Klasszikus

Fejetlenség a Millenárison - sokasodó kérdések

2004.12.07. 00:00
Ajánlom
Zajos volt a múlt hét a budai Millenáris Parkban. December elsejével távozott Mizsei Zsuzsa ügyvezető igazgató, két nappal később pedig Derdák András művészeti igazgatót rúgta ki Tóth József ügyvezető. Késő délután Tóthtól vált meg Kovács Kálmán informatikai miniszter. Semmi sem áll már - az új művészeti igazgató - Wahorn András útjába, hogy elkészítse a Millenárison megvalósítandó Jövő Háza projektet, melynek részleteiről azonban egyelőre nem kíván senki nyilatkozni.

Mint emlékezetes a Ganz Villamos Művek elhúzódó privatizációja során gondolt egy nagyot a Fidesz vezette kormány, ugyan kissé késve, 2001-ben e helyszínen építette fel az Álmok Álmodói című kiállítást. Mintegy 15 milliárd forintért felújította a Ganz egyes épületeit, másokat lebontva pedig parkot épített köré. Ekkor került a terület egy része - így a Zöld Péter játszótér is - a sajtóhírek szerint Bessenyei Zoltán érdekeltségi körébe tartozó BMZ Kft tulajdonába, majd pedig az Apisolato Kft tulajdonába. A céget Kecskeméten jegyezték be, majd egy delavari off-shore cég, később pedig egy Nagy-Britanniában bejegyzett cég vásárolta meg. A lépés logikája akkor vált érthetővé, amikor a 2002-es kormányváltás után visszaélések tucatjai váltak közismertté. Igaz, hogy az akkori ügyvezető Berkecz Mária azóta tisztázta magát, de mindenki emlékszik a milliókért bérelt karfák, a több százezerért etetett halak történetére. A Medgyessy kormány bizonyítani akarta, hogy a Fidesz elképzeléseivel ellentétben megtartja park kulturális funkcióját. Csakhogy a kormányzatnak, illetve a tulajdonos KVI-nek szembe kellett nézni azzal, hogy az Apisolato Kft-től meg kell vásárolni az akkoriban 600 millióért vásárolt telket, melyért ma 1-2 milliárd is elkérhető. Vagy felvállalja azt, hogy lakóparkkal körbeépítik a Millenárist. Hogy ezt a botrányt elkerüljék a II. kerület építési és bontási tilalmat rendelt el a területre, melyet idén nyártól már csak anyagi konzekvenciákat vállalva tarthatott volna fenn. Ekkor lépett be képbe a Kulturális örökségvédelmi Hivatal, mely - egy határozott mozdulattal - nem csupán a Millenárist, hanem a Fény utca és a Margit körút közti - manapság Millenáris II-ként emlegetett területet is levédte.

A kormányváltás után Mizsei Zsuzsa került a park élére, nem sokkal később pedig Derdák András az óbudai Banán Klub egykori vezetője lett a művészeti vezető. Munkájukat soha nem érte kifogás, de világossá vált, hogy az 1,1 milliárdos állami támogatásból nem sikerül a Fidesz-érához hasonlóan látványos rendezvényeket szervezni, s a két üzemcsarnok hasznosítására sem tudtak vállalkozni, különösen azért, mert kiderült azok meglehetősen rossz állapotban vannak, felújításuk, klimatizálásuk, milliárdos összegbe kerülne. Erre nem volt fogadókészség a kulturális minisztérium részéről. Hiller István 2004. januárjában könnyű szívvel vált meg a Millenáristól. Melyen kapva kapott a nagy dobásra készülő Kovács Kálmán informatikai miniszter. Bejelentette, itt valósítják meg a Jövő Háza projektet, amelyről azután nem nagyon derült ki semmilyen konkrétum. Felvetődött a Goethe Intézet ide költöztetése, igaz ezt az érintett soha nem erősítette meg. A park felújítását és üzemeltetését az üzleti tőke bevonásával képzeli el az informatikai tárca. Koncepciójában ingatlan eladásokból származó összegekre is számít.

