Klasszikus

Farsang a MÁV Zenekarral

2010.02.02. 10:53
Ajánlom
Egy háromszögletű kalap és az ökör, mely a háztetőn táncol, valamint egy bűvészinas – vajon mi a közös bennük? Természetesen a karnevál, a farsang. A MÁV Szimfonikus Zenekar vidám műsorral köszönti ezt az időszakot.

A február 3-i, a Budapesti Operettszínházban rendezett hangversenyt Weiner Leó 1907-ben komponált Farsang című karakterdarabja nyitja, majd Dvořák Karnevál nyitánya, következik, amelyben az életöröm, a derű és a jókedv pompás ábrázolása követhető nyomon. 

Régi orosz monda nyomán komponálta Borodin életenek fő művét, az Igor herceg című operát. A címszereplő a polovec tatárok fogságába kerül. Koncsak, a kán tisztelettel bánik vele, szövetséget kínál és eközben bemutatja Igornak népe táncait, valamint a harcosok fegyveres parádéját. E jelenet zenéje a színekben gazdag, keleties, nagyon hatásos Polovec táncok. 

Vidám, pikáns történetet mesél el De Falla A háromszögletű kalap című műve, melyből néhány, különböző karakterű tétel csendül fel. Eredetileg Charlie Chaplin egyik némafilmjéhez szánta kísérőzenének Darius Milhau Az ökör a háztetőn című művét, ám később - zeneszerző barátaival, a "Hatok" csoportjának segítségével - balett, pantomim és cirkuszi elemekből összeállított bolondos színpadi játékot készített belőle.

Paul Dukas A bűvészinas című szimfonikus scherzója zárja az estet, a programzene tipikus, sokat idézett példája: Goethe híres elbeszélő költeményét mondja el a zene nyelvén szinte szóról-szóra, mesterien ábrázolva a történetet és a címszereplő érzéseit.

 

MÁV Szimfonikusok
2010. február 3. 19:00
Budapesti Operettszínház

Vez.: Kollár Imre

Weiner Leó: Farsang
Dvorák: Karnevál nyitány
Borodin: Polovec táncok
De Falla: A háromszögletű kalap - szvit
Darius Milhaud: Ökör a háztetőn
Dukas: A bűvészinas

Erdélyi Miklós-bérlet 

 

www.mavszimfonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.