Klasszikus

Fantasztikusan gazdag a magyar jazz

2003.09.27. 00:00
Ajánlom
Babos Gyula fesztiválokról, a zenei életről és egy új lemezről Babos Gyula gitárművész-zeneszerző évtizedek óta a hazai jazz élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Kísérletező kedvű alkotó és előadó, szerzőként gyakran kirándul a pop műfajába is. Mindemelett tanítja a jazz gitár tudományát, és aktívan részt vesz a hazai jazz élet szervezésében is. Zenekarával, a Babos Project Romanival a hétvégén a 32. Debreceni Jazz Fesztiválon és a budapesti Magyar Jazz Ünnepén is szerepel.

- A zenész számára nyilván szerencsés, hogy megszaporodtak Magyarországon a jazz fesztiválok.

- Így van. Egyébként az, hogy egy ország kulturális élete milyen színvonalú, jellemzi az ország állapotát. Az, hogy az úgynevezett "nem eladható" műfajokat, tehát az értékes zenét felvonultató fesztiválok száma nőtt, azt jelenti, hogy az ország kultúrájának ez a szelete mozgásban van.

- Ezek a fesztiválok megfelelően reprezentálják a hazai jazz életet?

- A reprezentáció ebből a szempontból nem feladat. A fesztiváloknak az a feladatuk, hogy egy bizonyos kultúrát egy adott földrajzi környezetben élővé tegyenek. Amúgy pedig ha a reprezentációról beszélünk: Magyarországon évente több mint ötven jazz lemez jelenik meg, ami borzasztóan erős jelenlétet jelez. Magyar zenész-tanár az Egyesült Államokban tanít jazzt, a világ legrangosabb, amerikai jazz egyetemének van magyar ösztöndíjasa, hazai zenészek világhírű muzsikusokkal készítenek közös stúdiólemezt, és, hogy egy itthon készült lemez tizenhat európai országban van jelen, valóban azt jelenti, aktív művelői vagyunk műfajunknak. A médiában sokszor egészen más dolog tűnik hírnek, ez nem bennünket minősít. Valami újraélesztésére viszont nagyon vágyunk: arra, hogy a főiskolai és egyetemi klubokban újra legyen jazz élet. Ennek érdekében létrejött egy csoport aktív zenészekből, mint Dés László, Horváth Kornél, Borbély Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Dr. Gyimesi László és jómagam. A kulturális kormányzattal együttműködve keressük a megoldás lehetőségeit.

- Az önálló intézményekké vált főiskolai és egyetemi klubok programszerkesztésébe hogyan nyúlhat bele a minisztérium?

- Nem kell belenyúlni. Nem is olyan régen még a főiskolások és az egyetemisták úgy szervezték meg a kulturális életüket az intézményen belül, hogy abban a kultúra minden szegmense szerepeljen. Fontos volt számukra, hogy személyesen találkozhassanak a legkülönbözőbb területeken hitelesnek számító emberekkel. Miért ne lehetne ezt újjáéleszteni? Ennyi az egész.

- Nem szerencsétlen az a véletlen, hogy ezen a hétvégén egyszerre zajlik a 32. Debreceni Jazz Fesztivál és a Magyar Jazz Ünnepe Budapesten?

- Én optimistán látom a dolgot, azt mondom, fantasztikus a magyar jazz gazdagsága, ha egy hétvégén két nagyvárosban is zajlik fesztivál.

- Nem osztja meg ez a közönséget?

- Nem. Miután ezeknek az eseményeknek a látogatottsága a szemem láttára változott az elmúlt években, nyugodtan mondhatom, hogy nem. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt Debrecenben 2500 ember szorongott a sportcsarnokban, Budapesten pedig egyáltalán nem volt jazz fesztivál. Arra is emlékszem, hogy évek alatt a debreceni fesztivál magas művészi színvonalát megtartva, színházi eseménnyé alakult. Lassan a helyére került minden.

- Készül-e arra, hogy a Babos Project Romanival a koncertezés mellett a közeljövőben újabb lemezt készítsen?

- Igen. Készülök az új lemezre. Mostanában úgy érzem, inkább koncertlemezt vennék fel szívesen. Egy jó koncert hű hangfelvétele lenne a lemez anyaga. Van egy indiai ütős zenész, Trilok Gurtu, akivel nagyon régóta szeretnék játszani. Nem szeretem a steril, számítógéppel kozmetikázott stúdiólemezeket. Ami a koncerten elhangzik - akár hibásan is - minden javítás nélkül kerül majd a lemezre. Az ilyen élő felvételnek látom értelmét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.