Klasszikus

Farsang a MÁV Zenekarral

2010.02.02. 10:53
Ajánlom
Egy háromszögletű kalap és az ökör, mely a háztetőn táncol, valamint egy bűvészinas – vajon mi a közös bennük? Természetesen a karnevál, a farsang. A MÁV Szimfonikus Zenekar vidám műsorral köszönti ezt az időszakot.

A február 3-i, a Budapesti Operettszínházban rendezett hangversenyt Weiner Leó 1907-ben komponált Farsang című karakterdarabja nyitja, majd Dvořák Karnevál nyitánya, következik, amelyben az életöröm, a derű és a jókedv pompás ábrázolása követhető nyomon. 

Régi orosz monda nyomán komponálta Borodin életenek fő művét, az Igor herceg című operát. A címszereplő a polovec tatárok fogságába kerül. Koncsak, a kán tisztelettel bánik vele, szövetséget kínál és eközben bemutatja Igornak népe táncait, valamint a harcosok fegyveres parádéját. E jelenet zenéje a színekben gazdag, keleties, nagyon hatásos Polovec táncok. 

Vidám, pikáns történetet mesél el De Falla A háromszögletű kalap című műve, melyből néhány, különböző karakterű tétel csendül fel. Eredetileg Charlie Chaplin egyik némafilmjéhez szánta kísérőzenének Darius Milhau Az ökör a háztetőn című művét, ám később - zeneszerző barátaival, a "Hatok" csoportjának segítségével - balett, pantomim és cirkuszi elemekből összeállított bolondos színpadi játékot készített belőle.

Paul Dukas A bűvészinas című szimfonikus scherzója zárja az estet, a programzene tipikus, sokat idézett példája: Goethe híres elbeszélő költeményét mondja el a zene nyelvén szinte szóról-szóra, mesterien ábrázolva a történetet és a címszereplő érzéseit.

 

MÁV Szimfonikusok
2010. február 3. 19:00
Budapesti Operettszínház

Vez.: Kollár Imre

Weiner Leó: Farsang
Dvorák: Karnevál nyitány
Borodin: Polovec táncok
De Falla: A háromszögletű kalap - szvit
Darius Milhaud: Ökör a háztetőn
Dukas: A bűvészinas

Erdélyi Miklós-bérlet 

 

www.mavszimfonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.