Klasszikus

Fanyar zenés szatíra a színházról

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A napokban kezdték el próbálni a Madách Színház idei premierjét Thomas Meehan és Mel Brooks Producerek című zenés darabját. A bemutatót Szirtes Tamás rendezésében júniusban tartják és a tervek szerint még az idén száz alkalommal láthatja a közönség a musicalt, amely szókimondó szatíra a színház és a show business világáról.

Gálvölgyi János, Haumann Péter és Szerednyey Béla egymás mellett ülnek a Madách Színház Tolnay Szalonjában, felváltva olvassák a Producerek című darab szövegét. Egy-egy tekintettel, mosollyal reagálják le, hogy éppen kinek jut a humorosabb rész, a dalokat pedig már triót alkotva együtt adják elő. Körülöttük a többi szerepet alakító trió vagy duó, attól függően, hogy egy figurát hárman vagy ketten játszanak felváltva. Nagy Sándor, Sándor Dávid és Szente Vajk, akik a producerhez szegődő Leot a könyvelőt alakítják a dalokból kifejezetten felkészültnek tűnnek, főként, ha azt vesszük, hogy még csak az olvasó próbánál tartunk, a permiert pedig csak júniusban rendezik. Rogerst a rendezőt Paudits Béla, Weil Róbert és a próbáról igazoltan hiányzó Alföldi Róbert személyesíti majd meg. A női főszerepet pedig Gallusz Nikolett, Ladinek Judit és Oroszlán Szonja adja majd szintén felváltva. A hátsó sorokban a kórus fiatal tagjai foglalnak helyet. A zongoránál Kocsák Tibor kíséri a színészeket. A darabot akárcsak korábban Az operaház fantomját, Galambos Attila fordította, ezúttal kimondottan humorral telien és egy kicsit szabadszájúan. Éppen ezért a próba nagyon jókedvűre sikeredik. A színészek, az énekkar egyaránt jól szórakoznak a szellemes dialógusokon. Szemben velük Szirtes Tamás direktor-rendező az egyes jeleneteket mikrofonban konferálja fel. A sztory egyszerű: a valaha szebb napokat látott, jelenleg csődbe ment producer, Max megismerkedik Leoval a könyvelővel, aki egy meglepő ötlettel áll elő, melyből kiderül, hogy mi a gyors meggazdagodás titka.

Szirtes Tamás a próba szünetében elmeséli, hogy a Producerek című darab amerikai jogtulajdonosai úgynevezett non replika jogot adtak - ami teljes szabadságot jelent - a magyarországi bemutató rendezésére, a színpadképre, a jelmezekre és a koreográfiára. Ezt mindenbizonnyal a jó referenciának, vagyis a korábbi Webber-musicalek magyaroszági színpadra állításának köszönhető. Vágó Nelly jelmez és Kentaur díszlettervét már látták és dícsérően nyilatkoztak róluk. Szirtes szerint a gyorsaság is számít, hiszen ritkaság, hogy a 2001-es New York-i és a két évvel ezelőtti londoni premier után Magyarországon, a térségben egyedül nálunk látható majd a nagyszabásúnak tervezett darab. Még az is elképzelhető, hogy ha megtetszik a magyarországi rendezés az amerikai jogtulajdonosoknak, akkor valamelyik közép-kelet európai országban ugyancsak Szirtes Tamás állíthatja színre az előadást. A Producerek stábja egyébként a tavalyi sikeres bemutató, a Volt egyszer egy csapat közreműködőire épül, így például az akkor felfedezett fiatal koreográfus Tihanyi Ákos tanítja majd be most is a táncokat. Szirtes Tamás elmondta, hogy az elmúlt évek bemutatóit jól fogadta a közönség, hiszen Az operaház fantomja két és fél év alatt túl van már a négyszázadik előadáson, a Volt egyszer egy csapat pedig a nyolcvanadik előadás körül jár. A Producerekből is évente száz előadást terveznek. A kellemesre sikerült olvasópróba után nem nehéz megjósolni, hogy a Madách Színházban február 27-től - akkor kezdik árusítani a jegyeket - újabb sorok kígyózhatnak a pénztárak előtt.

New York, London után Budapesten a nagysikerű musical

Mel Brooks amerikai színész, dalszövegíró a hatvanas években írt filmforgatókönyvet a színház és a show business világáról. A filmet 1967-ben mutatták be az amerikai mozikban, hatalmas sikerrel. Brooks Oscar-díjat kapott a forgatókönyvért. Három évtizeddel később Brooks színpadi musicalt készített a filmből, ő írta a zenét és a dalszövegeket is. A 2001-es Broadway-i bemutató akkora sikert hozott, hogy a produkció 12 Tony-díjat gyűjtött be, többek között: a legjobb musical, a legjobb zene, a legjobb színész, a legjobb színésznő díját. A Broadway-i bemutató után 2004-ben Londonban is színre került, és azóta óriási sikerrel megy a West Enden. Tavaly az eredeti szereplőkkel elkészült a musical filmváltozata is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.