Klasszikus

Farsang a MÁV Zenekarral

2010.02.02. 10:53
Ajánlom
Egy háromszögletű kalap és az ökör, mely a háztetőn táncol, valamint egy bűvészinas – vajon mi a közös bennük? Természetesen a karnevál, a farsang. A MÁV Szimfonikus Zenekar vidám műsorral köszönti ezt az időszakot.

A február 3-i, a Budapesti Operettszínházban rendezett hangversenyt Weiner Leó 1907-ben komponált Farsang című karakterdarabja nyitja, majd Dvořák Karnevál nyitánya, következik, amelyben az életöröm, a derű és a jókedv pompás ábrázolása követhető nyomon. 

Régi orosz monda nyomán komponálta Borodin életenek fő művét, az Igor herceg című operát. A címszereplő a polovec tatárok fogságába kerül. Koncsak, a kán tisztelettel bánik vele, szövetséget kínál és eközben bemutatja Igornak népe táncait, valamint a harcosok fegyveres parádéját. E jelenet zenéje a színekben gazdag, keleties, nagyon hatásos Polovec táncok. 

Vidám, pikáns történetet mesél el De Falla A háromszögletű kalap című műve, melyből néhány, különböző karakterű tétel csendül fel. Eredetileg Charlie Chaplin egyik némafilmjéhez szánta kísérőzenének Darius Milhau Az ökör a háztetőn című művét, ám később - zeneszerző barátaival, a "Hatok" csoportjának segítségével - balett, pantomim és cirkuszi elemekből összeállított bolondos színpadi játékot készített belőle.

Paul Dukas A bűvészinas című szimfonikus scherzója zárja az estet, a programzene tipikus, sokat idézett példája: Goethe híres elbeszélő költeményét mondja el a zene nyelvén szinte szóról-szóra, mesterien ábrázolva a történetet és a címszereplő érzéseit.

 

MÁV Szimfonikusok
2010. február 3. 19:00
Budapesti Operettszínház

Vez.: Kollár Imre

Weiner Leó: Farsang
Dvorák: Karnevál nyitány
Borodin: Polovec táncok
De Falla: A háromszögletű kalap - szvit
Darius Milhaud: Ökör a háztetőn
Dukas: A bűvészinas

Erdélyi Miklós-bérlet 

 

www.mavszimfonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.