Klasszikus

Family Music – A Muthspiel fivérek most és egykor (és épp most)

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Christian és Wolfgang tipikus osztrák gyerekekként nevelkedtek: hangszert tanultak iskolás koruktól kezdve, jódliztak és hegyet másztak, és volt terepasztaluk. Karvezető apjuk mindezeket gondosan felügyelte, zenei nevelésükre különösen ügyelt, sokat énekeltette őket otthon is, és a kirándulásokat, családi ünnepeket Szuper 8-as kamerával örökítette meg.

Snitt.

A színhely a Musikverein, Bécs nemrég teljesen újjávarázsolt koncertpalotája, annak is az egyik új kamaraterme, a Tükörterem. Az időpont: 2005 áprilisa. A színpadon: Christian és Wolfgang Muthspiel. A dallamok, témák, Mozart meg népdal, kamaszkori szerzemények most is ugyanazok. Christian fő hangszere a harsona, de nagyon meggyőzően zongorázik is. A fiatalabb fivér gitáros, bátyjához hasonlóan ő is több hangszert kezel, de a polifon hangzásokat a gitárhoz csatlakoztatott szintetizátorokkal csalja elő.

A két időpont között közel harminc év telt el. A Muthspiel-fivérek, akik Ausztria legkapósabb jazz-zenészei lettek ez idő alatt,1983-ban léptek először együtt színpadra. Christian egyik alaptagja a Vienna Art Orchestrának és más neves osztrák zenekaroknak, Wolfgang pedig néhány éve költözött haza az Államokból, ahol generációjának legjobbjaival játszott rendszeresen, sok tucat lemezfelvételt készített. Sikereik külön-külön és együtt teljesen természetessé teszik, hogy Európa egyik legrangosabb koncerthelyszínén ünnepelhessék meg jubileumukat, hogy húsz éve léptek először színpadra. Igaz, a jubileum már elmúlt, de az osztrákok szeretnek ünnepelni, a művészeteket meg különösen nagy becsben tartják. A Musikvereinba való meghíváshoz persze nem lett volna elég egy már elévült évfordulós alkalom. A két fivér alkalmi produkciója nem is állt meg az első fázisnál: persze, feldolgozták gyerek- és fiatalkoruk melódiáit, hozzátettek néhány Miles Davis- meg egyéb örökzöld és jazz-rock témát, amiért annak idején rajongtak, és összeraktak egy igényes, érdekes műsort belőle, amelyben újraértelmezik akkori zenei világukat.

Ez a lemez, az EARly music ugyanis újra kiindulópont lett: Family Music címmel a svájci közszolgálati tévé (SF DRS) megbízásából Pierre-Yves Borgeaud rendező dokumentumfilmet forgatott az anyagból. A filmben koncert- és stúdióbejátszások, interjúk, valamint az apa által készített – mozgalmas, kedves, idegennek is szórakoztató – Szuper 8-as felvételek láthatók.

Tehát a posztmodern iránt nyitott Mutshpiel fivérek nem érték be ennyivel: amikor a Musikvereinban játszottak áprilisban, megkettőzték önmagukat. A félhomályban vászonra vetített dokumentumfilmhez (pontosabban annak egyes részleteihez) képest önmagukat kísérték, ellenszólamot, második szólót adtak hozzá a rögzített anyaghoz. Nem nehéz elképzelni, hogy a gyerekkori zenei anyag a sokszoros áttételnek köszönhetően egészen átalakult, ezért is volt annak a produkciónak a címe már nem egyszerűen EARly vagy Family Music, hanem egyenesen Ton.Film.Musik. Sok humorral, egészséges öniróniával és a gyerekkorból megmaradt jellegzetes, fivérek közötti ugratással tálalva egyszerre volt a hang–film–zene szívet melengető és fület bizsergető élmény.

A dokumentumfilm, afféle zenei és képi nyomkeresés magában is hasonló erényeket mutat. A Magyarországon is jól ismert német nyelvű műholdas közszolgálati tévéadó, a 3Sat júniusban levetíti a filmet: június 11-én szombaton este 22:15-kor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.