Klasszikus

Ezrek

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Irgalmatlanul nagy, egy tekintettel befoghatatlan, szinte már embertelenül monumentális – szokták mondani a Nemzeti Hangversenyteremre, akik nem tudnak megbarátkozni vele. Mert mondjuk tériszonyuk van az emeleti karzatról lenézve. Június 14-én este azonban olyan darab hangzott el itt, amelynek ma Magyarországon vitán felül a Művészetek Palotája dísztermének kibővített színpada a legideálisabb helyszíne: ez Mahler VIII. szimfóniája.

Ha nem is ezren, de körülbelül kétszázan énekelték a színpadon: Veni, creator spiritus. Nem tudom, milyen volt a himnusz átviteli minősége az égbe, mindenesetre a darab első részének hangerejétől néhol úgy éreztem, még a holtak is feltámadnak tőle. Ez azonban nem csak a Wiener Singverein, a Wiener Sängerknaben vagy a Francia Rádió Kórusának az érdeme volt, hanem az orgonáé. A legfelső emeleti karzatról hallgatva a hangszerek királynője leghangosabb pillanataiban tornádóként hengerelt le mindent és mindenkit.

A két vegyeskar a színpadon, a fiúkórus az első emeleti karzaton foglalt helyet, és állt föl időről időre, amikor énekelniük kellett. Jól átgondolt és szervezett mozgásuk azonban nem zavarta a darab folyamatát, hanem harmonikusan illeszkedett abba. Egy-egy rézakkord vagy üstdobütés „robbantotta ki” a kórustagokat a nyugalmi helyzetből, mintha nem bírnának tovább csendben maradni. Hangjuk pedig, noha nem préselt, hanem igényes és képzett hangszínen énekeltek, minden kétséget kizáróan átjött Mahler monstre zenekarán. Csupán az orgonával gyűlt meg néha-néha a bajuk.

A koncertmester már a mű első részében bemutatkozott egy jól sikerült szólóval. A második részben azonban, amikor hasonló zenei helyzetben a brácsa is megszólal, a mélyhegedű bársonyosabb hangja és alkalmazkodóbb ritmusa jobban tetszett. A hegedűs szólózott – a brácsa szólamvezető kísért. Külön említést érdemelnek az első kürtös biztos és szépen formált szólói. Hangja ugyanolyan széles dinamikai és hangszínsávon mozgott, mint a koncertmesteré. Az volt a benyomásom: bármire képes hangszerén: a Mendelssohn hegedűversenyt ugyanolyan szépen elő tudná adni, mint Strauss kürtversenyét.

A Faust zárójelenetének kezdetén a pizzicato a nagybőgőkre terelte a figyelmemet. Míg a többi vonósszólamból egyedül a mélyhegedű szólamvezetője volt férfi, addig a legmélyebb vonósok sorai között egyetlen nő sem akadt. Talán nem meglepő: ebben az együttesben minden nagybőgős francia vonóval játszik…

Myung-Whun Chung dél-koreai származású karmester nem használt felesleges vagy túlzó mozdulatokat, akarata mégis minden apró mozzanatban érvényesült. Az énekművészek nem csak szólóban, hanem együtt is tisztán énekeltek, ami persze magától értetődő, az ember mégis meglepett örömmel konstatálja, ha nem ehhez van szokva.

Myung-Whun Chung vezetőkarmester szándéka szerint a Francia Rádió Zenekara Mahler valamennyi szimfóniáját lemezre veszi még ebben az évben. Jó is lesz, ha siet ezzel a szerzőhöz és darabjaihoz méltóan nagyszabású tervvel, mert a budapesti koncerten az első emeleti karzaton két, fejenként nyolcéves kisfiú partitúrával a kezében követte végig a hangversenyt. És ki tudja, nekik mikor jut az eszükbe, hogy elvezényeljék valamelyiket…?

(2005. június 14. 19:30 Nemzeti Hangversenyterem; Mahler: VIII. szimfónia („Ezrek szimfóniája”); km.: Francia Rádió Filharmonikus Zenekara és Énekkara (karig.: Matthias Brauer), Wiener Singverein (karig.: Johannes Prinz), Wiener Sängerknaben (karig.: Gerald Wirth), Ricarda Merbeth, Soile Isokoski, Henriette Bonde-Hansen, Petra Lang, Lioba Braun, Stephen Gould, Dietrich Henschel, Albert Dohmen (ének); vez.: Myung-Whun Chung)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.