Klasszikus

Fáy Miklós: Az utókor majd eldönti

Menjél már!
2019.12.18. 10:05
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között egy új, háromlemezes Kocsis-válogatásalbummal, az MNG Kihűlt világ és a PIM Csáth című tárlatával, valamint Linda Polman A halálsor angyalai című kötetével foglalkozik.
The-Masters-Collection-Kocsis-Zoltan-164908.jpg

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

The Masters Collection: Kocsis Zoltán

Hungaroton, 2019

Az utókor majd eldönti, hogy Kocsis Zoltán zongoristaként vagy karmesterként volt-e fontosabb. Az ember most hajlamos azt mondani: mindegy, egy zenésznek a hangszer vagy a pálca csak lehetőség, hogy elmondja legjobb vagy legfontosabb gondolatait a zeneműről. Meg mintegy mellékesen az életről, halálról, szerelemről, mindenről. Hanem van egy harmadik Kocsis-oldal is, a kamarazenész. Ezen a háromlemezes válogatáson talán ezek a legérdekesebb pillanatok. Ott van, és úgy tesz, mintha ott sem lenne, alkalmazkodik, mégis meghatároz. Csellózik vagy klarinétozik.

Más kezével, de Kocsis-aggyal.

 

Mariam Batsashvili

Warner, 2019

Volt egy ismerősöm, a Hűvösvölgyben lakott, és egyszer elvitte a kisfiát az Operába, ahol Gáti István énekelt. A kisfiú nézte a színpadot, aztán meghúzogatta az anyja ruhaujját: ott a szomszéd. Merthogy tényleg Gáti István volt a szomszédjuk. Valahogy ezt érzem, amikor Mariam Batsashvili lemezét hallgatom. Volt egy helyes kislány, lehetett vele beszélgetni a zongoristákról a koncertek szünetében, aztán egyik pillanatról a másikra ő maga is csillagocskává vált, egy nagy lemezkiadónak vannak hosszú távú tervei vele. A hosszú táv is az első lépéssel kezdődik, a reménybeli világraszóló karrier az első lemezzel. Chopin és Liszt.

Kihűlt világ

2019. december 13. - 2020. március 1., Magyar Nemzeti Galéria

Singer és Wolfner. Régi könyvekben megtalálható a kiadó neve, népszerű köteteket, népszerű szerzőket forgalmaztak a 20. század elején. 1932-től, az alapító Wolfner halála után Farkas István volt a kiadó igazgatója, attól kezdve a könyvek borítója is egyre szebbé vált. Hát hogy is ne. Farkas István csak másodsorban volt kiadói igazgató, elsősorban festett. Annyira jól festett, hogy Párizsból kellett hazajönnie fölvenni a munkát, de persze rendületlenül festett, mint aki tudja, hogy a jelennél csak a jövő ócskább. Ha Párizsban marad… Mindegy. Nem maradt. Auschwitzban ölték meg 1944-ben. 

További információ ide kattintva:

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kapcsolódó

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.

LindaPolmanAhalalsorangyalai-164849.jpg

Linda Polman: A halálsor angyalai (Fotó/Forrás: Líra)

Linda Polman: A halálsor angyalai

Athenaeum Kiadó, 2019

Egyetlen történet a 304 oldalról. André Thomas megölte áldozatait, kivágta a szívüket, hazavitte a zsebében. Amikor elfogták, puszta kézzel kivájta az egyik szemét, így kesztyűt húztak a kezére, hogy a másikat ne bántsa. Amikor egy pillanatra nem figyeltek rá, mégis kivájta a másik szemét, kivájta, és megette. Ezt mondták neki a hangok a fejében. A bíróság mindezek ellenére Thomast normálisnak minősítette, és kivégezte. Aki nem hiszi, utána is járhat, van fénykép szegényről két szemmel, egy szemmel, szem nélkül. A jelek szerint nem csak a magyar igazságszolgáltatással vannak problémák.

 

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

forgalmazza a Pannonia Entertainment

Tulajdonképpen soha nem értettem, miért mennek ezek a csodás dokumentumfilmek a moziban. Érdekesek, színesek, gondosan összeállított munkák, de az ember ahhoz szokott, hogy az ilyesmit házhoz viszik neki, ül a kanapén, és csodálkozik, hogy mások mennyit szenvedtek, mire befutottak, és még többet szenvedtek, amikor a csúcson voltak. Mindenki magányos, akinek sikerül, mindenki magányos, akinek nem – de róluk legalább nem forgatnak filmeket. Aztán a Pavarotti meghozta az áttörést: igaz, hogy a zenei bejátszásokban elcsúszott a kép és a hang, mégis a szó szoros értelmében óriási élmény volt mozivászonméretben nézni egy énekes fejét, a szájában a nyelvét. Mintha a dinoszauruszok találták volna meg a hangjukat. Fitzgerald is énekel majd, és hátha most a hang szinkronban is marad a képpel.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (Fotó/Forrás: Ronald Dumont / Getty Images Hungary)

CSÁTH - A varázsló halála

2019. április 30. – 2020. május 31. Petőfi Irodalmi Múzeum

Félidejéhez jutott a Csáth Géza-kiállítás, szép anyag, ritkán (de leginkább soha nem) látható fényképekkel, a nyilvánvaló anyagi szorosság ellenére is jó ötletekkel, kinyíló fiókokkal, megszólaló hangokkal. Mintha egy elvarázsolt kastélyban bolyongana az ember, úgy nézi az elvarázsolt életet. Mintha Csáth a folyamatos kábulatot kereste volna, irodalomban, zenében, aztán, amikor a művészet már nem volt elég erős bódítószer, jöttek a kevésbé kreatív kalandok, a vegyszerek. Begombolkozott világban ott mocorog a kis én-férgecske. Ki akarok jönni, nyöszörgi, és lám, végül is kijött, hiszen gondolunk rá.

Olvasson tovább itt:

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

Kapcsolódó

Író, orvos, zenekritikus - 100 éve hunyt el Csáth Géza

A Nyugat egyik nagyreményű tehetsége, az egyik első hazai freudista mindössze harminchárom éves volt, amikor 1919. szeptember 11-én öngyilkos lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.