Klasszikus

Farsang a Palotában

2007.02.03. 00:00
Ajánlom
Február a bálok, farsangi mulatságok ideje. Alkalom a vigasságra a böjti időszak előtt. Az igazi farsangi hangulat titka a jó muzsika s az alkalom a táncra.

Vasárnap minden a farsangról szól a Művészetek Palotájában. A Fesztivál Színházban két koncerten (délelőtt 11-kor és délután 3-kor) mutatja be nemzetek táncait a Danubia Szimfonikus Zenekar a Honvéd Művészegyüttes táncosainak közreműködésével. Megszólalnak báltermekből, szalonokból ismert táncok: Lehár Arany-ezüst keringője, a fiatalabb Johann Strauss Tere-fere polkája és halhatatlan, megunhatatlan Kék Duna keringője. Elhangzik a reformkori magyar táncrend élén szereplő Palotás Erkel Hunyadi Lászlójának gyönyörű báli jelenetéből. A menüett mint a klasszikus szimfónia "kötelező" tétele van jelen Haydn "Katona" szimfóniájában. Dvorák Szláv táncai a zeneszerző nemzeti zenéjét ismertették meg a nagyvilágban. Weiner Leó Tündértánca hazai dallamokkal, Bizet Carmenjének részletei pedig spanyol motívumokkal színezik a palettát. És lesz meglepetés-koreográfia is, amelynek zenéjét Bach III. Brandenburgi versenye rejtegeti.

(2007. február 4. 11:00, 15:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest): Farsangi bál - Nemzetek táncai - táncban, zenében; km.: Danubia Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Művészegyüttes táncosai; vez.: Kesselyák Gergely - Hangverseny fiataloknak)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.