Klasszikus

Fájdalmas elfordulás érezhető a klasszikusoktól

2005.03.29. 00:00
Ajánlom
A huszonötödik Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó hetében valóságos sztárparádé vár a hazai közönségre. A vasárnap záruló kulturális eseménysorozat részeként a fővárosban kedden és szerdán is hangversenyt ad a Firenzei Maggio Musicale Zenekara, vezető karmesterük, Zubin Mehta vezényletével. A két koncert közül a keddi a Nemzeti Hangversenyteremben hangzik el, a szerdainak azonban a Zenekadémia ad otthont. A világhírű, Bombay-i születésű dirigens immár sokadjára jár Budapesten, ám elárulta, hogy először 1956-ban adott koncertet magyar közönségnek: a Bécsi Akadémián öszegyűlt menekülteknek.

A zenész családban született karmester egyformán szereti az operaprodukciókat és a szimfonikus műveket - tartja magáról -, ezért igyekszik is mindkét műfajt felváltva gyakorolni. Bár nevét gyakran emlegetik az először 1990-ben, a labdarúgó világbajnokság záróestjén fellépő három tenor - Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras - mellett negyedikként, igyekszik ebből a bűvkörből kilépni. Jóllehet - s ezt hangsúlyozza is mindenhol -, valamennyiükkel a mai napig jó barátságban van.

A Bombay-i Szimfonikus Zenekar alapítójának és zenei igazgatójának fia egyébként már tizenhat évesen egészen közel került Budapesthez, ugyanis Bécsben végezte a Zeneakadémiát, majd kilenc évvel később már a Bécsi Filharmonikusok karmesteri dobogóján állhatott, majd nem sokkal később a Berlini Filharmonikus Zenekart is vezényelte. Zeneigazgatója volt a Montreali Szimfonikus, a Los Angeles-i, a New York-i és az Izraeli Filharmonikus Zenekarnak. Rendszeresen vezényel Európa legfontosabb operaházaiban: a londoni Covent Gardenen, a Bécsi Staatsoperben vagy éppen a milánói Scala-ban. A Firenzei Maggio Musicale Zenekarának 1986-tó vezető karmestere.

Zubin Mehta végigvezényelte már a világ zeneirodalmának klasszikusait, a moderneket, operákat, s két alkalommal, 1990-ben és 1995-ben ő dirigálta a híres bécsi újévi koncertet. Ki hinné, hogy emellett a világhírű karmester filmzenét is írt, méghozzá Woddy Allennek, alig egy-két hete pedig a tel-avivi egyetemen felavattak egy zeneiskolát, amely az ő nevét viseli. Bár az intézménynek ő lett az igazgatója, a tanításra nem jut ideje. Ám, ha nincs a zene közelében, nem találja a lelki békéjét - vallja. Megfogalmazása szerint, ha a feleségével hosszabb kikapcsolódásra utaznak valahova, akár a legcsendesebb tengerpartra, az a muzsika adta kikapcsolódáshoz képest macerás, fárasztó menet.

Idei, budapesti koncertjeinek műsorát - Verdi: A végzet hatalma nyitányát, Beethoven VII. és Brahms II. szimfóniáját Mehta a firenzei Maggio Musicale repertoárjából válogatta. Bár a kedvenc magyar zeneszerzője Bartók Béla, most mégsem az ő műveivel, hanem - a megfogalmazása szerint - egymáshoz tökéletesen illlő három zeneművel érkezett a magyar fővárosba, hogy a Nemzeti Hangversenyterem színpadára lépjen.

Miközben Zubin Mehta állandóan utazgat a nagyvilágban Firenzében számos munka várja, köztük a Tosca és a Don Juan színpadi produkciói és egy nagyszabású Berlioz-koncert. A méltán világhírű karmester reméli, hogy bár a klasszikus zenei koncertek nézőszáma csökken - mi több, az Egyesült Államokban nem oly régen több koncerttermet is be kellett emiatt zárni -, az emberek nem fordulnak el teljesen az igényes muzsikától. Izraelben például - meséli -, az úgynevezett "Jeans"-koncerteken a fiatalok farmerben hallgatják végig a klasszikusokat, majd megbeszélik a zene tanulságait, esznek, isznak és később ugyanazon a színpadon, ahol előtte a zenekar játszott beindítják a techno-diszkót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.