Klasszikus

Farsang a MÁV Zenekarral

2010.02.02. 10:53
Ajánlom
Egy háromszögletű kalap és az ökör, mely a háztetőn táncol, valamint egy bűvészinas – vajon mi a közös bennük? Természetesen a karnevál, a farsang. A MÁV Szimfonikus Zenekar vidám műsorral köszönti ezt az időszakot.

A február 3-i, a Budapesti Operettszínházban rendezett hangversenyt Weiner Leó 1907-ben komponált Farsang című karakterdarabja nyitja, majd Dvořák Karnevál nyitánya, következik, amelyben az életöröm, a derű és a jókedv pompás ábrázolása követhető nyomon. 

Régi orosz monda nyomán komponálta Borodin életenek fő művét, az Igor herceg című operát. A címszereplő a polovec tatárok fogságába kerül. Koncsak, a kán tisztelettel bánik vele, szövetséget kínál és eközben bemutatja Igornak népe táncait, valamint a harcosok fegyveres parádéját. E jelenet zenéje a színekben gazdag, keleties, nagyon hatásos Polovec táncok. 

Vidám, pikáns történetet mesél el De Falla A háromszögletű kalap című műve, melyből néhány, különböző karakterű tétel csendül fel. Eredetileg Charlie Chaplin egyik némafilmjéhez szánta kísérőzenének Darius Milhau Az ökör a háztetőn című művét, ám később - zeneszerző barátaival, a "Hatok" csoportjának segítségével - balett, pantomim és cirkuszi elemekből összeállított bolondos színpadi játékot készített belőle.

Paul Dukas A bűvészinas című szimfonikus scherzója zárja az estet, a programzene tipikus, sokat idézett példája: Goethe híres elbeszélő költeményét mondja el a zene nyelvén szinte szóról-szóra, mesterien ábrázolva a történetet és a címszereplő érzéseit.

 

MÁV Szimfonikusok
2010. február 3. 19:00
Budapesti Operettszínház

Vez.: Kollár Imre

Weiner Leó: Farsang
Dvorák: Karnevál nyitány
Borodin: Polovec táncok
De Falla: A háromszögletű kalap - szvit
Darius Milhaud: Ökör a háztetőn
Dukas: A bűvészinas

Erdélyi Miklós-bérlet 

 

www.mavszimfonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.