Klasszikus

Fél évszázad a gitár mellett

2007.02.20. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi hírű, roma származású, Berlinben élő magyar gitárművész 2007 februárjában lesz 50 éves. A félévszázados születésnapot két nagyszabású koncerttel ünnepli Snétberger Ferenc.

A gitárművész egyedi játékában a klasszikus zenét, a jazzt, a latin zenét a roma népzenével szövi át, így egész pályafutását a klasszikus zene és a jazz kettőssége fémjelzi. Erre a kettőségre épül a születésnapi két koncert is.

Február 23-án a Zeneakadémia Nagytermében a jazz virtuóza mutatkozik be. Ezen az estén olyan zenész barátokkal lép színpadra, mint Marcus Stockhausen, Dhafer Youssef, David Freedmna, Arild Andersen, Paolo Vinaccia és Dés László.

A másik koncertre március 7-én kerül sor Snétberger „Classic” címmel a Művészetek Palotájában, ahol a gitárművész klasszikus zenei arcát mutatja be. Az első részben a legendás gitárversenyt, Joaquin Rodrigo Aranjuéz című darabját, majd Snétberger új szimfonikus darabjait (Kelet) játssza el a Danubia Szimfonikusok kíséretében. Vezényel Pejtsik Péter.

(2007. február 23. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) – Art of Jazz Duo’s - Snétberger Ferenc és barátainak koncertje; km.: Arild Andersen, Dés László, David Friedman, Markus Stockhausen, Paolo Vinaccia, Dhafer Youssef; 2007. március 7. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Snétberger Classic - Snétberger Ferenc (klasszikus gitár) koncertje; km.: Danubia Szimfonikus Zenekar, vez.: Pejtsik Péter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.