Bár Kovács Kálmán többször kijelentette, hogy a park a Jövő Háza megvalósításával együtt megtartja a kulturális funkciót, akkor is, amikor ez év október 16-án kinevezte Mizsei Zsuzsa mellé Tóth Józsefet ügyvezető igazgatónak. Mizsei nem osztotta a miniszter derűlátását, miután megvonták valamennyi munkáltatói jogkörét, betegszabadságra vonult, s december elsejével közös megegyezéssel távozott a Millenáris Kht-től. Ezután már csak Derdákkal kellett leszámolni, ő a következő képen emlékszik vissza múlt pénteki kirúgására: Tóth József felhívott, hogy december 3-án menjek át hozzá és beszéljük meg, mi legyen a napi, operatív működéssel. Délután 3-kor megjelentem az irodájában, ahol ő közölte, döntést hozott és legyek szíves átvenni ezt a papírt. Ebben munkáltatói jogában eljárva munkaszerződésemet azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntette. Bemutatott egy őrnek, aki az irodámba kísért, ahol már nem fértem hozzá a számítógépemhez, de személyes tárgyaimat magammal vihettem, majd az őr kikísért a Parkból. A szakmai folyamatokat Szathmári Évának, Draskovics Tibor volt feleségének kellett volna átadnom, ő azonban nem jelent meg az átadás-átvételen.

Péntek este Kovács Kálmán informatikai miniszter telefonon arról tájékoztatott, az eseményekről nem volt előzetesen tudomása, de most este azonnali hatállyal felmentette Tóth Józsefet az ügyvezetői munkakörből.

Arra kért, hétfőn menjek be hozzá és beszéljük meg, mi történjék. Időközben több minisztérium politikai államtitkára is biztosított arról, hogy eltávolításom semmis. A hét végén Kovács Kálmán kinevezte ideiglenes hatállyal Marosvölgyi Zsuzsa eddigi műszaki igazgatót ügyvezető igazgatóvá. Ő hétfőn felmentette Szathmári Évát a művészeti igazgatói pozícióból - áll Derdák András lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában. Egy nappal korábban a sajtóban megjelent, hogy az ismert alternatív művész Wahorn András lesz a Jövő Háza művészeti vezetője, a miniszter akkor a Népszabadságnak azt nyilatkozta, Wahorn András megbízatása ad csattanós választ mindazoknak, akik a kultúra háttérbe szorításától tartanak. A miniszter azt reméli: a számítástechnika és a digitális kultúra megjelenése olyan új szín lesz, amely az egész országból vonz majd érdeklődőket a Rózsadomb aljára. Úgy tudjuk azonban Wahornnak nincs aláírt szerződése. Az sem világos, hogy pontosan mi is lesz a művész funkciója. Wahorn András lapunk kérdésre elmondta, egyelőre csupán arról van szó, hogy az informatikai minisztérium felkérte, hogy dolgozza ki Jövő Háza művészeti koncepcióját, melyre egy hét áll rendelkezésére. A művész elmondta, számít Derdák András munkájára is, bár az ő alkalmazása nem tartozik az ő kompetenciájába. Forrásaink szerint valószínű, hogy a minisztérium nem kívánja tovább foglalkoztatni Derdák Andrást. Tóth Józseftől való hirtelen megszabadulást pedig nem a művészeti vezető kirúgása motiválta, hiszen úgy tűnik Tóth elvégezte a munkáját, megszabadult a régi gárdától, igaz, talán nem elég zökkenőmentesen.

Mai nap csupán azok a korántsem egyszerű kérdések maradtak megválaszolatlanul, hogy ki fizeti ki az Apisolató Kft-t, megmarad-e a Zöld Péter játszótér, milyen építkezések, bontások lesznek a parkban, ha lejár az ideiglenes műemléki védettség, milyen típusú kulturális programok várják a park látogatóit, s milyen is lesz pontosan a jövő év végén megnyitni tervezett Jövő Háza...

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.