Klasszikus

Faust két zongorán

2007.10.17. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia Alma Mater hangversenysorozatának következő előadásán, 2007. október 22-én, Liszt Ferenc születésének 196. évfordulóján a világhírű zongoraművész-házaspár, Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt Faust-szimfóniájának kétzongorás változatát adja elő.

A Faust-szimfónia hosszú alkotófolyamatából négy teljes - két zenekari és két kétzongorás - dokumentum maradt fenn: az első kétzongorás, koncerten hallható változat 1856-ban készült. Ránki Dezső és Klukon Edit nemcsak Liszt Ferencre emlékezik, hanem a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas filmrendezőre, Gaál Istvánra is, aki zenei tárgyú filmjeivel nemcsak a filmtörténet, hanem a zenetörténet lapjaira is maradandóan ráírta nevét.

Ránki Dezső zongoraművész pályáján, aki a világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel játszott már együtt, az utóbbi két évtizedben a kamarazene is egyre hangsúlyosabb szerepet kapott: feleségével, Klukon Edittel rendszeresen lépnek fel kétzongorás koncertjeikkel. Terveik között szerepel Bach és Bartók két zongorára komponált műveinek ciklikus előadása, valamint Olivier Messiaen kétzongorás kompozícióinak megszólaltatása 2008-ban, a nagy francia zeneszerző születésének 100. évfordulóján. A Hérosz-bérlet idei első hangversenyével a Zeneakadémia két egykori növendéke, honoráriumáról lemondva támogatja az Alma Matert.

(2007. október 22. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ránki Dezső és Klukon Edit (zongora) koncertje Liszt születésnapján; Liszt: Faust-szimfónia (kétzongorás változat) - Faust, Gretchen, Mephistopheles)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.