Klasszikus

Fekete-fehér színesség

2008.10.03. 00:00
Ajánlom
Egy hét múlva kezdetét veszi a Budapesti Őszi Fesztivál. A kortárs művészetek seregszemléje – amely idén a fekete-fehér arculatról ismerhető fel – változatos helyszíneken, színes programkavalkáddal várja a látogatókat október 10 és 19 között.

Minden eddiginél merészebben válogattak helyszíneket a szervezők, hiszen az egykori Pártfőiskola és a Mammut2 terei is különleges utcaszínházi produkcióknak adnak otthont a PLACCC 2008 rendezvénysorozat keretében. Az Adam Ziajski vezette Teatr Strefa Ciszy, Lengyelország egyik legeredetibb alternatív színháza, amelynek Repülési lecke című előadűsa a volt Pártfőiskola épületében tanítja majd repülni a budapesti közönséget. A Mamut2-ben a holland Wunderbaum társulat mutatja be Magna Plaza című produkcióját, amely a magánszféra határait és a fogyasztói társadalom sajátosságait tárja elénk. Az előadás során a járókelők statisztái lesznek az előadásnak, a szereplők a tömegben elvegyülve hozzák létre a produkciót, amit a közönség angol vagy magyar válaszott nyelven követhet végig egy fülhallgató segítségével, így az előadás a „voyeurizmus”, a kukucskálás élményét (is) kínálja számukra.

A zenei programok közül kiemelkedik Csapó Gyula brácsaversenyének ősbemutatója. Az október 14-i koncerten az MR Szimfonikusok Rivka Golani brácsaművésznőt fogják kísérni Tihanyi László vezényletével. "Ez egy fontos koncert lesz az Őszi Fesztivál programjai között, hiszen a fesztivál egyik célja az, hogy új kortárs magyar művek szülessenek, és kerüljenek közelebb a közönséghez" – mondta a pénteken tartott sajtótájékoztatón a BØF művészeti vezetője, Kovalik Balázs. Október 11-én pontosan 108 percet szentelnek Dukay Barnabás művészetének. A koncerten olyan előadók tolmácsolását hallhatjuk, mint Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, a Schola Hungarica, Rácz Zoltán, Dobszay László. 10+1. születésnapját ünnepli majd a Trio Lignum, a Lakatos György (fagott), Klenyán Csaba (klarinét), Rozmán Lajos (klarinét) fémjelezte együttes, amely napjaink egyik legjelentősebb fafúvós triója. Az október 19-i esten hallhatunk reneszánsz zenét, ősbemutatókat, összesen hatot, a koncert harmadik felében pedig egyszerre élvezhetjük a zenészek háta mögött pergő filmeket és a hozzájuk komponált muzsikát.

A programok között idén is jelen van a tánc, a film- és a képzőművészet is, nem találhatjuk viszont az az egyik legköltségesebb műfajt, az operát. Ennek anyagi okai vannak, hiszen "az idén 127 millió forintból, míg tavaly 162 millióból gazdálkodtunk" – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója. Bár a csökkentett költségvetés miatt számos színházi- és opera előadást kényszerültek visszamondani a szervezők, a programkínálat így is bőséges (kilenc nap alatt 25 féle produkciót láthatnak az érdeklődők), hála az alapító-fenntartónak, Budapest város önkormányzatának és a támogatóknak a T-Home-nak és az NKA-nak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.