Klasszikus

Fantasztikus francia

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
Philippe Jaroussky kétségtelenül minden idők egyik legnagyszerűbb kontratenorja. A fiatal, francia énekes eredetileg ugyan hegedűsként kezdte zenei pályafutását, de már tíz éve a világ operaszínpadainak sztárja, akinek gyönyörű, szokatlanul színgazdag és fényes hangja, valamint a 17-18. századi vokális repertoár elmélyült ismeretéről tanúskodó programjai valószínűleg több rajongót nyertek meg a régi zene ügyének az utóbbi években, mint több fesztivál együttvéve.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra ennek ellenére nem barokk kompozíciókkal érkezett. Március 28-i, zeneakadémiai fellépésének műsorát – a közönségben eleinte némi tagadhatatlan idegenkedést keltve, de a Händel- és Vivaldi-operák utáni sóvárgást pillanatok alatt elsöpörve – a 19. század második felének francia dalaiból, Dupont, Chausson, Saint-Saëns, Fauré, Massenet, Franck, a venezuelai születésű Reynaldo Hahn, a belga Guillaume Lekeu és a századfordulón különösen angolszász területeken nagy népszerűségnek örvendő Cécile Chaminade műveiből válogatta össze. A Magyarországon ritkán hallható alkotások erőteljes drámaiságot és naiv derűt egyaránt nélkülöző, lebegő hangulatképekből álló csokra önmagában is friss és egyedi benyomásokat ébresztett volna, a szokatlan szellemi kaland érdekességét azonban sokszorosára növelte Jaroussky lenyűgözően szép és elképzelhetetlenül hajlékony hangja, amely annak ellenére, hogy távolabb már nem is állhatna a korszak vokális ideálképétől, rendkívül finoman emelte ki a szimbolista költemények valószerűtlenségét.

Az énekes tökéletesre csiszolt, sziporkázó koloratúrákhoz szokott technikáját ugyan elsősorban a ráadásokban élvezhette a közönség (egy esetben a tenor és a kontratenor Jaroussky még párbeszédbe is elegyedett önmagával, váratlan virtuozitással váltogatva a két hangfekvést és hangképzési módot), előadásmódjának Bartolit idéző, áradó lendülete és káprázatos változatossága azonban az egész estét uralta. Kifejezőeszközeinek végtelen bősége apró részletekben nyilvánult meg: az egyetlen egy hangon felvillanó, a harmóniai váltásokra reagálva elszíneződő árnyalatok gazdagságában, a szenvedélyes energiáktól fűtött, telten és dúsan csillogó hang bársonyosan fátyolossá váló, megindító puhasággal elvékonyodó hajlításaiban, elbűvölően játékos ötletek burjánzásában és a melankolikus dallamívek szinte rezzenéstelen nyugalmában. Jaroussky ráadásul olyan könnyed természetességgel valósította meg mindezt, mintha számára az egész játék volna csupán, olyasmi, ami semmiféle erőfeszítést, koncentrált munkát nem igényel.

A zongorista, Jérôme Ducros érzékeny kamarazenésznek és rátermett kísérőnek bizonyult. Noha erőteljesebb hangsúlyai és energikus forte passzázsai időnként kissé darabosra sikerültek, tempóingadozásai, értelmező agogikái, hangszínválasztásai nagyszerűen simultak az énekszólam kackiás spanyol kolorittal hódító elemeihez csakúgy, mint a pasztelltónusok álomszerűségéhez. A felejthetetlen hangverseny végén a közönség lelkesen ünnepelte mindkét művészt, reménykedve, hogy sokszor és sokféle műsorral térnek még vissza a jövőben.

(2009. március 28. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Francia melódiák − Philippe Jaroussky (ének); km.: Jérome Ducros (zongora); Massenet, Lekeu, Fauré, Chaminade, Chausson és Hahn művei)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.