Klasszikus

Felavatták Budán Chopin mellszobrát

2011.10.17. 19:35
Ajánlom
A hétfőn a Horváth-kertben felavatott alkotás Boleslaw Syrewicz lengyel szobrász művének kópiája.

A portrét, amelynek eredetije a párizsi Luxemburg-parkban áll, Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter adományozta Szilasi Alex zongoraművésznek, a Chopin-év magyarországi nagykövetének, ő pedig a Budavári Önkormányzatnak. Így került a Haydn-emlékmű közelébe a szobor Chopin halálának 162. évfordulóján; a lengyel zongoraművész-zeneszerző 1849. október 17-én hunyt el Párizsban. A Liszt-év is indokolta az eseményt, hiszen a magyar és a lengyel géniusz barátsága legendás volt. Az előzményekhez tartozik az is, hogy a Budavári Önkormányzat egy Liszt-portrét adott a varsói várkerületnek, Gerő Katalin munkáját a Lazienski parkban állították fel augusztusban.

A szoboravatón Szilasi Alex azt hangsúlyozta: a két esemény jelkép, mert lehetőség a lengyel és magyar kulturális együttműködés megújítására abban az évben, amikor Lengyelország Magyarországtól vette át az Európai Unió soros elnökségét.

Waldemar Dabrowski kiemelte: Chopin és Liszt fiatalon érkezett Párizsba, Európa kulturális központjába, ahol már óriási alkotók éltek. Mégis rövidesen kiemelkedtek közülük és ebben része volt a kettejük barátságának. "Legfontosabb a barátság. A barátságra mindent lehet alapozni, jövendő életet, kapcsolatokat" - fogalmazott Waldemar Dabrowski.

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere emlékeztetett arra, hogy Liszt könyvet írt Chopinről és ebben szinte megszállottan követelte, hogy a művészt komolyan kell venni, mert általa válik hihetővé az a romantikus nézet, amely szerint az emberiség hajdani aranykorából egyetlen dolog maradt meg: a művészet.

A szobrot Waldemar Dabrowski és Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, valamint Nagy Gábor Tamás és Szilasi Alex leleplezte le és koszorúzta meg. A zongoraművész 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerekkel, főként a Chopin által kedvelt Pleyel zongorákkal kapcsolatban. Vasárnap este a Budavári Önkormányzat tanácstermében koncerten mutatta be azt az 1847-es gyártású Pleyel pianínót, amelyet 2011 október elején a Zeneszalon egy francia magángyűjteményből vásárolt meg. A hangszer különlegessége, hogy a Chopin kottalejegyzéseiben szereplő számos instrukció kizárólag ezen a hangszeren értelmezhető. A Chopin utasításai alapján fejlesztett pianínó olyan elfeledett hangszíneket fed fel a hallgatóság előtt, ami új megvilágításban mutatja meg a híres noktürnök vagy a keringők hangzását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!