Klasszikus

Feketén-fehéren

2004.01.16. 00:00
Ajánlom
Jazz, swing, tánc, fekete zenészek, füstös kocsmák – fotók prím plánban az ötvenes évek Dél-Afrikájáról. Az ember szinte vágyakozva nézi ezeket a képeket. Pedig már vészesen közeledik az apartheid. A feketék és a fehérek nem, vagy csak alig érintkeznek egymással. Egymás mellett laknak, de külön világot élnek – átjárás nincs.

Ebbe a feszült légkörbe érkezett 1950-ben Jürgen Schadeberg Németországból, az „éppenhogy” összeomló fasiszta birodalomból. A 19 éves fiatalember a kettészakadt társadalmat kezdetben nem értette. Nem csak magát az elkülönülést nem, hanem azt sem, hogy az elnyomottak, sokkal pezsgőbben éltek. Nyitottak, dinamikusak voltak, fogékonyan vették a változásokat, ezért gazdagabb kultúrát tudhattak magukénak, mint a fehérek. Ezzel szemben az elnyomók lagymatag, dekadens életet folytattak. Az idegenként érkezőnek az volt az érzése, hogy a fehérek vannak kirekesztve. Míg ők az Elvis utánzatokért rajongtak, addig a feketék klubokba jártak, sistergő-vérpezsdítő zenéket játszódtak-hallgattak, és olyan énekesek léptek fel, mint Dolly Rathebe vagy Miriam Makeba.

Schadeberg először szabadúszóként dolgozott, majd fotózni kezdett. A Drum Magazinnak fényképezett, melynek később művészeti vezetője lett. Képeiből igyekszik kiszorítani a politikát, az állásfoglalást. Mindkét tábort őszintén közelíti meg, és mindkét tábort trükkök, túlzások nélkül ábrázolja. Úgy vett részt fényképezőgépével a hétköznapokban, mintha ott sem lett volna. A feketék lakta Sophiatown kitelepítés előtt álló lakói tekintetében minden benne van – mellőzném a jelzőket. A zenélő, táncoló feketék láttán és a címeket (olykor képaláírásokat) olvasva – „A Ritz Johannesburg belvárosában a péntek esti swing helye. Jó zene szólt, a hall megtelt szórakozni vágyókkal” – pillanatok alatt hatnak a fotók. A napozó, ugrókötelező fehér lányok megejtően kedvesek, a „pénzszagú” illusztrációk – „Csókold meg a pénzem, szerencsét hoz” – dekadenciát sugároznak. Schadeberg műveiben nyoma sincs a felháborodásnak, haragnak. Fekete-fehér képek feketén-fehéren. Első volt Dél-Afrikában, aki feketéket ábrázoló fotókat közölt. Munkásságát a titkosrendőrség is értékelte: 1964-ben kiutasították az országból, csak 1985-ben térhetett vissza. Időközben Európa nagyvárosaiban és Amerikában elismert fotóriporterré vált.

A tízéves szabadságát ünneplő Szabad Dél-Afrika Fesztivál keretében a Dorottya Galériában Jürgen Schadeberg 38 képét láthatjuk. Feketén-fehéren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.