Klasszikus

Fado teljes szépségében

2005.06.06. 00:00
Ajánlom
Minél többet hallgatom a portugál városi népzene és népköltészet jellegzetes műfaját, a bensőséges és melankolikus hangvétele ellenére is sodró erejű fadót, annál inkább érzem, milyen keveset tudok erről a varázslatos muzsikáról. A több évszázados múltra visszatekintő, a luzitán történelem viharos korszakait is átvészelő fado ugyanolyan változatos, szerteágazó kifejezési forma, mint például a Kárpát-medencei magyar népzene.

Éppen ezért veszélyes minden mesterséges leegyszerűsítés, sztereotípiagyártás: nem szerencsés a fadót portugál bluesnak nevezni, s az sem pontos, ha ezt a zenét csupán a szomorkás-nosztalgikus portugál néplélek kifejeződésének tekintjük. Sokkal több van ezekben a dalokban, megértésükhöz a nyelvismeret mellett irodalmi, történelmi és filozófiai tudás is szükséges.

A Madredeus zenekarban – amely próbaterméről, egy 16. századi lisszaboni templomról kapta furcsa nevét – egyrészt az a csodálatos, hogy tizenkilenc éve vállalja a kockázatot: Portugália határain kívül is a maga teljességében, kompromisszumok és hatásvadász gesztusok nélkül mutatja meg a fadót. Így történt ez a budapesti koncerten, a Nemzeti Hangversenyteremben is. Másrészt azért is lenyűgöző ezeknek a zenészeknek a teljesítménye, mert nemcsak reprodukálják a műfaj gazdag repertoárját, hanem saját invenciójukkal, érzéseikkel és gondolataikkal is gazdagítják. Éppen ezért a Madredeus produkciója cseppet sem tradicionális, sőt nagyon is újító szándékú: azt bizonyítja, hogy napjainkban, a stílusok szabad keveredésének időszakában a fadót sem kell félteni a más műfajokkal való találkozástól.

Egyetlen kritikai megjegyzés a végére: Teresa Salgueiro (egyenletesen szép és nagyon kifejező) énekhangjához két gitár, egy akusztikus basszusgitár és egy szintetizátor csatlakozik. Noha a hangzásképet alig zavarta a szintetizátor, nem értem, hogy miért nem akusztikus (vagy legalább elektronikus) zongorával dolgoznak – sokkal szebb és plasztikusabb lenne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.