Klasszikus

Fáy Miklós: Az utókor majd eldönti

Menjél már!
2019.12.18. 10:05
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között egy új, háromlemezes Kocsis-válogatásalbummal, az MNG Kihűlt világ és a PIM Csáth című tárlatával, valamint Linda Polman A halálsor angyalai című kötetével foglalkozik.
The-Masters-Collection-Kocsis-Zoltan-164908.jpg

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

Hungaroton, 2019

Az utókor majd eldönti, hogy Kocsis Zoltán zongoristaként vagy karmesterként volt-e fontosabb. Az ember most hajlamos azt mondani: mindegy, egy zenésznek a hangszer vagy a pálca csak lehetőség, hogy elmondja legjobb vagy legfontosabb gondolatait a zeneműről. Meg mintegy mellékesen az életről, halálról, szerelemről, mindenről. Hanem van egy harmadik Kocsis-oldal is, a kamarazenész. Ezen a háromlemezes válogatáson talán ezek a legérdekesebb pillanatok. Ott van, és úgy tesz, mintha ott sem lenne, alkalmazkodik, mégis meghatároz. Csellózik vagy klarinétozik.

Más kezével, de Kocsis-aggyal.

 

Mariam Batsashvili

Warner, 2019

Volt egy ismerősöm, a Hűvösvölgyben lakott, és egyszer elvitte a kisfiát az Operába, ahol Gáti István énekelt. A kisfiú nézte a színpadot, aztán meghúzogatta az anyja ruhaujját: ott a szomszéd. Merthogy tényleg Gáti István volt a szomszédjuk. Valahogy ezt érzem, amikor Mariam Batsashvili lemezét hallgatom. Volt egy helyes kislány, lehetett vele beszélgetni a zongoristákról a koncertek szünetében, aztán egyik pillanatról a másikra ő maga is csillagocskává vált, egy nagy lemezkiadónak vannak hosszú távú tervei vele. A hosszú táv is az első lépéssel kezdődik, a reménybeli világraszóló karrier az első lemezzel. Chopin és Liszt.

Kihűlt világ

2019. december 13. - 2020. március 1., Magyar Nemzeti Galéria

Singer és Wolfner. Régi könyvekben megtalálható a kiadó neve, népszerű köteteket, népszerű szerzőket forgalmaztak a 20. század elején. 1932-től, az alapító Wolfner halála után Farkas István volt a kiadó igazgatója, attól kezdve a könyvek borítója is egyre szebbé vált. Hát hogy is ne. Farkas István csak másodsorban volt kiadói igazgató, elsősorban festett. Annyira jól festett, hogy Párizsból kellett hazajönnie fölvenni a munkát, de persze rendületlenül festett, mint aki tudja, hogy a jelennél csak a jövő ócskább. Ha Párizsban marad… Mindegy. Nem maradt. Auschwitzban ölték meg 1944-ben. 

További információ ide kattintva:

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kapcsolódó

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.

LindaPolmanAhalalsorangyalai-164849.jpg

Linda Polman: A halálsor angyalai (Fotó/Forrás: Líra)

Linda Polman: A halálsor angyalai

Athenaeum Kiadó, 2019

Egyetlen történet a 304 oldalról. André Thomas megölte áldozatait, kivágta a szívüket, hazavitte a zsebében. Amikor elfogták, puszta kézzel kivájta az egyik szemét, így kesztyűt húztak a kezére, hogy a másikat ne bántsa. Amikor egy pillanatra nem figyeltek rá, mégis kivájta a másik szemét, kivájta, és megette. Ezt mondták neki a hangok a fejében. A bíróság mindezek ellenére Thomast normálisnak minősítette, és kivégezte. Aki nem hiszi, utána is járhat, van fénykép szegényről két szemmel, egy szemmel, szem nélkül. A jelek szerint nem csak a magyar igazságszolgáltatással vannak problémák.

 

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

forgalmazza a Pannonia Entertainment

Tulajdonképpen soha nem értettem, miért mennek ezek a csodás dokumentumfilmek a moziban. Érdekesek, színesek, gondosan összeállított munkák, de az ember ahhoz szokott, hogy az ilyesmit házhoz viszik neki, ül a kanapén, és csodálkozik, hogy mások mennyit szenvedtek, mire befutottak, és még többet szenvedtek, amikor a csúcson voltak. Mindenki magányos, akinek sikerül, mindenki magányos, akinek nem – de róluk legalább nem forgatnak filmeket. Aztán a Pavarotti meghozta az áttörést: igaz, hogy a zenei bejátszásokban elcsúszott a kép és a hang, mégis a szó szoros értelmében óriási élmény volt mozivászonméretben nézni egy énekes fejét, a szájában a nyelvét. Mintha a dinoszauruszok találták volna meg a hangjukat. Fitzgerald is énekel majd, és hátha most a hang szinkronban is marad a képpel.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (Fotó/Forrás: Ronald Dumont / Getty Images Hungary)

CSÁTH - A varázsló halála

2019. április 30. – 2020. május 31. Petőfi Irodalmi Múzeum

Félidejéhez jutott a Csáth Géza-kiállítás, szép anyag, ritkán (de leginkább soha nem) látható fényképekkel, a nyilvánvaló anyagi szorosság ellenére is jó ötletekkel, kinyíló fiókokkal, megszólaló hangokkal. Mintha egy elvarázsolt kastélyban bolyongana az ember, úgy nézi az elvarázsolt életet. Mintha Csáth a folyamatos kábulatot kereste volna, irodalomban, zenében, aztán, amikor a művészet már nem volt elég erős bódítószer, jöttek a kevésbé kreatív kalandok, a vegyszerek. Begombolkozott világban ott mocorog a kis én-férgecske. Ki akarok jönni, nyöszörgi, és lám, végül is kijött, hiszen gondolunk rá.

Olvasson tovább itt:

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

Kapcsolódó

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

A Nyugat egyik nagyreményű tehetsége, az egyik első hazai freudista mindössze harminchárom éves volt, amikor 1919. szeptember 11-én öngyilkos lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.