Klasszikus

Februártól hivatalosan is elismerik a filmzenét Magyarországon

2006.01.16. 00:00
Ajánlom
Régi adósságot törleszt a filmszemle az újonnan létrehozott zenei díjjal Az idei, 37. Magyar Filmszemlén osztanak először filmzenéért járó díjat. Arra korábban is volt ugyan példa, hogy a filmkritikusok és filmes szaklapok díjazták a filmek betétdalait, zenéjét, de az biztos: mind a zeneszerzők, mind a szakírók régóta vártak erre a hivatalos díjra.

Régi adósságot törleszt a filmszemle az újonnan létrehozott zenei díjjal, már csak azért is, mert a mozi hajnalán, a némafilmek korában csakis zenei kísérettel lehetett eladni a celluloidra rögzített történeteket. Janisch Attila filmrendező, a 37. Magyar Filmszemle szervezéséért felelős szemletanács elnöke a filmzenei díj megalapítását azzal indokolja, hogy zene nélkül a film nem létezik, a filmművészetben elengedhetetlen a kép és a zene találkozása. Példaként Fellini filmjeit említi, melyek ma már elképzelhetetlenek Nino Rota zenéje nélkül.

Sztárok a nagy filmekhez
Mivel Magyarországon senki sem él meg csupán a filmzeneszerzésből, az utóbbi évek magyar filmkészítési gyakorlatának megfelelően többnyire a magyar (pop)zenei élet kedvelt figuráit, együtteseit kérik fel a filmek zenei illusztrálására. A komolyabb filmekhez külföldön is elismert alkotókat szerződtetnek. Koltai Lajos Sorstalanságának zenéjét Ennio Morricone szerezte, Szabó István Csodálatos Júlia című filmjének Mychael Danna, A napfény ízének pedig Maurice Jarre a zeneszerzője.

Bartók és Kodály országában
A hazai filmszakma figyel a filmzenére, még a szaklapok is alapítottak filmzenei díjat. A Vox című filmes magazin is azért tett így, mert – ahogyan Dudás Viktor főszerkesztő mondta – az nem lehet, hogy Bartók és Kodály országában ennyire háttérbe szoruljon a filmzene. A díj odaítélésekor minden esetben azt veszik figyelembe, mennyire illeszkedik a zene a mozi hangulatához, mennyit tesz hozzá a történethez. A Vox második zenei díját például Dés László nyerte 2002-ben, a Valami Amerika című film Vetkőzés című betétdalával (szöveg: Bereményi Géza). Dés Lászlónak nem ez volt az első, filmdalért járó elismerése: 1994-ben elnyerte már a Mahasz Aranyzsiráf díját a Nagy utazás című dallal (Koltai Róbert: Sose halunk meg), és ugyanebben az évben a filmkritikusok is díjazták ezt a dalát, valamint az Anna filmjéhez írt zenéjét.

Nemzetközi zsűri
Egyelőre nem tudni, mire figyel majd a zsűri az idei filmszemlén: a betétdalokra vagy a film egészét meghatározó zenei munkára, motívumokra. Janisch Attila sem akarná ezt meghatározni a zsűrinek, ám ha szavazhatna, ő az egész filmet átfogó zenei motívumok alapján döntene.

A zsűri tagjait egyébként a január végén induló szemle előtt mutatják be, és annyi biztos, lesznek közöttük nemzetközi hírű, külföldi szakemberek is.

A zene miatt győzött
Hogy a filmzene mennyire fontos, jól érzékelteti Vranik Roland, a tavalyi filmszemle fődíjas alkotásának, a Fekete kefe című filmnek a rendezője, aki biztos abban, hogy tizenöt-húsz százalékban a zenének köszönheti filmjének tavalyi sikerét. A zeneszerző csapat (Realistic Crew) tagjai két-három hónapig kísérleteztek a zenével – anélkül, hogy látták volna a filmet –, majd a képeket látva, csiszolták a motívumokat, rögzítették végső formájába a filmzenét. A magyarok mindig u
u is meghatározó szerepet játszottak a világ filmgyártásban, ám a filmzenék piacán talán csak Rózsa Miklós szerzett magának nemzetközi hírnevet: az 1930-as évek Angliájában a szintén magyar Korda fivérekkel dolgozott együtt, olyan filmeken, mint A bagdadi tolvaj vagy A dzsungel könyve; 1940-től négy évtizeden át tartó amerikai karrierje olyan filmeket ölel fel, mint a Szahara, a Ben Hur, az El Cid és a Quo vadis. Testesen hullámzó, az európai romantikus tradíción edzett zenéivel három Oscar-díjat nyert.

Amerikában már hagyomány
Hollywood talán legsikeresebb élő zeneszerzője John Williams, aki dzsesszzenészként kezdte pályafutását, majd elévülhetetlen érdemeket szerzett a klasszikus, nagyzenekari filmzenék újraélesztésében. 1974 óta dolgozik Steven Spielberg rendezővel (Star Wars, E. T., Jurassic Park, Schindler listája). Negyvenháromszor jelölték Oscarra, hétszer kapta meg a díjat. A másik nagy név: Jerry Goldsmith (Majmok bolygója, Kínai negyed, Elemi ösztön, Rambo, Star Trek). A kilencvenes éveket és az ezredfordulót Hans Zimmer katonásan pergő zenéje határozta meg (Esőember, A szikla, Gladiá­tor, Az utolsó szamuráj). Howard Shore A Gyűrűk Ura-trilógiával tette le a névjegyét, James Horner pedig a Titanic, a Rettenthetetlen és az Apollo 13 kísérőzenéjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.