Klasszikus

Family Music – A Muthspiel fivérek most és egykor (és épp most)

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Christian és Wolfgang tipikus osztrák gyerekekként nevelkedtek: hangszert tanultak iskolás koruktól kezdve, jódliztak és hegyet másztak, és volt terepasztaluk. Karvezető apjuk mindezeket gondosan felügyelte, zenei nevelésükre különösen ügyelt, sokat énekeltette őket otthon is, és a kirándulásokat, családi ünnepeket Szuper 8-as kamerával örökítette meg.

Snitt.

A színhely a Musikverein, Bécs nemrég teljesen újjávarázsolt koncertpalotája, annak is az egyik új kamaraterme, a Tükörterem. Az időpont: 2005 áprilisa. A színpadon: Christian és Wolfgang Muthspiel. A dallamok, témák, Mozart meg népdal, kamaszkori szerzemények most is ugyanazok. Christian fő hangszere a harsona, de nagyon meggyőzően zongorázik is. A fiatalabb fivér gitáros, bátyjához hasonlóan ő is több hangszert kezel, de a polifon hangzásokat a gitárhoz csatlakoztatott szintetizátorokkal csalja elő.

A két időpont között közel harminc év telt el. A Muthspiel-fivérek, akik Ausztria legkapósabb jazz-zenészei lettek ez idő alatt,1983-ban léptek először együtt színpadra. Christian egyik alaptagja a Vienna Art Orchestrának és más neves osztrák zenekaroknak, Wolfgang pedig néhány éve költözött haza az Államokból, ahol generációjának legjobbjaival játszott rendszeresen, sok tucat lemezfelvételt készített. Sikereik külön-külön és együtt teljesen természetessé teszik, hogy Európa egyik legrangosabb koncerthelyszínén ünnepelhessék meg jubileumukat, hogy húsz éve léptek először színpadra. Igaz, a jubileum már elmúlt, de az osztrákok szeretnek ünnepelni, a művészeteket meg különösen nagy becsben tartják. A Musikvereinba való meghíváshoz persze nem lett volna elég egy már elévült évfordulós alkalom. A két fivér alkalmi produkciója nem is állt meg az első fázisnál: persze, feldolgozták gyerek- és fiatalkoruk melódiáit, hozzátettek néhány Miles Davis- meg egyéb örökzöld és jazz-rock témát, amiért annak idején rajongtak, és összeraktak egy igényes, érdekes műsort belőle, amelyben újraértelmezik akkori zenei világukat.

Ez a lemez, az EARly music ugyanis újra kiindulópont lett: Family Music címmel a svájci közszolgálati tévé (SF DRS) megbízásából Pierre-Yves Borgeaud rendező dokumentumfilmet forgatott az anyagból. A filmben koncert- és stúdióbejátszások, interjúk, valamint az apa által készített – mozgalmas, kedves, idegennek is szórakoztató – Szuper 8-as felvételek láthatók.

Tehát a posztmodern iránt nyitott Mutshpiel fivérek nem érték be ennyivel: amikor a Musikvereinban játszottak áprilisban, megkettőzték önmagukat. A félhomályban vászonra vetített dokumentumfilmhez (pontosabban annak egyes részleteihez) képest önmagukat kísérték, ellenszólamot, második szólót adtak hozzá a rögzített anyaghoz. Nem nehéz elképzelni, hogy a gyerekkori zenei anyag a sokszoros áttételnek köszönhetően egészen átalakult, ezért is volt annak a produkciónak a címe már nem egyszerűen EARly vagy Family Music, hanem egyenesen Ton.Film.Musik. Sok humorral, egészséges öniróniával és a gyerekkorból megmaradt jellegzetes, fivérek közötti ugratással tálalva egyszerre volt a hang–film–zene szívet melengető és fület bizsergető élmény.

A dokumentumfilm, afféle zenei és képi nyomkeresés magában is hasonló erényeket mutat. A Magyarországon is jól ismert német nyelvű műholdas közszolgálati tévéadó, a 3Sat júniusban levetíti a filmet: június 11-én szombaton este 22:15-kor.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.