Klasszikus

Fassang László nyerte a világ legjelentősebb orgonaversenyét

2004.09.06. 00:00
Ajánlom
Fassang László orgonavirtuóz nyerte meg a Franciaországban megrendezett Grand Prix de Chartres nemzetközi orgonaversenyt. Ez az első alkalom, hogy magyar orgonaművész kapta az első díjat ezen a megmérettetésen. A 30 éves budapesti muzsikus a legjobb helyezés mellett a közönségdíjat is megkapta.

A világ legrangosabb orgonaversenyeként számon tartott Grand Prix de Chartres-ot 1971 óta kétévente rendezik meg. Különlegessége, hogy a zsűri tagjai az orgonistákat csak hallják, de nem látják. Eddig öt kontinens 800 versenyzője indult Grand Prix de Chartres-on. Fassang László a győztesnek járó 5000 eurón kívül számos, valamennyi kontinenst érintő koncertfelkérést kapott, a nagydíj nyerteseként pedig egy lemezszerződéssel és egy 20 előadásból álló amerikai koncertturnéra szóló meghívással is gazdagabb lett.

Fassang László 13 éves kora óta orgonál. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd 1998-ban Franciaországba költözött. 2003-ban kiváló minősítéssel végzett a párizsi zeneakadémián, ahol improvizációs díjjal is kitüntették. Egy évvel később ugyanitt zongora-improvizációs díjjal is jutalmazták. Fassang számtalan hangversenyt adott Magyarországon, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Kanadában és az Egyesült Államokban. Idén ősszel visszaköltözik Magyarországra, mivel őt bízták meg a budapesti Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építési munkálatainak irányításával.

Fassang László a klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását és azt, hogy az orgonában rejlő lehetőségeket a klasszikusom kívüli zenei stílusokon (jazz, tradicionális zene) keresztül is bemutassa. Ebben a szellemben szaxofonjátékosokkal és énekesekkel improvizációs koncerteket ad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.