Klasszikus

Fassang László az évad művészeként koncertezik a Müpában

2015.10.30. 08:42
Ajánlom
November 5-én megkezdi Müpában adandó hármas koncertsorozatát Fassang László orgonaművész, aki idén az évad művésze címet viseli a kulturális központban. Első hangversenyén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával lép fel a fiatal karmester, Madaras Gergely vezényletével.

Fassang László négy olyan művet választott, amelyet nagyon szeret és nagyon fontosnak tartja, hogy a hazai közönség is megismerje őket. A legismertebb közülük Poulenc Concerto orgonára, vonószenekarra és timpanira című műve, amely már többször szerepelt a Müpában. Ennél kicsit kevésbé ismert az amerikai Samuel Barbernek a philadelphiai zeneakadémia új, grandiózus orgonájának felavatására írt ünnepi darabja, melynek bemutatóját Ormándy Jenő vezényelte 1960-ban. "Richard Strauss Ünnepi előjáték nagyzenekarra és orgonára című műve, melyet 1913-ban a bécsi Konzerthaus orgonájának avatására írt, tudtommal még nem szerepelt magyarországi műsoron" - emelte ki a Liszt- és Prima-díjas orgonaművész.

Fassang László

Fassang László (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Igazi kuriózum és szintén magyarországi bemutató lesz az Ad nos ad salutarem undam című Liszt-orgonamű Marcel Dupré által orgonára és zenekarra készített átirata, melynek kottáját csak az utóbbi évtizedben találták meg. "A darab mint szóló orgonamű ismert, de ebben a zenekari változatban most először hangzik el Magyarországon" - hívta fel a figyelmet. Fassang László elmondta, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával tavaly decemberben egy karácsonyi koncerten már muzsikált együtt, innen az ismeretség, amely reményei szerint most fog elmélyülni. Madaras Gergelyt régóta személyesen ismeri, de még nem dolgoztak együtt. "Már régóta tervezzük a közös munkát, és nagyon örülök, hogy most el tudta vállalni ezt a koncertet".

Fassang László 2014 őszétől a párizsi konzervatóriumban tanít billentyűs improvizációt, főként orgonistáknak, de vannak zongorista növendékei is. Mint mondta, átlagosan kéthetente megy ki néhány napra órákat tartani. "Nagy megtiszteltetés, hogy tanár lehetek itt, ahol korábban magam is tanultam; a korábbi tanáraim most kollégáim lettek, akikkel nagyon jó szakmai és emberi kapcsolatot ápolok. Én magam is rengeteget tanulok az ide járó növendékektől, nagyon magas a színvonal, az itteni munka művészileg nagyon inspiráló számomra" - fogalmazott.

Itthon két fő feladata van: a Müpa orgonakoncertjei és orgonája körüli teendők, valamint a zeneakadémiai tanári állása. A fennmaradó időben koncertezik, szerencsére minden fontos dologra jut ideje - mondta. A november 5-i müpabeli koncertet Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen Fassang Lászlóval és Madaras Gergellyel, valamint a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Fassang László az évad művészeként további két koncertet is ad a Müpában ebben a szezonban: 2016. március 17-én feleségével, a csellista Rohmann Dittával, a régi rögtönző partnerrel és baráttal, Vincent Le Quang francia szaxofonossal, valamint a kiváló énekessel, Philipp Györggyel lép színpadra, míg 2016. május 21-én az Orgona-sztorik VI. részében Mácsai Pál lesz a partnere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.