Klasszikus

Fantasztikusan gazdag a magyar jazz

2003.09.27. 00:00
Ajánlom
Babos Gyula fesztiválokról, a zenei életről és egy új lemezről Babos Gyula gitárművész-zeneszerző évtizedek óta a hazai jazz élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Kísérletező kedvű alkotó és előadó, szerzőként gyakran kirándul a pop műfajába is. Mindemelett tanítja a jazz gitár tudományát, és aktívan részt vesz a hazai jazz élet szervezésében is. Zenekarával, a Babos Project Romanival a hétvégén a 32. Debreceni Jazz Fesztiválon és a budapesti Magyar Jazz Ünnepén is szerepel.

- A zenész számára nyilván szerencsés, hogy megszaporodtak Magyarországon a jazz fesztiválok.

- Így van. Egyébként az, hogy egy ország kulturális élete milyen színvonalú, jellemzi az ország állapotát. Az, hogy az úgynevezett "nem eladható" műfajokat, tehát az értékes zenét felvonultató fesztiválok száma nőtt, azt jelenti, hogy az ország kultúrájának ez a szelete mozgásban van.

- Ezek a fesztiválok megfelelően reprezentálják a hazai jazz életet?

- A reprezentáció ebből a szempontból nem feladat. A fesztiváloknak az a feladatuk, hogy egy bizonyos kultúrát egy adott földrajzi környezetben élővé tegyenek. Amúgy pedig ha a reprezentációról beszélünk: Magyarországon évente több mint ötven jazz lemez jelenik meg, ami borzasztóan erős jelenlétet jelez. Magyar zenész-tanár az Egyesült Államokban tanít jazzt, a világ legrangosabb, amerikai jazz egyetemének van magyar ösztöndíjasa, hazai zenészek világhírű muzsikusokkal készítenek közös stúdiólemezt, és, hogy egy itthon készült lemez tizenhat európai országban van jelen, valóban azt jelenti, aktív művelői vagyunk műfajunknak. A médiában sokszor egészen más dolog tűnik hírnek, ez nem bennünket minősít. Valami újraélesztésére viszont nagyon vágyunk: arra, hogy a főiskolai és egyetemi klubokban újra legyen jazz élet. Ennek érdekében létrejött egy csoport aktív zenészekből, mint Dés László, Horváth Kornél, Borbély Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Dr. Gyimesi László és jómagam. A kulturális kormányzattal együttműködve keressük a megoldás lehetőségeit.

- Az önálló intézményekké vált főiskolai és egyetemi klubok programszerkesztésébe hogyan nyúlhat bele a minisztérium?

- Nem kell belenyúlni. Nem is olyan régen még a főiskolások és az egyetemisták úgy szervezték meg a kulturális életüket az intézményen belül, hogy abban a kultúra minden szegmense szerepeljen. Fontos volt számukra, hogy személyesen találkozhassanak a legkülönbözőbb területeken hitelesnek számító emberekkel. Miért ne lehetne ezt újjáéleszteni? Ennyi az egész.

- Nem szerencsétlen az a véletlen, hogy ezen a hétvégén egyszerre zajlik a 32. Debreceni Jazz Fesztivál és a Magyar Jazz Ünnepe Budapesten?

- Én optimistán látom a dolgot, azt mondom, fantasztikus a magyar jazz gazdagsága, ha egy hétvégén két nagyvárosban is zajlik fesztivál.

- Nem osztja meg ez a közönséget?

- Nem. Miután ezeknek az eseményeknek a látogatottsága a szemem láttára változott az elmúlt években, nyugodtan mondhatom, hogy nem. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt Debrecenben 2500 ember szorongott a sportcsarnokban, Budapesten pedig egyáltalán nem volt jazz fesztivál. Arra is emlékszem, hogy évek alatt a debreceni fesztivál magas művészi színvonalát megtartva, színházi eseménnyé alakult. Lassan a helyére került minden.

- Készül-e arra, hogy a Babos Project Romanival a koncertezés mellett a közeljövőben újabb lemezt készítsen?

- Igen. Készülök az új lemezre. Mostanában úgy érzem, inkább koncertlemezt vennék fel szívesen. Egy jó koncert hű hangfelvétele lenne a lemez anyaga. Van egy indiai ütős zenész, Trilok Gurtu, akivel nagyon régóta szeretnék játszani. Nem szeretem a steril, számítógéppel kozmetikázott stúdiólemezeket. Ami a koncerten elhangzik - akár hibásan is - minden javítás nélkül kerül majd a lemezre. Az ilyen élő felvételnek látom értelmét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.