Klasszikus

Federico Colli és Szergej Malov a salzburgi győztesek

2011.02.26. 07:25
Ajánlom
A Mozarteum által kiírt versenyen a zongorista Federico Colli és a hegedűs Szergej Malov nyert. Jutalmuk tízezer euró.

A Nemzetközi Mozart Versenyt 1975 óta, három-négy évente, változó hangszereken rendezik meg, ennek megfelelően 2013-ban énekeseket és vonósnégyeseket várnak a szervezők. Az idén tizedik alkalommal, február 9. és 19. között, 32 év alatti zenészek számára megrendezett versenyen a képzeletbeli dobogóra Ji Hye Jung és Xiaoxi Wu (zongora), valamint Ying Xue és Sarah Christian (hegedű) állhattak fel. A zsűri tagjai Pavel Giliolov, Frangis AliSade, Paul Gulda, Robert Levin, Jean-Bernard Pommier, Maria Tipo és Fou Tsong (zongora), illetve Paul Roczek, Shmuel Ashkenasi, Marieke Blankenstijn, Esther Hoppe, Jacqueline Ross, Gerhard Schulz és Akiko Tatsumi (hegedű) voltak. A hegedűsök között egy magyar, Horváth-Kisrómay Ahim szerepelt a döntőben.

Federico Colli 1988-ban született Bresciában. Giancarlo Facchinetti és Sergio Marengoni növendéke volt szülővrosában. 16 évesen diplomázott a milánói Giuseppe Verdi Konzervatóriumban. Jelenleg Bergamóban és Imolában tanul. Egyebek mellett a 2009-es Gaetano Zinetti Nemzetközi Kamarazenei Verseny, a 2007-es Vanna Spadafora-díj nyertese, 2009-ben a Londoni Nemzetközi Zongoraversenyen a különdíjat kapta meg. A legfiatalabb salzburgi döntősként a Mozarteum Nemzetközi Alapítványának különdíjával jutalmazták.

Szergej Malov 1983-ban született Szentpéterváron. Tatjana Liberova növendéke volt, majd Salzburgban Helmut és Thomas Zehetmair tanítványa, jelenleg Berlinben Antje Weithaas és Eberhard Feltz a mesterei. 2010 óta Weithaas asszisztense. Genovában 2006-ban, Moszkvában egy évvel később nyerte meg a Paganini Versenyt, Bécsnem 2006-ban a Gradus ad Parnassum, 2008-ban Párizsban pedig a Vibrarte hegedűversenyeket. 2009-ben az első helyezés és a közönségdíj lett az övé a Jascha Heifetz Hegedűversenyen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.
Klasszikus ajánló

Argentin dalok és olasz áriák – különleges műsorral érkezik a VeszprémFestre José Cura

A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható műsorában gitár- és zongorakísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.