Klasszikus

Fassang a Conservatoire-on

2014.02.22. 13:00
Ajánlom
Ősztől a párizsi Conservatoire-on tanít billentyűs improvizációt Fassang László orgonaművész.

A neves párizsi intézmény azután hirdette meg honlapján a pozíciót, hogy jelenlegi betöltője, a Notre Dame orgonistájaként is ismert Philippe Lefebvre nyugdíja vonult - magyarázta Fassang László, aki azt is elmondta, hogy nagy megbecsülést, motivációt és örömet jelent számára a kinevezés. Két menetben zajlott a kiválasztás: egy bizottság előválogatást hajtott végre a beérkezett anyagok alapján, majd január közepén értesítették azokat, akiket behívnak próbatanításra és interjúra. Ezután született meg a végső döntés, amelyről hivatalosan az intézmény igazgatója értesítette levélben a magyar muzsikust.

Ez az első alkalom, hogy a Conservatoire National Supérieur de Musique orgona tanszakán külföldi tanárt neveznek ki. „César Franck ugyan belga volt, de többek között pont azért kellett felvennie a francia állampolgárságot, hogy itt taníthasson. Nekem ezt természetesen nem kell megtennem; a döntés szimbolikusan egy új korszak kezdetét jelzi az intézményben" - fogalmazott a negyvenéves művész, aki felidézte azt is, hogy a neves zeneiskola a 14 éves Lisztet sem vette fel diáknak a zongora tanszakra, mert nem volt francia. „Ez persze később elég 'ciki' volt, sajnálják is" - tette hozzá.

A párizsi konzervatóriumban más magyar muzsikusok is tanítanak, Hadady László oboaművész például már 1995 óta az intézmény kamarazene- és pedagógia-tanára. Fassang László az improvizáció billentyűs hangszeren nevű tantárgyat fogja oktatni szeptembertől, a BA-képzésen csak orgonistáknak, MA-szinten orgonistáknak és zongoristáknak is. A francia nyelvű oktatás nem jelent számára gondot, hiszen maga is ebben az intézményben végzett. Kinevezése határozatlan időre szól. „Hivatalosan heti négy órát kell majd tanítanom, de valószínűleg csak átlagosan két, esetleg három hetente fogok kijárni, és akkor egyszerre több órát adok le". Fassang reméli, hogy személye összekötő kapocs lehet a budapesti Zeneakadémia és a párizsi konzervatórium között - e két intézményben tanít -, és így a jövőben a két felsőoktatási intézmény számos közös projektje valósulhat meg.

Fassang László 1973-ban született Budapesten. Miután 1998-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán, a párizsi Conservatoire-on folytatta tanulmányait, ahol 2003-ban orgona szakon, 2004-ben improvizáció szakon végzett. 2004-től a San Sebastian-i Zeneművészeti Főiskola improvizáció tanára, 2008-tól pedig a budapesti Zeneakadémián tanít orgonát, improvizációt és kamarazenét. Oktatási tevékenysége mellett 2006-tól a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetőjeként is tevékenykedik. Nemzetközi elismerései mellett 2006-ban Liszt-díjjal és Prima-díjjal, 2012-ben Gramofon-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.
Klasszikus felhívás

Október 11-én különleges szakmai nappal indul Müpa kritikaíró pályázata, a Karc

A Müpa a 2019/2020-as évadban negyedik alkalommal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot. A szervezők ismét a Müpa teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését, valamint 2019. október 11-én rendezik meg a kritikaírással foglalkozó szakmai napot, mely komoly segítséget nyújt a pályázóknak.