Klasszikus

Fado teljes szépségében

2005.06.06. 00:00
Ajánlom
Minél többet hallgatom a portugál városi népzene és népköltészet jellegzetes műfaját, a bensőséges és melankolikus hangvétele ellenére is sodró erejű fadót, annál inkább érzem, milyen keveset tudok erről a varázslatos muzsikáról. A több évszázados múltra visszatekintő, a luzitán történelem viharos korszakait is átvészelő fado ugyanolyan változatos, szerteágazó kifejezési forma, mint például a Kárpát-medencei magyar népzene.

Éppen ezért veszélyes minden mesterséges leegyszerűsítés, sztereotípiagyártás: nem szerencsés a fadót portugál bluesnak nevezni, s az sem pontos, ha ezt a zenét csupán a szomorkás-nosztalgikus portugál néplélek kifejeződésének tekintjük. Sokkal több van ezekben a dalokban, megértésükhöz a nyelvismeret mellett irodalmi, történelmi és filozófiai tudás is szükséges.

A Madredeus zenekarban – amely próbaterméről, egy 16. századi lisszaboni templomról kapta furcsa nevét – egyrészt az a csodálatos, hogy tizenkilenc éve vállalja a kockázatot: Portugália határain kívül is a maga teljességében, kompromisszumok és hatásvadász gesztusok nélkül mutatja meg a fadót. Így történt ez a budapesti koncerten, a Nemzeti Hangversenyteremben is. Másrészt azért is lenyűgöző ezeknek a zenészeknek a teljesítménye, mert nemcsak reprodukálják a műfaj gazdag repertoárját, hanem saját invenciójukkal, érzéseikkel és gondolataikkal is gazdagítják. Éppen ezért a Madredeus produkciója cseppet sem tradicionális, sőt nagyon is újító szándékú: azt bizonyítja, hogy napjainkban, a stílusok szabad keveredésének időszakában a fadót sem kell félteni a más műfajokkal való találkozástól.

Egyetlen kritikai megjegyzés a végére: Teresa Salgueiro (egyenletesen szép és nagyon kifejező) énekhangjához két gitár, egy akusztikus basszusgitár és egy szintetizátor csatlakozik. Noha a hangzásképet alig zavarta a szintetizátor, nem értem, hogy miért nem akusztikus (vagy legalább elektronikus) zongorával dolgoznak – sokkal szebb és plasztikusabb lenne.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.