Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

2024.05.23. 13:55
Ajánlom
Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro, aki újra a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényli Budapesten, két egymást követő estén.

Kobayashi Ken-Ichiro nemzetközi karrierje 1974 tavaszán indult, amikor lenyűgöző tehetségével megnyerte a Magyar Televízió első nemzetközi karmesterversenyét. A versenyen a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelte, életében először szülőhazája határain kívül. A fél évszázados kölcsönös megbecsülés és barátság jeléül Kobayashi Ken-Ichiro 2014-től a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere. Az ötvenéves együttműködés emlékére a világhírű karmester május 22-én egy japán cseresznyefát ültetett el a zenekar kertjében kialakított emlékparkban.

SM1_6760-134602.jpg

A Kobayashi Ken-Ichiro általa ültetett japán cseresznyefa táblája (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

„Gyerekkorom fontos élménye volt a Maestro megjelenése a magyar zenei életben a MÁV Szimfonikus Zenekarral együtt – idézte fel dr. Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója az ünnepi eseményen. – Nemcsak nekem személyesen nagy öröm, hogy ma részese lehetek ennek a kedves ünnepnek, de nagy megtiszteltetés ez a magyar vasutas közösségnek is, amelyet ma képviselhetek.”

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója elmondta: „a zenekar és a Maestro fél évszázados barátságát szimbolizálja ez a japán cseresznyefa, melynek gyökerei ötven évvel ezelőtt kezdtek fejlődni, amikor a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén Kobayashi Ken-Ichiro beintette azt a darabot, amivel a május 24-i ünnepi hangversenyünket is kezdjük a Zeneakadémián. Az eltelt öt évtized alatt számos közös élményben volt részünk, felejthetetlen próbák, hangversenyek, turnék, és

a közel 80 éves zenekarunk történetében nincs még egy olyan karmester, akit a zenészek, a közönség, a vendégszólisták olyan rajongással szeretnek, mint a Mestert.

Köszönjük, hogy itt van velünk, és bízunk abban, hogy sok szép koncertet fogunk még játszani az Ön vezényletével!”

SM1_6649-134604.jpg

Kobayashi Ken-Ichiro és a MŰV Szimfonikus Zenekar a karmester általa ültetett japán cseresznyefa mellett (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Kobayashi Ken-Ichiro a jubileumi évforduló tiszteletére május 24-én a Zeneakadémián és másnap, május 25-én az Erkel Színházban vezényli újra a MÁV Szimfonikus Zenekart. A jubileumi dupla hangversennyel nem ér véget az ünnepi koncertek sora: június 17-én, háromhetes turnéra indul Japánba a MÁV Szimfonikus Zenekar, Kobayashi Ken-Ichiroval.

Fejléckép: Kobayashi Ken- Ichiro az általa ültetett japán cseresznyefa mellett (fotó/forrás: MŰV Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.