Klasszikus

Fajsúlyosabb könnyűzenét!

2005.06.03. 00:00
Ajánlom
Magyarországon most először mondta ki a kormányzat azt a – Nyugat-Európában már régóta elfogadott – tényt, hogy a könnyűzene a nemzeti kulturális örökség s egyúttal az élő kortárs kultúra szerves része. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter ennek jegyében jelentette be azt a több százmillió forintos, PANKKK néven emlegetett támogatási csomagot, mely a pop- és rockzenét, a dzsesszt és a világzenét segíti pályázatok és kedvezményes hitelek útján.

A kormány könnyűzenét támogató bejelentését több hónapos egyeztetés előzte meg, amelyet a szakma képviselői kezdeményeztek a miniszterelnöknél. A Program a nemzeti kortárs könnyűzenei kultúráért (PANKKK) tárgyalásain aktív résztvevő volt Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője, Derdák András, a Millenáris volt kulturális programigazgatója, Márton András, a KFT együttes egykori tagja, a Zöld Pardon nevű zenés szórakozóhely vezetője, Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere, valamint Hegyi György, az Emil.Rulez! zenekar tagja. Gyurcsány Ferenc többször is részt vett az egyeztetéseken, a konkrét programok kidolgozásával pedig a kulturális tárcát bízta meg.

Bozóki András elmondta, azért tartják fontosnak a könnyűzene támogatását, mert a kortárs művészetek közül ezt művelik a legtöbben, ennek legszélesebb a közönsége, és sokaknak ez jelenti az egyetlen kapcsolatot a kultúrával. A könnyűzene helyzete ma Magyarországon korántsem optimális, mert visszaszorult az élőzene, nincs elég bemutatkozási lehetőség, és a médiában sem jelennek meg hangsúlyosan a magyar dalok. A kezdeményezés lényege, hogy alulról építkezik, vagyis a már befutott előadók helyett az amatőr zenekarokat és a nekik otthont adó klubokat részesítik előnyben. "Amit nem akarunk támogatni: a gagyit és kommerszt, valamint a már piacképes profikat" – mondta a miniszter. A most bejelentett konkrét intézkedések (lásd lenti írásunkat) mellett a kulturális tárca ösztönözni szeretné rocktörténeti kiállítások létrejöttét, a Belügyminisztériummal közösen mielőbb rendezni akarja az utcazenészek helyzetét, az oktatási tárcával együtt meg akarja jeleníteni a könnyűzenét a zeneoktatásban, a pénzügyi tárcával pedig egyeztetést kezdeményez a hanghordozók jelenleg 25 százalékos csökkentéséről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.