Klasszikus

Feketén-fehéren

2004.01.16. 00:00
Ajánlom
Jazz, swing, tánc, fekete zenészek, füstös kocsmák – fotók prím plánban az ötvenes évek Dél-Afrikájáról. Az ember szinte vágyakozva nézi ezeket a képeket. Pedig már vészesen közeledik az apartheid. A feketék és a fehérek nem, vagy csak alig érintkeznek egymással. Egymás mellett laknak, de külön világot élnek – átjárás nincs.

Ebbe a feszült légkörbe érkezett 1950-ben Jürgen Schadeberg Németországból, az „éppenhogy” összeomló fasiszta birodalomból. A 19 éves fiatalember a kettészakadt társadalmat kezdetben nem értette. Nem csak magát az elkülönülést nem, hanem azt sem, hogy az elnyomottak, sokkal pezsgőbben éltek. Nyitottak, dinamikusak voltak, fogékonyan vették a változásokat, ezért gazdagabb kultúrát tudhattak magukénak, mint a fehérek. Ezzel szemben az elnyomók lagymatag, dekadens életet folytattak. Az idegenként érkezőnek az volt az érzése, hogy a fehérek vannak kirekesztve. Míg ők az Elvis utánzatokért rajongtak, addig a feketék klubokba jártak, sistergő-vérpezsdítő zenéket játszódtak-hallgattak, és olyan énekesek léptek fel, mint Dolly Rathebe vagy Miriam Makeba.

Schadeberg először szabadúszóként dolgozott, majd fotózni kezdett. A Drum Magazinnak fényképezett, melynek később művészeti vezetője lett. Képeiből igyekszik kiszorítani a politikát, az állásfoglalást. Mindkét tábort őszintén közelíti meg, és mindkét tábort trükkök, túlzások nélkül ábrázolja. Úgy vett részt fényképezőgépével a hétköznapokban, mintha ott sem lett volna. A feketék lakta Sophiatown kitelepítés előtt álló lakói tekintetében minden benne van – mellőzném a jelzőket. A zenélő, táncoló feketék láttán és a címeket (olykor képaláírásokat) olvasva – „A Ritz Johannesburg belvárosában a péntek esti swing helye. Jó zene szólt, a hall megtelt szórakozni vágyókkal” – pillanatok alatt hatnak a fotók. A napozó, ugrókötelező fehér lányok megejtően kedvesek, a „pénzszagú” illusztrációk – „Csókold meg a pénzem, szerencsét hoz” – dekadenciát sugároznak. Schadeberg műveiben nyoma sincs a felháborodásnak, haragnak. Fekete-fehér képek feketén-fehéren. Első volt Dél-Afrikában, aki feketéket ábrázoló fotókat közölt. Munkásságát a titkosrendőrség is értékelte: 1964-ben kiutasították az országból, csak 1985-ben térhetett vissza. Időközben Európa nagyvárosaiban és Amerikában elismert fotóriporterré vált.

A tízéves szabadságát ünneplő Szabad Dél-Afrika Fesztivál keretében a Dorottya Galériában Jürgen Schadeberg 38 képét láthatjuk. Feketén-fehéren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.