Klasszikus

Fáradt, öregedő maestro

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
Négyszer néztem végig két nap alatt a West Side Story-videót, ami önmagában nem olyan nagy szám, de ha hozzáteszem, hogy mind a négyszer elszomorodtam, amikor a végéhez közeledett a felvétel, és hogy az egészet nem (én sem) most látom először, akkor talán mégis jelent valamit. Igen, ez az a film - DVD-n, újra kiadva -, amelyet annak idején leadott a Magyar Televízió is. Leonard Bernstein vezényli legismertebb művét. Lassan ötvenéves a darab, több mint húszéves a felvétel, tizenöt éve halott a karmester. Őt idézve: a maga furcsa, kicsi módján már klasszikus.

Valóban az. Jelenetei elevenek, az ember Bernsteinnel együtt mondja, hogy G-dúrba mentél F-dúr helyett, együtt tesszük keresztbe az ujjunkat a zenei rendező John McClure-ral, amikor Carreras énekel, és amikor megint elrontja, együtt mondjuk, hogy "shit", és negyedszerre, húszadszorra is lehet azon röhögni, amikor Bernstein a kamerába mondja: "Ez a lemezfelvétel. Akit ma látnak, egy fáradt, öregedő maestro, bezzeg aki tegnap itt volt, az, na jó, egy fáradt, öregedő maestro volt, de talán kevésbé fáradt és kevésbé öregedő." És van, ami változik. Húsz évvel ezelőtt, Kiri te Kanawa feltétlen híveként Bernstein mellett csakis róla szólt a film. Ma látom azt is, magabiztossága mellett mennyire zárt a nő, ahogy zsebre tett kézzel, teljes visszafogottsággal, kissé hűvös profiként végzi a dolgát. De ma többet jelent az azóta elhunyt Tatiana Troyanos vérbősége, nyitottsága, ahogy kidülledt szemmel, nagy hangon, bolondul énekel. Ma imponál José Carreras, mert meg meri mutatni esendő tenorságát, világsztárként is betojt kisfiú, aki miatt nem lehet haladni, mert nem érzi a ritmust, rossz az angol kiejtése, és persze: G-dúrba megy F-dúr helyett. Vagy fordítva.

Egyszerű tanulság, hogy aki nem látta még a filmet, és megengedheti magának, szaladjon le a sarki boltba, és vegye meg a DVD-t. Aki látta, az megteszi biztatás nélkül is. Mert Bernsteint látni sokkal többet jelent, mint csak hallani. A kész felvétel, hiába vezényel a szerző, legalábbis kétséges. Ha van haszna, elsősorban annyi, hogy a Tonightot nyugodtabban veszik föl operaénekesek is a műsorukra. De egyébként kétséges a szereposztás, néha a tempókon is lehet vitatkozni. Már amennyiben érdemes, hiszen ez mégiscsak a West Side Story. Ha a műfaj koronája, akkor is csupán egy musical az ötvenes évekből. Láttunk, hallottunk már egy-két előadást, amely másról sem szólt, csak hogy milyen régi ez a darab.

És van ez a film, amely szerint ennél frissebb zene nem létezik, ahol mindenkit szeretni kell, ahol a kimerült, öregedő maestro minden mozdulata és szeme villanása arról beszél, hogy zene és arról, hogy élet. Amit nézve az ember nem elkeseredik, mert Leonard Bernstein is meghalt, hanem örül, mert élt, mert valami itt maradt belőle. Tudom, hogy nem nagyon eredeti, de mindig ugyanaz a szó jut eszembe: köszönöm.

(The Making of West Side Story - Deutsche Grammophon 1985 -2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ezt a 10 zeneművet ajánlja Rost Andrea a karácsonyi készülődéshez

Idén is több hazai zenész állított össze karácsonyi lejátszási listát az Aria Hotel Budapest kezdeményezésére. Rost Andrea válogatásán opera- és oratóriumrészletek szerepelnek. Hallgasd meg!
Zenés színház

Milyen volt A Nyugat lánya az Operában?

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet az Erkel Színház évadnyitó előadása, tudj’isten, hogy miért. Erről is írok, meg arról is, mit szóltak hozzá más kritikusok.
Jazz/World

Náray Erika újra a legnagyobb izraeli popdíva dalait énekli

December 21-től négy alkalommal hallhatjuk Náray Erika koncertszínházi estjét, amely Ofra Haza előtt tiszteleg. Hogyan lehet megidézni egy olyan művészt, akit ma szinte istennőként tisztelnek rajongói?
Vizuál

Hundertwasser, "a varázslatos különc" és az ablakból álló házak

Kilencven éve, 1928. december 15-én született Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és grafikus, épülettervező, a 20. század egyik legkülönösebb képzőművésze. 
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Mindenki bűnös, aki bűnt követ el?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának december 8-i adásában Székely Csaba legújabb, a tízparancsolat ihlette színdarabjáról, a 10-ről beszélgetünk, amelynek színrevitele a Radnóti Színházban készül.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus erasmus

Balogh Ádám Erasmus-naplója: Véletlenek játéka

Balogh Ádám Erasmus-ösztöndíjjal tanulhat Hannoverben. A Figaro hasábjain beszámolt róla, hogy miként talált rá barátaira, és minek köszönhető, hogy megszerette a sushit.
Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok Haydn-sorozata

A holdbéli világ című vígopera és egy, a korban divatos törökös komédia részlete is felcsendül a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mindenki bűnös, aki bűnt követ el?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának december 8-i adásában Székely Csaba legújabb, a tízparancsolat ihlette színdarabjáról, a 10-ről beszélgetünk, amelynek színrevitele a Radnóti Színházban készül.
Klasszikus karácsony

Ezt a 10 zeneművet ajánlja Rost Andrea a karácsonyi készülődéshez

Idén is több hazai zenész állított össze karácsonyi lejátszási listát az Aria Hotel Budapest kezdeményezésére. Rost Andrea válogatásán opera- és oratóriumrészletek szerepelnek. Hallgasd meg!
Klasszikus hír

Bajorország legmagasabb kitüntetésében részesült Jonas Kaufmann és Jörg Widmann

Jonas Kaufmann tenor és Jörg Widmann klarinétművész kapták a bajorok legrangosabb kitüntetését, a Maximilian-rendet.