Klasszikus

Fáy Miklós: Az utókor majd eldönti

Menjél már!
2019.12.18. 10:05
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között egy új, háromlemezes Kocsis-válogatásalbummal, az MNG Kihűlt világ és a PIM Csáth című tárlatával, valamint Linda Polman A halálsor angyalai című kötetével foglalkozik.
The-Masters-Collection-Kocsis-Zoltan-164908.jpg

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

Hungaroton, 2019

Az utókor majd eldönti, hogy Kocsis Zoltán zongoristaként vagy karmesterként volt-e fontosabb. Az ember most hajlamos azt mondani: mindegy, egy zenésznek a hangszer vagy a pálca csak lehetőség, hogy elmondja legjobb vagy legfontosabb gondolatait a zeneműről. Meg mintegy mellékesen az életről, halálról, szerelemről, mindenről. Hanem van egy harmadik Kocsis-oldal is, a kamarazenész. Ezen a háromlemezes válogatáson talán ezek a legérdekesebb pillanatok. Ott van, és úgy tesz, mintha ott sem lenne, alkalmazkodik, mégis meghatároz. Csellózik vagy klarinétozik.

Más kezével, de Kocsis-aggyal.

 

Mariam Batsashvili

Warner, 2019

Volt egy ismerősöm, a Hűvösvölgyben lakott, és egyszer elvitte a kisfiát az Operába, ahol Gáti István énekelt. A kisfiú nézte a színpadot, aztán meghúzogatta az anyja ruhaujját: ott a szomszéd. Merthogy tényleg Gáti István volt a szomszédjuk. Valahogy ezt érzem, amikor Mariam Batsashvili lemezét hallgatom. Volt egy helyes kislány, lehetett vele beszélgetni a zongoristákról a koncertek szünetében, aztán egyik pillanatról a másikra ő maga is csillagocskává vált, egy nagy lemezkiadónak vannak hosszú távú tervei vele. A hosszú táv is az első lépéssel kezdődik, a reménybeli világraszóló karrier az első lemezzel. Chopin és Liszt.

Kihűlt világ

2019. december 13. - 2020. március 1., Magyar Nemzeti Galéria

Singer és Wolfner. Régi könyvekben megtalálható a kiadó neve, népszerű köteteket, népszerű szerzőket forgalmaztak a 20. század elején. 1932-től, az alapító Wolfner halála után Farkas István volt a kiadó igazgatója, attól kezdve a könyvek borítója is egyre szebbé vált. Hát hogy is ne. Farkas István csak másodsorban volt kiadói igazgató, elsősorban festett. Annyira jól festett, hogy Párizsból kellett hazajönnie fölvenni a munkát, de persze rendületlenül festett, mint aki tudja, hogy a jelennél csak a jövő ócskább. Ha Párizsban marad… Mindegy. Nem maradt. Auschwitzban ölték meg 1944-ben. 

További információ ide kattintva:

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kapcsolódó

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.

LindaPolmanAhalalsorangyalai-164849.jpg

Linda Polman: A halálsor angyalai (Fotó/Forrás: Líra)

Linda Polman: A halálsor angyalai

Athenaeum Kiadó, 2019

Egyetlen történet a 304 oldalról. André Thomas megölte áldozatait, kivágta a szívüket, hazavitte a zsebében. Amikor elfogták, puszta kézzel kivájta az egyik szemét, így kesztyűt húztak a kezére, hogy a másikat ne bántsa. Amikor egy pillanatra nem figyeltek rá, mégis kivájta a másik szemét, kivájta, és megette. Ezt mondták neki a hangok a fejében. A bíróság mindezek ellenére Thomast normálisnak minősítette, és kivégezte. Aki nem hiszi, utána is járhat, van fénykép szegényről két szemmel, egy szemmel, szem nélkül. A jelek szerint nem csak a magyar igazságszolgáltatással vannak problémák.

 

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

forgalmazza a Pannonia Entertainment

Tulajdonképpen soha nem értettem, miért mennek ezek a csodás dokumentumfilmek a moziban. Érdekesek, színesek, gondosan összeállított munkák, de az ember ahhoz szokott, hogy az ilyesmit házhoz viszik neki, ül a kanapén, és csodálkozik, hogy mások mennyit szenvedtek, mire befutottak, és még többet szenvedtek, amikor a csúcson voltak. Mindenki magányos, akinek sikerül, mindenki magányos, akinek nem – de róluk legalább nem forgatnak filmeket. Aztán a Pavarotti meghozta az áttörést: igaz, hogy a zenei bejátszásokban elcsúszott a kép és a hang, mégis a szó szoros értelmében óriási élmény volt mozivászonméretben nézni egy énekes fejét, a szájában a nyelvét. Mintha a dinoszauruszok találták volna meg a hangjukat. Fitzgerald is énekel majd, és hátha most a hang szinkronban is marad a képpel.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (Fotó/Forrás: Ronald Dumont / Getty Images Hungary)

CSÁTH - A varázsló halála

2019. április 30. – 2020. május 31. Petőfi Irodalmi Múzeum

Félidejéhez jutott a Csáth Géza-kiállítás, szép anyag, ritkán (de leginkább soha nem) látható fényképekkel, a nyilvánvaló anyagi szorosság ellenére is jó ötletekkel, kinyíló fiókokkal, megszólaló hangokkal. Mintha egy elvarázsolt kastélyban bolyongana az ember, úgy nézi az elvarázsolt életet. Mintha Csáth a folyamatos kábulatot kereste volna, irodalomban, zenében, aztán, amikor a művészet már nem volt elég erős bódítószer, jöttek a kevésbé kreatív kalandok, a vegyszerek. Begombolkozott világban ott mocorog a kis én-férgecske. Ki akarok jönni, nyöszörgi, és lám, végül is kijött, hiszen gondolunk rá.

Olvasson tovább itt:

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

Kapcsolódó

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

A Nyugat egyik nagyreményű tehetsége, az egyik első hazai freudista mindössze harminchárom éves volt, amikor 1919. szeptember 11-én öngyilkos lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.
Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.