Klasszikus

Farkast kiáltok

2010.12.16. 14:00
Ajánlom
No, nem úgy, ahogy az egyszeri pásztor, aki addig riogatta a falubélieket, míg nem hittek többé neki, s aztán megtörtént a baj. Nem, ezúttal a lelkesedés késztet a fortissimóra (már amennyiben a hangerő írásban érzékelhető).

Farkas Gábor ugyanis megmentett egy különben elég unalmas, legfeljebb közepes szintű koncertet, amelyet ünnepinek hirdettek a szervezők, mondván, ez zárja nálunk a Chopin-évet. Ha nem kényszerít rá a vállalt kötelezettség, bizony félidőben nyugodt lélekkel hazamentem volna. Mert mindarról, ami a szünet előtt történt, alig van mit mondanom. Liszt remekművét, a Les Preludes-öt hallhattuk először, fáradtan, szürkén, sok apró pontatlansággal. Kétségtelen: a Sinfonia Varsoviának vannak erényei. A vonóskar tónusa szép, a fúvósok közt is akadnak jó erők. Egészében véve azonban a lengyel vendégegyüttest e produkció alapján nem sorolnám Európa legjobbjai közé. Karmesterük, a grúz George Csicsinadze (így jelent meg a neve a plakáton meg a kísérőfüzetben, félig külföldiül, félig magyarul írva) pedig nem tudom, minek köszönheti nagy nemzetközi hírét. Olyan benyomást keltett, mint egy túlórázástól kissé megfáradt közlekedési rendőr. Jól beintette a kezdő pizzicatót, ám utána néhányszor elmélázott. Elkerülte a kulisszahasogató szenvedélyesség veszélyét (Liszt zenekari művei esetében erre nagy a kísértés), nem táncikált és ugrándozott, és ez számomra rokonszenves vonás. Cserébe viszont szinte semmit sem adott. A második műsorszámmal, a Mazeppával végképp nem tudott mit kezdeni. Meglehet, sokan megharagszanak rám: úgy gondolom, ez a szimfonikus költemény nem tartozik Liszt zeneszerzői remeklései közé. Nem véletlen, hogy ritkán tűzik műsorra. A komponista négy változatban is megírta zongoraetűdként - a végső változat pompás, elementárisan hatásos és hihetetlenül nehéz a pianisták számára. A zenekari verzió annyival jelentéktelenebb nála, amennyivel terjedelmesebb. Hosszas bevezetése még felkelti a figyelmet, fokozza a feszültséget az alaptéma megjelenéséig. Később azonban túl sok az átvezető anyag, az a fajta zene, ami a műkorcsolya-kűröknek a tripla-axelek lendületét előkészítő hátrafelé siklásaira emlékeztet. Nagy karmester-egyéniség nyilván ezzel is tud valamit kezdeni... nem folytatom a mondatot.

Szünetben ingyen pezsgőt kaphattunk meg némi harapnivalót (mint jeleztem: ünnepi esemény volt). Nem hiszem, hogy az ital bódított volna el (a mértékletesség erényét gyakoroltam, csak egy poharat vettem le a tálcáról), mindenesetre a Chopin-zongoraversenynek (f-moll, op. 21) már a zenekari kezdete is mintha régiókból szólt volna. Puhán, bársonyosan. Aztán belépett Farkas Gábor. Lisztnél a harsányságra, az eltúlzott csinnadrattára csábít az örökké aktív Mehpisto (legalábbis a zenekari opuszokban), Chopinnél inkább az ellenkezőjére, a bágyadt finomkodásra. Farkas Gábor nem finomkodott. Tisztességgel leütött, kijátszott minden egyes hangot, mégis, szinte testetlenül lebegtek dallamai, futamai. Liszt úgy jellemezte pályatársa zongorázását (most jelent meg újra magyarul Chopinről írott kötete, érdemes tanulmányozni), hogy "hullámoztatta" a zenét. Vagyis egyfajta rubatóval játszott, amit azonban - szerinte - nem lehet tanítani, csak az értheti meg lényegét, aki hallotta Chopint magát. Farkas nyilván hallotta. Ha másként nem, hát lelki füleivel. Álmában, képzeletében. Liszt-versenyt már nyert - Chopin-versenyt tudomásom szerint nem. Ami késik, nem múlik. Bár az igazat megvallva, neki aligha van égető szüksége efféle újabb bizonyításra. Nagy művész, nagy muzsikus. Fantasztikus ráadásokat játszott: Chopin-dalokat Liszt átiratában. Igazi poézissel, magamutogatás nélkül, alázatosan, szépen. Isten adja, hogy ne szálljon a fejébe a dicsőség! Mit mondjak: láttam már karón varjút.

Sinfonia Varsovia - A Nemzetközi Chopin-év zárókoncertje

2010. december 12. 19:00 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Farkas Gábor (zongora)
Vez.: George Csicsinadze


Liszt: Les Préludes; Mazeppa
Chopin: II., f-moll zongoraverseny, op. 21

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.