar Nemzeti Énekkar 2001-es vagy a Deb-receni Kodály Kórus 2003-as felvételeire.

A Kollár Éva által vezetett Budapesti Monteverdi Kórus hét magyar komponista: Farkas Ferenc, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós, Mohay Miklós, Szőnyi Erzsébet és Orbán György műveit tolmácsolja a felvételen, utóbbi Stabat mater in d c. szerzeményét az Erdődy Kamarazenekar, Kolonits Klára és Megyesi Scwartz Lúcia közreműködésével. A válogatás különlegessége, hogy valamennyi kompozíció ősbemutatója a Monteverdi Kórus nevéhez fűződik. A lemezen a 20-21. század hazai vegyeskari repertoárjának három zeneszerző-generációja képviselteti magát a múlt század legelején született Farkastól a napjaink legfiatalabb komponistái közé tartozó Gyöngyösiig.

A lemezt egyvégtében végighallgatva érdemes megfigyelni, hogyan keveredik egyes szerzők sajátos stílusa régebbi korok örökségével. Gárdonyi Zsolt még nem nyúl messzire: Valse triste c. művének hátterében mintha a szintén Weöres Sándor versére készült Kodály-mű, az Öregek állna. Orbán György Stabat materének első tétele a két oboa monotemetikus anyagával, de még egyes harmóniai fordulataival is barokk kantátákat idéz fel emlékezetünkben. Mohay Miklós Confitebor tibi Domine kezdetű motettájának egyes szakaszai akár egy 16. századi capella számára is íródhattak volna. Gyöngyösi Levente Missa Brevisének Kyrie tételében pedig a méltóságtelje-sen deklamáló hangtömbök közül egyszer csak mintha a 15. századba kerülnénk, Du Fay világába.

Ha választanom kellene, hogy e lemezről melyik művet menteném át legszívesebben a következő évezredbe, Gyöngyösi Két keserű népdalára szavaznék. Remélem, hogy a „Kodály köpönyegéből kibújt” népdalfeldolgozások végeláthatatlan sora után ez az inkább Bartók férfi- és vegyeskari ciklusaihoz kapcsolható, friss és fantasztikusan élő zenei nyelv az eljövendő komponista-generációkra is hatással lesz – s így lesz mit lemezre venni a következő ezredforduló idején is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.