Klasszikus

Fekete-fehér színesség

2008.10.03. 00:00
Ajánlom
Egy hét múlva kezdetét veszi a Budapesti Őszi Fesztivál. A kortárs művészetek seregszemléje – amely idén a fekete-fehér arculatról ismerhető fel – változatos helyszíneken, színes programkavalkáddal várja a látogatókat október 10 és 19 között.

Minden eddiginél merészebben válogattak helyszíneket a szervezők, hiszen az egykori Pártfőiskola és a Mammut2 terei is különleges utcaszínházi produkcióknak adnak otthont a PLACCC 2008 rendezvénysorozat keretében. Az Adam Ziajski vezette Teatr Strefa Ciszy, Lengyelország egyik legeredetibb alternatív színháza, amelynek Repülési lecke című előadűsa a volt Pártfőiskola épületében tanítja majd repülni a budapesti közönséget. A Mamut2-ben a holland Wunderbaum társulat mutatja be Magna Plaza című produkcióját, amely a magánszféra határait és a fogyasztói társadalom sajátosságait tárja elénk. Az előadás során a járókelők statisztái lesznek az előadásnak, a szereplők a tömegben elvegyülve hozzák létre a produkciót, amit a közönség angol vagy magyar válaszott nyelven követhet végig egy fülhallgató segítségével, így az előadás a „voyeurizmus”, a kukucskálás élményét (is) kínálja számukra.

A zenei programok közül kiemelkedik Csapó Gyula brácsaversenyének ősbemutatója. Az október 14-i koncerten az MR Szimfonikusok Rivka Golani brácsaművésznőt fogják kísérni Tihanyi László vezényletével. "Ez egy fontos koncert lesz az Őszi Fesztivál programjai között, hiszen a fesztivál egyik célja az, hogy új kortárs magyar művek szülessenek, és kerüljenek közelebb a közönséghez" – mondta a pénteken tartott sajtótájékoztatón a BØF művészeti vezetője, Kovalik Balázs. Október 11-én pontosan 108 percet szentelnek Dukay Barnabás művészetének. A koncerten olyan előadók tolmácsolását hallhatjuk, mint Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, a Schola Hungarica, Rácz Zoltán, Dobszay László. 10+1. születésnapját ünnepli majd a Trio Lignum, a Lakatos György (fagott), Klenyán Csaba (klarinét), Rozmán Lajos (klarinét) fémjelezte együttes, amely napjaink egyik legjelentősebb fafúvós triója. Az október 19-i esten hallhatunk reneszánsz zenét, ősbemutatókat, összesen hatot, a koncert harmadik felében pedig egyszerre élvezhetjük a zenészek háta mögött pergő filmeket és a hozzájuk komponált muzsikát.

A programok között idén is jelen van a tánc, a film- és a képzőművészet is, nem találhatjuk viszont az az egyik legköltségesebb műfajt, az operát. Ennek anyagi okai vannak, hiszen "az idén 127 millió forintból, míg tavaly 162 millióból gazdálkodtunk" – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója. Bár a csökkentett költségvetés miatt számos színházi- és opera előadást kényszerültek visszamondani a szervezők, a programkínálat így is bőséges (kilenc nap alatt 25 féle produkciót láthatnak az érdeklődők), hála az alapító-fenntartónak, Budapest város önkormányzatának és a támogatóknak a T-Home-nak és az NKA-nak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.