Klasszikus

Fekete csillagok a Fehér Házban

2002.11.25. 00:00
Ajánlom
Nem teljesen helytálló a cím, hiszen az 1969-es All-Star Tribute To Duke Ellington, melyet a mester 70. születésnapjának alkalmából szervezett Leonard Garment klarinétos, Nixon elnök tanácsosa, és Willis Conover, az „Amerika hangja” műsorvezetője, több fehér muzsikus részvételével készült.

Köztük volt Bill Berry trombitás, Paul Desmond altszaxofonos, Gerry Mulligan baritonszaxofonos, Jim Hall gitáros és Louie Bellson dobos. Tekintve, hogy 1969-et írunk, vagyis csak pár évvel vagyunk túl a polgárjogi harcok legvéresebb eseményein, nem művészi szempontból sem elhanyagolható ennek a koncertnek a jelentősége. A Fehér Házba feketék számára rendszerint csak a szolgálati kapun keresztül volt bejárás, Ellington apja is itt közlekedett, amikor alkalmanként a személyzet tagjaként dolgozott. Duke viszont olyan elismertségnek örvendett, hogy korábban többször is felléphetett az elnöki palotában. Ráadásul ezen az estén az elnök a Szabadság érdemérmet adományozta neki, ami az „egyszerű ember” számára adható legmagasabb kitüntetés az államokban. Valószínűleg Ellington is tisztában volt vele, milyen mérföldkőnek számított ez az esemény az afro-amerikaiak jogaiért folytatott küzdelemben.

Természetesen jazztörténeti szempontból is felbecsülhetetlen a felvétel jelentősége, már csak azért is, mert soha eddig még nem került kiadásra. Az Amerika hangja sugározta ugyan a világ számos országában, az USA-ban teljes egészében nem hallhatták. A 75 percél is hosszabb koncert Ellington örökbecsű szerzeményeiből és az általa rendszeresen játszott alapmelódiákból állt, melyek közül többet egymásba fűzve játszott a tíztagú zenekar, akikhez az est vége felé csatlakozott két énekes, Mary Mayo és Joe Williams, valamint Dave Brubeck, Earl Hines és Billy Taylor vendégzongoristák, és persze az ünnepelt maga. Nem hiányozhatott a Take The ’A’ Train, a Satin Doll, a Sophisticated Lady, a Don’t Get Around Much Any More, az In A Sentimental Mood, az It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Caravan vagy a Mood Indigo sem. Érdektelen részt aligha találunk, az emelkedettség, az együttjáték öröme és a pillanat megismételhetetlensége végig ott szikrázik a hangokban, ahogy Clark Terry és Bill Berry trombitái párbajoznak egymással, ahogy Earl Hines „elszáll” a Perdidóban, Bellson dob- és ütőhangszer-szólójában a Caravanban, J. J. Johnson harsonaszólójában a Satin Dollban, és még megannyi helyen. A fáma szerint Mulligan szokatlanul merész arrangement-ját hallva a Prelude To A Kisshez Duke először elámult, majd csodálkozása derültségbe csapott át; természetesen vette a lapot. Az est végére pedig ő maga is leült a keleti szalon Steinway-e mögé, s rögtönzött egy darabot, melyet utólag Patnek keresztelt lágy és könnyed hagvétele miatt.

A party még sokáig tartott, hajnali ¾ 3-ig folyt a jammelés és a tánc, a fellépők mellett Marian McPartland és a híres jazz-szakíró, Leonard Feather is bűvölte a billentyűket – ekkor az elnöki pár már rég nyugovóra tért. Ezek a pillanatok a CD-n már nem kaphattak helyet, de bőven beérhetjük azokkal, amelyek felkerültek rá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.
Klasszikus ajánló

Argentin dalok és olasz áriák – különleges műsorral érkezik a VeszprémFestre José Cura

A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható műsorában gitár- és zongorakísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.