Klasszikus

Fassang a Conservatoire-on

2014.02.22. 13:00
Ajánlom
Ősztől a párizsi Conservatoire-on tanít billentyűs improvizációt Fassang László orgonaművész.

A neves párizsi intézmény azután hirdette meg honlapján a pozíciót, hogy jelenlegi betöltője, a Notre Dame orgonistájaként is ismert Philippe Lefebvre nyugdíja vonult - magyarázta Fassang László, aki azt is elmondta, hogy nagy megbecsülést, motivációt és örömet jelent számára a kinevezés. Két menetben zajlott a kiválasztás: egy bizottság előválogatást hajtott végre a beérkezett anyagok alapján, majd január közepén értesítették azokat, akiket behívnak próbatanításra és interjúra. Ezután született meg a végső döntés, amelyről hivatalosan az intézmény igazgatója értesítette levélben a magyar muzsikust.

Ez az első alkalom, hogy a Conservatoire National Supérieur de Musique orgona tanszakán külföldi tanárt neveznek ki. „César Franck ugyan belga volt, de többek között pont azért kellett felvennie a francia állampolgárságot, hogy itt taníthasson. Nekem ezt természetesen nem kell megtennem; a döntés szimbolikusan egy új korszak kezdetét jelzi az intézményben" - fogalmazott a negyvenéves művész, aki felidézte azt is, hogy a neves zeneiskola a 14 éves Lisztet sem vette fel diáknak a zongora tanszakra, mert nem volt francia. „Ez persze később elég 'ciki' volt, sajnálják is" - tette hozzá.

A párizsi konzervatóriumban más magyar muzsikusok is tanítanak, Hadady László oboaművész például már 1995 óta az intézmény kamarazene- és pedagógia-tanára. Fassang László az improvizáció billentyűs hangszeren nevű tantárgyat fogja oktatni szeptembertől, a BA-képzésen csak orgonistáknak, MA-szinten orgonistáknak és zongoristáknak is. A francia nyelvű oktatás nem jelent számára gondot, hiszen maga is ebben az intézményben végzett. Kinevezése határozatlan időre szól. „Hivatalosan heti négy órát kell majd tanítanom, de valószínűleg csak átlagosan két, esetleg három hetente fogok kijárni, és akkor egyszerre több órát adok le". Fassang reméli, hogy személye összekötő kapocs lehet a budapesti Zeneakadémia és a párizsi konzervatórium között - e két intézményben tanít -, és így a jövőben a két felsőoktatási intézmény számos közös projektje valósulhat meg.

Fassang László 1973-ban született Budapesten. Miután 1998-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán, a párizsi Conservatoire-on folytatta tanulmányait, ahol 2003-ban orgona szakon, 2004-ben improvizáció szakon végzett. 2004-től a San Sebastian-i Zeneművészeti Főiskola improvizáció tanára, 2008-tól pedig a budapesti Zeneakadémián tanít orgonát, improvizációt és kamarazenét. Oktatási tevékenysége mellett 2006-tól a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetőjeként is tevékenykedik. Nemzetközi elismerései mellett 2006-ban Liszt-díjjal és Prima-díjjal, 2012-ben Gramofon-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus portré

Egy orosz, aki zenét álmodott Seherezádé történeteihez

175 éve született Rimszkij-Korszakov, akinek ma szinte csak egyetlen művét ismerjük, a négytételes Seherezádét. Pedig írt mást is, és egy egész generáció tanára volt.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör áprilisi programjából

Áprilisban többek között Ádám Zsuzsanna és Banai Sára, Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, Szakcsi Lakatos Béla és Fáy Miklós mint szerkesztő lép a Társaskör színpadára.
Klasszikus ajánló

Elhúzza Casanova nótáját az Óbudai Danubia Zenekar

Március 22-én és 23-án a velencei szökevény, Giacomo Casanova kalandos életéből villant fel részleteket az Óbudai Danubia Zenekar, kiváló zeneművekkel tarkítva a történeteket. A pénteki koncert élőben követhető a Fidelio közösségi oldalán, de néhány jegy még akad azoknak, akik személyesen élnék át a hangversenyt.
Klasszikus lemez

Kodály-siratótól a Kurtág-árnyékig

A rohmanndittasághoz szükségeltetnek: érző csellóhang, tisztaság. Komolyság, gazdag zengés. Kíváncsiság. Új lemeze nemcsak portré, hanem igazi magyar történet.
Klasszikus ajánló

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.