Klasszikus

Fantasztikus francia

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
Philippe Jaroussky kétségtelenül minden idők egyik legnagyszerűbb kontratenorja. A fiatal, francia énekes eredetileg ugyan hegedűsként kezdte zenei pályafutását, de már tíz éve a világ operaszínpadainak sztárja, akinek gyönyörű, szokatlanul színgazdag és fényes hangja, valamint a 17-18. századi vokális repertoár elmélyült ismeretéről tanúskodó programjai valószínűleg több rajongót nyertek meg a régi zene ügyének az utóbbi években, mint több fesztivál együttvéve.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra ennek ellenére nem barokk kompozíciókkal érkezett. Március 28-i, zeneakadémiai fellépésének műsorát – a közönségben eleinte némi tagadhatatlan idegenkedést keltve, de a Händel- és Vivaldi-operák utáni sóvárgást pillanatok alatt elsöpörve – a 19. század második felének francia dalaiból, Dupont, Chausson, Saint-Saëns, Fauré, Massenet, Franck, a venezuelai születésű Reynaldo Hahn, a belga Guillaume Lekeu és a századfordulón különösen angolszász területeken nagy népszerűségnek örvendő Cécile Chaminade műveiből válogatta össze. A Magyarországon ritkán hallható alkotások erőteljes drámaiságot és naiv derűt egyaránt nélkülöző, lebegő hangulatképekből álló csokra önmagában is friss és egyedi benyomásokat ébresztett volna, a szokatlan szellemi kaland érdekességét azonban sokszorosára növelte Jaroussky lenyűgözően szép és elképzelhetetlenül hajlékony hangja, amely annak ellenére, hogy távolabb már nem is állhatna a korszak vokális ideálképétől, rendkívül finoman emelte ki a szimbolista költemények valószerűtlenségét.

Az énekes tökéletesre csiszolt, sziporkázó koloratúrákhoz szokott technikáját ugyan elsősorban a ráadásokban élvezhette a közönség (egy esetben a tenor és a kontratenor Jaroussky még párbeszédbe is elegyedett önmagával, váratlan virtuozitással váltogatva a két hangfekvést és hangképzési módot), előadásmódjának Bartolit idéző, áradó lendülete és káprázatos változatossága azonban az egész estét uralta. Kifejezőeszközeinek végtelen bősége apró részletekben nyilvánult meg: az egyetlen egy hangon felvillanó, a harmóniai váltásokra reagálva elszíneződő árnyalatok gazdagságában, a szenvedélyes energiáktól fűtött, telten és dúsan csillogó hang bársonyosan fátyolossá váló, megindító puhasággal elvékonyodó hajlításaiban, elbűvölően játékos ötletek burjánzásában és a melankolikus dallamívek szinte rezzenéstelen nyugalmában. Jaroussky ráadásul olyan könnyed természetességgel valósította meg mindezt, mintha számára az egész játék volna csupán, olyasmi, ami semmiféle erőfeszítést, koncentrált munkát nem igényel.

A zongorista, Jérôme Ducros érzékeny kamarazenésznek és rátermett kísérőnek bizonyult. Noha erőteljesebb hangsúlyai és energikus forte passzázsai időnként kissé darabosra sikerültek, tempóingadozásai, értelmező agogikái, hangszínválasztásai nagyszerűen simultak az énekszólam kackiás spanyol kolorittal hódító elemeihez csakúgy, mint a pasztelltónusok álomszerűségéhez. A felejthetetlen hangverseny végén a közönség lelkesen ünnepelte mindkét művészt, reménykedve, hogy sokszor és sokféle műsorral térnek még vissza a jövőben.

(2009. március 28. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Francia melódiák − Philippe Jaroussky (ének); km.: Jérome Ducros (zongora); Massenet, Lekeu, Fauré, Chaminade, Chausson és Hahn művei)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.