Klasszikus

Fáradt, öregedő maestro

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
Négyszer néztem végig két nap alatt a West Side Story-videót, ami önmagában nem olyan nagy szám, de ha hozzáteszem, hogy mind a négyszer elszomorodtam, amikor a végéhez közeledett a felvétel, és hogy az egészet nem (én sem) most látom először, akkor talán mégis jelent valamit. Igen, ez az a film - DVD-n, újra kiadva -, amelyet annak idején leadott a Magyar Televízió is. Leonard Bernstein vezényli legismertebb művét. Lassan ötvenéves a darab, több mint húszéves a felvétel, tizenöt éve halott a karmester. Őt idézve: a maga furcsa, kicsi módján már klasszikus.

Valóban az. Jelenetei elevenek, az ember Bernsteinnel együtt mondja, hogy G-dúrba mentél F-dúr helyett, együtt tesszük keresztbe az ujjunkat a zenei rendező John McClure-ral, amikor Carreras énekel, és amikor megint elrontja, együtt mondjuk, hogy "shit", és negyedszerre, húszadszorra is lehet azon röhögni, amikor Bernstein a kamerába mondja: "Ez a lemezfelvétel. Akit ma látnak, egy fáradt, öregedő maestro, bezzeg aki tegnap itt volt, az, na jó, egy fáradt, öregedő maestro volt, de talán kevésbé fáradt és kevésbé öregedő." És van, ami változik. Húsz évvel ezelőtt, Kiri te Kanawa feltétlen híveként Bernstein mellett csakis róla szólt a film. Ma látom azt is, magabiztossága mellett mennyire zárt a nő, ahogy zsebre tett kézzel, teljes visszafogottsággal, kissé hűvös profiként végzi a dolgát. De ma többet jelent az azóta elhunyt Tatiana Troyanos vérbősége, nyitottsága, ahogy kidülledt szemmel, nagy hangon, bolondul énekel. Ma imponál José Carreras, mert meg meri mutatni esendő tenorságát, világsztárként is betojt kisfiú, aki miatt nem lehet haladni, mert nem érzi a ritmust, rossz az angol kiejtése, és persze: G-dúrba megy F-dúr helyett. Vagy fordítva.

Egyszerű tanulság, hogy aki nem látta még a filmet, és megengedheti magának, szaladjon le a sarki boltba, és vegye meg a DVD-t. Aki látta, az megteszi biztatás nélkül is. Mert Bernsteint látni sokkal többet jelent, mint csak hallani. A kész felvétel, hiába vezényel a szerző, legalábbis kétséges. Ha van haszna, elsősorban annyi, hogy a Tonightot nyugodtabban veszik föl operaénekesek is a műsorukra. De egyébként kétséges a szereposztás, néha a tempókon is lehet vitatkozni. Már amennyiben érdemes, hiszen ez mégiscsak a West Side Story. Ha a műfaj koronája, akkor is csupán egy musical az ötvenes évekből. Láttunk, hallottunk már egy-két előadást, amely másról sem szólt, csak hogy milyen régi ez a darab.

És van ez a film, amely szerint ennél frissebb zene nem létezik, ahol mindenkit szeretni kell, ahol a kimerült, öregedő maestro minden mozdulata és szeme villanása arról beszél, hogy zene és arról, hogy élet. Amit nézve az ember nem elkeseredik, mert Leonard Bernstein is meghalt, hanem örül, mert élt, mert valami itt maradt belőle. Tudom, hogy nem nagyon eredeti, de mindig ugyanaz a szó jut eszembe: köszönöm.

(The Making of West Side Story - Deutsche Grammophon 1985 -2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.