Klasszikus

Fekete csillagok a Fehér Házban

2002.11.25. 00:00
Ajánlom
Nem teljesen helytálló a cím, hiszen az 1969-es All-Star Tribute To Duke Ellington, melyet a mester 70. születésnapjának alkalmából szervezett Leonard Garment klarinétos, Nixon elnök tanácsosa, és Willis Conover, az „Amerika hangja” műsorvezetője, több fehér muzsikus részvételével készült.

Köztük volt Bill Berry trombitás, Paul Desmond altszaxofonos, Gerry Mulligan baritonszaxofonos, Jim Hall gitáros és Louie Bellson dobos. Tekintve, hogy 1969-et írunk, vagyis csak pár évvel vagyunk túl a polgárjogi harcok legvéresebb eseményein, nem művészi szempontból sem elhanyagolható ennek a koncertnek a jelentősége. A Fehér Házba feketék számára rendszerint csak a szolgálati kapun keresztül volt bejárás, Ellington apja is itt közlekedett, amikor alkalmanként a személyzet tagjaként dolgozott. Duke viszont olyan elismertségnek örvendett, hogy korábban többször is felléphetett az elnöki palotában. Ráadásul ezen az estén az elnök a Szabadság érdemérmet adományozta neki, ami az „egyszerű ember” számára adható legmagasabb kitüntetés az államokban. Valószínűleg Ellington is tisztában volt vele, milyen mérföldkőnek számított ez az esemény az afro-amerikaiak jogaiért folytatott küzdelemben.

Természetesen jazztörténeti szempontból is felbecsülhetetlen a felvétel jelentősége, már csak azért is, mert soha eddig még nem került kiadásra. Az Amerika hangja sugározta ugyan a világ számos országában, az USA-ban teljes egészében nem hallhatták. A 75 percél is hosszabb koncert Ellington örökbecsű szerzeményeiből és az általa rendszeresen játszott alapmelódiákból állt, melyek közül többet egymásba fűzve játszott a tíztagú zenekar, akikhez az est vége felé csatlakozott két énekes, Mary Mayo és Joe Williams, valamint Dave Brubeck, Earl Hines és Billy Taylor vendégzongoristák, és persze az ünnepelt maga. Nem hiányozhatott a Take The ’A’ Train, a Satin Doll, a Sophisticated Lady, a Don’t Get Around Much Any More, az In A Sentimental Mood, az It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Caravan vagy a Mood Indigo sem. Érdektelen részt aligha találunk, az emelkedettség, az együttjáték öröme és a pillanat megismételhetetlensége végig ott szikrázik a hangokban, ahogy Clark Terry és Bill Berry trombitái párbajoznak egymással, ahogy Earl Hines „elszáll” a Perdidóban, Bellson dob- és ütőhangszer-szólójában a Caravanban, J. J. Johnson harsonaszólójában a Satin Dollban, és még megannyi helyen. A fáma szerint Mulligan szokatlanul merész arrangement-ját hallva a Prelude To A Kisshez Duke először elámult, majd csodálkozása derültségbe csapott át; természetesen vette a lapot. Az est végére pedig ő maga is leült a keleti szalon Steinway-e mögé, s rögtönzött egy darabot, melyet utólag Patnek keresztelt lágy és könnyed hagvétele miatt.

A party még sokáig tartott, hajnali ¾ 3-ig folyt a jammelés és a tánc, a fellépők mellett Marian McPartland és a híres jazz-szakíró, Leonard Feather is bűvölte a billentyűket – ekkor az elnöki pár már rég nyugovóra tért. Ezek a pillanatok a CD-n már nem kaphattak helyet, de bőven beérhetjük azokkal, amelyek felkerültek rá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.