Klasszikus

Fáy Miklós: Az utókor majd eldönti

Menjél már!
2019.12.18. 10:05
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között egy új, háromlemezes Kocsis-válogatásalbummal, az MNG Kihűlt világ és a PIM Csáth című tárlatával, valamint Linda Polman A halálsor angyalai című kötetével foglalkozik.
The-Masters-Collection-Kocsis-Zoltan-164908.jpg

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

Hungaroton, 2019

Az utókor majd eldönti, hogy Kocsis Zoltán zongoristaként vagy karmesterként volt-e fontosabb. Az ember most hajlamos azt mondani: mindegy, egy zenésznek a hangszer vagy a pálca csak lehetőség, hogy elmondja legjobb vagy legfontosabb gondolatait a zeneműről. Meg mintegy mellékesen az életről, halálról, szerelemről, mindenről. Hanem van egy harmadik Kocsis-oldal is, a kamarazenész. Ezen a háromlemezes válogatáson talán ezek a legérdekesebb pillanatok. Ott van, és úgy tesz, mintha ott sem lenne, alkalmazkodik, mégis meghatároz. Csellózik vagy klarinétozik.

Más kezével, de Kocsis-aggyal.

 

Mariam Batsashvili

Warner, 2019

Volt egy ismerősöm, a Hűvösvölgyben lakott, és egyszer elvitte a kisfiát az Operába, ahol Gáti István énekelt. A kisfiú nézte a színpadot, aztán meghúzogatta az anyja ruhaujját: ott a szomszéd. Merthogy tényleg Gáti István volt a szomszédjuk. Valahogy ezt érzem, amikor Mariam Batsashvili lemezét hallgatom. Volt egy helyes kislány, lehetett vele beszélgetni a zongoristákról a koncertek szünetében, aztán egyik pillanatról a másikra ő maga is csillagocskává vált, egy nagy lemezkiadónak vannak hosszú távú tervei vele. A hosszú táv is az első lépéssel kezdődik, a reménybeli világraszóló karrier az első lemezzel. Chopin és Liszt.

Kihűlt világ

2019. december 13. - 2020. március 1., Magyar Nemzeti Galéria

Singer és Wolfner. Régi könyvekben megtalálható a kiadó neve, népszerű köteteket, népszerű szerzőket forgalmaztak a 20. század elején. 1932-től, az alapító Wolfner halála után Farkas István volt a kiadó igazgatója, attól kezdve a könyvek borítója is egyre szebbé vált. Hát hogy is ne. Farkas István csak másodsorban volt kiadói igazgató, elsősorban festett. Annyira jól festett, hogy Párizsból kellett hazajönnie fölvenni a munkát, de persze rendületlenül festett, mint aki tudja, hogy a jelennél csak a jövő ócskább. Ha Párizsban marad… Mindegy. Nem maradt. Auschwitzban ölték meg 1944-ben. 

További információ ide kattintva:

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kapcsolódó

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.

LindaPolmanAhalalsorangyalai-164849.jpg

Linda Polman: A halálsor angyalai (Fotó/Forrás: Líra)

Linda Polman: A halálsor angyalai

Athenaeum Kiadó, 2019

Egyetlen történet a 304 oldalról. André Thomas megölte áldozatait, kivágta a szívüket, hazavitte a zsebében. Amikor elfogták, puszta kézzel kivájta az egyik szemét, így kesztyűt húztak a kezére, hogy a másikat ne bántsa. Amikor egy pillanatra nem figyeltek rá, mégis kivájta a másik szemét, kivájta, és megette. Ezt mondták neki a hangok a fejében. A bíróság mindezek ellenére Thomast normálisnak minősítette, és kivégezte. Aki nem hiszi, utána is járhat, van fénykép szegényről két szemmel, egy szemmel, szem nélkül. A jelek szerint nem csak a magyar igazságszolgáltatással vannak problémák.

 

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

forgalmazza a Pannonia Entertainment

Tulajdonképpen soha nem értettem, miért mennek ezek a csodás dokumentumfilmek a moziban. Érdekesek, színesek, gondosan összeállított munkák, de az ember ahhoz szokott, hogy az ilyesmit házhoz viszik neki, ül a kanapén, és csodálkozik, hogy mások mennyit szenvedtek, mire befutottak, és még többet szenvedtek, amikor a csúcson voltak. Mindenki magányos, akinek sikerül, mindenki magányos, akinek nem – de róluk legalább nem forgatnak filmeket. Aztán a Pavarotti meghozta az áttörést: igaz, hogy a zenei bejátszásokban elcsúszott a kép és a hang, mégis a szó szoros értelmében óriási élmény volt mozivászonméretben nézni egy énekes fejét, a szájában a nyelvét. Mintha a dinoszauruszok találták volna meg a hangjukat. Fitzgerald is énekel majd, és hátha most a hang szinkronban is marad a képpel.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (Fotó/Forrás: Ronald Dumont / Getty Images Hungary)

CSÁTH - A varázsló halála

2019. április 30. – 2020. május 31. Petőfi Irodalmi Múzeum

Félidejéhez jutott a Csáth Géza-kiállítás, szép anyag, ritkán (de leginkább soha nem) látható fényképekkel, a nyilvánvaló anyagi szorosság ellenére is jó ötletekkel, kinyíló fiókokkal, megszólaló hangokkal. Mintha egy elvarázsolt kastélyban bolyongana az ember, úgy nézi az elvarázsolt életet. Mintha Csáth a folyamatos kábulatot kereste volna, irodalomban, zenében, aztán, amikor a művészet már nem volt elég erős bódítószer, jöttek a kevésbé kreatív kalandok, a vegyszerek. Begombolkozott világban ott mocorog a kis én-férgecske. Ki akarok jönni, nyöszörgi, és lám, végül is kijött, hiszen gondolunk rá.

Olvasson tovább itt:

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

Kapcsolódó

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

A Nyugat egyik nagyreményű tehetsége, az egyik első hazai freudista mindössze harminchárom éves volt, amikor 1919. szeptember 11-én öngyilkos lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.