Klasszikus

Fantasztikusan gazdag a magyar jazz

2003.09.27. 00:00
Ajánlom
Babos Gyula fesztiválokról, a zenei életről és egy új lemezről Babos Gyula gitárművész-zeneszerző évtizedek óta a hazai jazz élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Kísérletező kedvű alkotó és előadó, szerzőként gyakran kirándul a pop műfajába is. Mindemelett tanítja a jazz gitár tudományát, és aktívan részt vesz a hazai jazz élet szervezésében is. Zenekarával, a Babos Project Romanival a hétvégén a 32. Debreceni Jazz Fesztiválon és a budapesti Magyar Jazz Ünnepén is szerepel.

- A zenész számára nyilván szerencsés, hogy megszaporodtak Magyarországon a jazz fesztiválok.

- Így van. Egyébként az, hogy egy ország kulturális élete milyen színvonalú, jellemzi az ország állapotát. Az, hogy az úgynevezett "nem eladható" műfajokat, tehát az értékes zenét felvonultató fesztiválok száma nőtt, azt jelenti, hogy az ország kultúrájának ez a szelete mozgásban van.

- Ezek a fesztiválok megfelelően reprezentálják a hazai jazz életet?

- A reprezentáció ebből a szempontból nem feladat. A fesztiváloknak az a feladatuk, hogy egy bizonyos kultúrát egy adott földrajzi környezetben élővé tegyenek. Amúgy pedig ha a reprezentációról beszélünk: Magyarországon évente több mint ötven jazz lemez jelenik meg, ami borzasztóan erős jelenlétet jelez. Magyar zenész-tanár az Egyesült Államokban tanít jazzt, a világ legrangosabb, amerikai jazz egyetemének van magyar ösztöndíjasa, hazai zenészek világhírű muzsikusokkal készítenek közös stúdiólemezt, és, hogy egy itthon készült lemez tizenhat európai országban van jelen, valóban azt jelenti, aktív művelői vagyunk műfajunknak. A médiában sokszor egészen más dolog tűnik hírnek, ez nem bennünket minősít. Valami újraélesztésére viszont nagyon vágyunk: arra, hogy a főiskolai és egyetemi klubokban újra legyen jazz élet. Ennek érdekében létrejött egy csoport aktív zenészekből, mint Dés László, Horváth Kornél, Borbély Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Dr. Gyimesi László és jómagam. A kulturális kormányzattal együttműködve keressük a megoldás lehetőségeit.

- Az önálló intézményekké vált főiskolai és egyetemi klubok programszerkesztésébe hogyan nyúlhat bele a minisztérium?

- Nem kell belenyúlni. Nem is olyan régen még a főiskolások és az egyetemisták úgy szervezték meg a kulturális életüket az intézményen belül, hogy abban a kultúra minden szegmense szerepeljen. Fontos volt számukra, hogy személyesen találkozhassanak a legkülönbözőbb területeken hitelesnek számító emberekkel. Miért ne lehetne ezt újjáéleszteni? Ennyi az egész.

- Nem szerencsétlen az a véletlen, hogy ezen a hétvégén egyszerre zajlik a 32. Debreceni Jazz Fesztivál és a Magyar Jazz Ünnepe Budapesten?

- Én optimistán látom a dolgot, azt mondom, fantasztikus a magyar jazz gazdagsága, ha egy hétvégén két nagyvárosban is zajlik fesztivál.

- Nem osztja meg ez a közönséget?

- Nem. Miután ezeknek az eseményeknek a látogatottsága a szemem láttára változott az elmúlt években, nyugodtan mondhatom, hogy nem. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt Debrecenben 2500 ember szorongott a sportcsarnokban, Budapesten pedig egyáltalán nem volt jazz fesztivál. Arra is emlékszem, hogy évek alatt a debreceni fesztivál magas művészi színvonalát megtartva, színházi eseménnyé alakult. Lassan a helyére került minden.

- Készül-e arra, hogy a Babos Project Romanival a koncertezés mellett a közeljövőben újabb lemezt készítsen?

- Igen. Készülök az új lemezre. Mostanában úgy érzem, inkább koncertlemezt vennék fel szívesen. Egy jó koncert hű hangfelvétele lenne a lemez anyaga. Van egy indiai ütős zenész, Trilok Gurtu, akivel nagyon régóta szeretnék játszani. Nem szeretem a steril, számítógéppel kozmetikázott stúdiólemezeket. Ami a koncerten elhangzik - akár hibásan is - minden javítás nélkül kerül majd a lemezre. Az ilyen élő felvételnek látom értelmét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.