Klasszikus

Fájdalom nélkül nincs modernizálás

2005.07.27. 00:00
Ajánlom
Augusztus elsejétől új csapat vezeti a Magyar Állami Operaházat: a főigazgató Hegyi Árpád Jutocsa, a művészeti igazgató Kesselyák Gergely, stratégiai direktor Müller Péter Sziámi. Az új team blokkrendszerben játszik majd, de csak a 2006-2007-es évadtól.

- Nemrég azt hallottam, olyan az Operaházat vezetni, mint egy nő vállalkozása, aki meg akar menteni egy drogos vagy alkoholista férfit.

- Lehet, hogy nagyképű választ fogok adni, de a munkatársaimmal úgy éreztük, hogy vállalkozhatunk erre, mert megfelelően felkészült a csapat, ismerjük a problémát a gyökeréig, ráadásul zenésszínház-vezetéssel foglalkoztunk világéletükben. Amikor elkezdtünk morfondírozni Gergővel és Müller Péter Sziámival erről, egyértelművé vált, hogy fel tudunk építeni egy olyan szisztémát, amellyel a fenntartó által kért költséghatékonyabb működést, valamint a minőség emelését megvalósíthatjuk.

- Eddig megkérdőjelezhető volt a nívó?

- A jelenlegi ideges repertoárrendszer már nemigen működik Európában. Nem megy, hogy a zenekar előző nap valami mást játszott, a szólista más próbált, azt is csak díszletjelzésben, a világosító azt sem tudja, hol vannak a jelek. A jobb előadáshoz az kell, hogy egyetlen csapat legalább egy hétig, együtt próbáljon. A mi rendszerünk így működik: egy hét próba, majd előadások egy hétig. Ez a blokkrendszer. A blokk elején a műszak felállítja a díszletet, a blokk végén lebontja. Ez a rendszer költségtakarékos és szakmai-művészi minőséget preferál.

- Említették a sajtótájékoztatón, hogy az új felállásban lesz három zenekar és kórus. Mi alapján lehet egyikbe, másikba kerülni?

- Az Operához és az Erkelhez három komplett zenekar és énekkar kell, ez a három-három társaság kiállítható a mostani teljes zenekarból és énekkarból.

- A modernizációjuk fő eleme a blokkrendszer, ezzel állítólag több száz milliót spórolhatnak. Felteszem azért, mert hetente két napot egyáltalán nem játszanak. Hétfő szünnap, kedden díszletet építenek.

- Hétfőn lesznek filharmóniai koncertek, a Filharmóniai Társaság zenekarát mindenképpen támogatni akarom. Közalkalmazotti intézményként ki kell adnunk két szabadnapot, ebből az egyik a hétfő.

- Megengedheti magának az Operaház, hogy zárva legyen?

- Nézzen körül a világban! A Chicagói Opera havi 10-15 előadást játszik.

- Ön szerint hat egymás utáni Tannhäuserre van közönség?

- A hazai közönség egy évadban úgy négy-öt Tannhäuser-előadásra töltené meg a házat. Fájdalom, ezt a négy-öt előadást mi egy blokkban játsszuk. Ennyi "fájdalmat" el kell viselnie a nézőknek, cserébe minőségibb előadásokat és korszerűen működő, költséghatékony játékrendet honosítunk meg, vagyis a rendelkezésre álló állami támogatást racionálisan használjuk föl. Újszerű marketingstratégiával el kell érnünk, hogy a néző megértse és megszokja: ha a Tannhäusert akarja látni, azt évente egy hétig teheti meg.

- Említettek szenior szereposztást is, ahol már nem a csúcsformában lévő énekesekkel játszanák az előadásokat. Nem túl nagy lutri?

- Az idősebb nézők lassan elfogadják az új sztárokat, de sokuk kedvence egy-egy olyan énekes, aki pályája alkonyára érkezett. Őket már túlzás lenne sorozatban beosztani, de egy- egy vasárnap délelőtti előadáson lelkes közönségük lesz. Közalkalmazotti státusuk ugyan megszűnik, operai tagságuk nem, jövedelmüket garantáljuk. Ezzel párhuzamosan kihozunk junior-szereposztásokat is, a pályakezdő tehetségeknek.

- A csapatukban benne van a korábbi főzeneigazgató, Petrovics Emil és az ügyvezető Závecz Ferenc. Azért, hogy ne kelljen nekik végkielégítést fizetni?

- Egyértelmű volt, hogy a belső reformok iránt elkötelezett Závecz Ferenc egyik első számú munkatársam marad. A 2005-2006-os, átmeneti szezont még a korábbi vezetés, Szinetár Miklós és Petrovics Emil tervezte meg, természetes tehát, hogy főzeneigazgatóként Petrovics feleljen ennek a szezonnak a zeneigazgatói lebonyolításáért. A 2006-2007-es évadtól - amikor már teljes egészében mi tervezzük meg a szezont -, a főzeneigazgatói és a művészeti igazgatói poszt egybeolvad és ezt a posztot Kesselyák Gergely tölti be. Ekkorra már Kovalik Balázst szeretném felkérni főrendezőnek.

- És rohan az önök csapatába?

- Kovalik az egyik legjelentősebb operarendező az országban. Mikor felhívtuk, már egy másik csapattal pályázott, de örömmel vette, hogy beírjuk a nevét a pályázatunkba. Kesselyák neve is vagy három másik jelöltnél szerepelt, mint főzeneigazgató.

- Nem rettent meg, mekkora tartozásai vannak az Operaháznak, és ezt nem fizeti ki a minisztérium?

- Ez az egész csak rémhír, nincsenek lejárt köztartozásai az Operának. Az éves kiadási és a bevételi terv között van egy rés. A régi vezetés több kiadást tervezett, mint amennyi a színház bevétele. Mi egyensúlyi költségvetést tervezünk az Operaházban, amelynek következtében megszűnik a hiány.

- Akkor önnek nem mondta Bozóki András miniszter, hogy vannak adósságok?

- A pályázati dokumentációban pontos képet kaptunk az Operaház gazdasági helyzetéről. Ennek függvényében terveztünk egyensúlyi költségvetést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.