Klasszikus

Fassang László orgonaestje

2006.09.22. 00:00
Ajánlom
Miután megnyerte a világ legrangosabb orgonaversenyének nagydíját és közönségdíját Chartres-ban, 2004-ben, hazatért Párizsból, ahol a budapesti zeneakadémiai diploma után Olivier Latrynál, a Notre-Dame orgonistájánál tanult.

Fassang László világszerte hangversenyezik, volt már a Sapporói Hangversenyterem Kern-orgonájának rezidens művésze, improvizációt tanít a spanyolországi San Sebastian zeneművészeti főiskoláján. A kiválasztott szakértők egyikeként végig jelen volt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem május 22-én felavatott új orgonájának építésénél is. Harmincéves korára szinte mindent elért, ami ma egy muzsikusnak osztályrészül juthat.

Fassang budapesti muzsikuscsalád gyermekeként tizenhárom évesen kezdett orgonát tanulni Baróti Istvántól, az Esztergomi Főszékesegyház orgonistájától, a francia orgonazene nagykövetétől. Annyira magával ragadta a hangszer, hogy attól kezdve nyaralni is csak olyan helyre mentek, ahol orgona is volt kerékpárral elérhető közelségben. Így vezetett az út a Zeneakadémiáig, ahol Gergely Ferenc és Ruppert István orgonista, valamint Prunyi Ilona zongorista növendéke lett. Sok mesterségbeli fogást, önkontrollt, rendszerességet tanult az akadémiai évek alatt.

Még Baróti István mellett megfogalmazódott benne az igény arra, hogy Franciaországban tanuljon tovább. Olivier Latry egyik budapesti mesterkurzusa tovább érlelte az elhatározást: felvételizett és felvételt nyert a Conservatoire National Supérieur de Musique-re, ahol Latry mellett Michel Bouvard növendéke is volt. Hamar megtanulta, hogy orgonán is a kotta nélküli játék a biztos tudás alapja. S miután nem érezte jól magát a templomi karzatok magányában, a következő tanévben beiratkozott az improvizáció tanszakra, ahol Loic Mallié, Philippe Lefebre, Thierry Escaich és Jean-François Zygel tanította, és ahol együtt improvizált a legkülönbözőbb hangszereken játszó muzsikusokkal. Tanulmányait egyéves szabadsággal megszakítva jutott el Japánba, és sapporói munkálkodása idején készítette első CD-jét is, amelyen Bach és Liszt művei mellett saját improvizációi hallhatóak.

Első versenysikereit Magyarországon érte le: 1993-ban a budapesti Gárdonyi Zoltán Emlékverseny győztese volt, 1998-ban második lett a Győri Nemzetközi Orgonaversenyen. A párizsi évek alatt (2002-ben) vett részt az amerikai kontinens legelőkelőbb viadalán, a Royal Bank Calgary Nemzetközi Orgonaversenyen és Fesztiválon, ahol az Improvizációs Aranymedál tulajdonosa lett. Szintén 2002 volt a Párizs Város Negyedik Nemzetközi Orgonaversenyének éve, ahol az improvizációs nagydíjon kívül Fassang Lászlónak ítélték a Maurice Duruflé-díjat is. 2003-ban a megosztott második díjat és a francia orgonaművek legjobb előadásáért járó különdíjat kapta Windesheimben, az Első Nemzetközi Francia–Német Orgonaversenyen. 2004 volt a Chartres-i siker éve, 2006-ban pedig – hazai elismerésként – Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Kritikusai elsősorban a művek elmélyült ismeretét és külsődleges sallangok nélküli, tiszta megformálását méltatják.

2006. szeptember 23-án, este fél nyolctól a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad koncertet a fiatal orgonaművész. A hangverseny programját a concertók és a mechanikus zenélő szerkezetek jegyében állította össze Fassang László. Számos Vivaldi-hegedűversenyt írt át Bach-csembalóra, illetve orgonára, közülük az egyik d-moll nyitja a koncertet. Ezt követi a Niemetz-féle zenélő masinákra született alkotások sora: Händel Zenélő órája, Mozart F-dúr andantéja, Haydn Zenélő órája és a Köchel-jegyzékben 608-as számmal szereplő, késői Mozart-kompozíció, a Schubertre is erősen ható f-moll fantázia.

A XVIII. század végének főúri szalonjainak szerves tartozékaként szolgáló mechanikus zenélő szerkezeteket, az orgonákból kölcsönzött fuvola-regiszter sípokat tartalmazó kisebb-nagyobb gépezeteket órával összekötve azt is elérték, hogy óránként „maguktól” eljátsszák ezeket a különleges hangzású darabokat. A zenélő óra-blokkot Vivaldi és Haydn ritkán hallható, hegedűre és orgonára írt versenyműve követi, amelynek másik szólistája Szabadi Vilmos lesz. A két kettősverseny között egy népszerű Händel-concerto szólal meg: A kakukk és a csalogány. A concertók zenekari szólamait a Budapesti Vonósok játsszák, a continou-orgonánál Somogyi-Tóth Dániel foglal helyet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.