Klasszikus

Fanyar zenés szatíra a színházról

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A napokban kezdték el próbálni a Madách Színház idei premierjét Thomas Meehan és Mel Brooks Producerek című zenés darabját. A bemutatót Szirtes Tamás rendezésében júniusban tartják és a tervek szerint még az idén száz alkalommal láthatja a közönség a musicalt, amely szókimondó szatíra a színház és a show business világáról.

Gálvölgyi János, Haumann Péter és Szerednyey Béla egymás mellett ülnek a Madách Színház Tolnay Szalonjában, felváltva olvassák a Producerek című darab szövegét. Egy-egy tekintettel, mosollyal reagálják le, hogy éppen kinek jut a humorosabb rész, a dalokat pedig már triót alkotva együtt adják elő. Körülöttük a többi szerepet alakító trió vagy duó, attól függően, hogy egy figurát hárman vagy ketten játszanak felváltva. Nagy Sándor, Sándor Dávid és Szente Vajk, akik a producerhez szegődő Leot a könyvelőt alakítják a dalokból kifejezetten felkészültnek tűnnek, főként, ha azt vesszük, hogy még csak az olvasó próbánál tartunk, a permiert pedig csak júniusban rendezik. Rogerst a rendezőt Paudits Béla, Weil Róbert és a próbáról igazoltan hiányzó Alföldi Róbert személyesíti majd meg. A női főszerepet pedig Gallusz Nikolett, Ladinek Judit és Oroszlán Szonja adja majd szintén felváltva. A hátsó sorokban a kórus fiatal tagjai foglalnak helyet. A zongoránál Kocsák Tibor kíséri a színészeket. A darabot akárcsak korábban Az operaház fantomját, Galambos Attila fordította, ezúttal kimondottan humorral telien és egy kicsit szabadszájúan. Éppen ezért a próba nagyon jókedvűre sikeredik. A színészek, az énekkar egyaránt jól szórakoznak a szellemes dialógusokon. Szemben velük Szirtes Tamás direktor-rendező az egyes jeleneteket mikrofonban konferálja fel. A sztory egyszerű: a valaha szebb napokat látott, jelenleg csődbe ment producer, Max megismerkedik Leoval a könyvelővel, aki egy meglepő ötlettel áll elő, melyből kiderül, hogy mi a gyors meggazdagodás titka.

Szirtes Tamás a próba szünetében elmeséli, hogy a Producerek című darab amerikai jogtulajdonosai úgynevezett non replika jogot adtak - ami teljes szabadságot jelent - a magyarországi bemutató rendezésére, a színpadképre, a jelmezekre és a koreográfiára. Ezt mindenbizonnyal a jó referenciának, vagyis a korábbi Webber-musicalek magyaroszági színpadra állításának köszönhető. Vágó Nelly jelmez és Kentaur díszlettervét már látták és dícsérően nyilatkoztak róluk. Szirtes szerint a gyorsaság is számít, hiszen ritkaság, hogy a 2001-es New York-i és a két évvel ezelőtti londoni premier után Magyarországon, a térségben egyedül nálunk látható majd a nagyszabásúnak tervezett darab. Még az is elképzelhető, hogy ha megtetszik a magyarországi rendezés az amerikai jogtulajdonosoknak, akkor valamelyik közép-kelet európai országban ugyancsak Szirtes Tamás állíthatja színre az előadást. A Producerek stábja egyébként a tavalyi sikeres bemutató, a Volt egyszer egy csapat közreműködőire épül, így például az akkor felfedezett fiatal koreográfus Tihanyi Ákos tanítja majd be most is a táncokat. Szirtes Tamás elmondta, hogy az elmúlt évek bemutatóit jól fogadta a közönség, hiszen Az operaház fantomja két és fél év alatt túl van már a négyszázadik előadáson, a Volt egyszer egy csapat pedig a nyolcvanadik előadás körül jár. A Producerekből is évente száz előadást terveznek. A kellemesre sikerült olvasópróba után nem nehéz megjósolni, hogy a Madách Színházban február 27-től - akkor kezdik árusítani a jegyeket - újabb sorok kígyózhatnak a pénztárak előtt.

New York, London után Budapesten a nagysikerű musical

Mel Brooks amerikai színész, dalszövegíró a hatvanas években írt filmforgatókönyvet a színház és a show business világáról. A filmet 1967-ben mutatták be az amerikai mozikban, hatalmas sikerrel. Brooks Oscar-díjat kapott a forgatókönyvért. Három évtizeddel később Brooks színpadi musicalt készített a filmből, ő írta a zenét és a dalszövegeket is. A 2001-es Broadway-i bemutató akkora sikert hozott, hogy a produkció 12 Tony-díjat gyűjtött be, többek között: a legjobb musical, a legjobb zene, a legjobb színész, a legjobb színésznő díját. A Broadway-i bemutató után 2004-ben Londonban is színre került, és azóta óriási sikerrel megy a West Enden. Tavaly az eredeti szereplőkkel elkészült a musical filmváltozata is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.