Klasszikus

Felavatták Budán Chopin mellszobrát

2011.10.17. 19:35
Ajánlom
A hétfőn a Horváth-kertben felavatott alkotás Boleslaw Syrewicz lengyel szobrász művének kópiája.

A portrét, amelynek eredetije a párizsi Luxemburg-parkban áll, Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter adományozta Szilasi Alex zongoraművésznek, a Chopin-év magyarországi nagykövetének, ő pedig a Budavári Önkormányzatnak. Így került a Haydn-emlékmű közelébe a szobor Chopin halálának 162. évfordulóján; a lengyel zongoraművész-zeneszerző 1849. október 17-én hunyt el Párizsban. A Liszt-év is indokolta az eseményt, hiszen a magyar és a lengyel géniusz barátsága legendás volt. Az előzményekhez tartozik az is, hogy a Budavári Önkormányzat egy Liszt-portrét adott a varsói várkerületnek, Gerő Katalin munkáját a Lazienski parkban állították fel augusztusban.

A szoboravatón Szilasi Alex azt hangsúlyozta: a két esemény jelkép, mert lehetőség a lengyel és magyar kulturális együttműködés megújítására abban az évben, amikor Lengyelország Magyarországtól vette át az Európai Unió soros elnökségét.

Waldemar Dabrowski kiemelte: Chopin és Liszt fiatalon érkezett Párizsba, Európa kulturális központjába, ahol már óriási alkotók éltek. Mégis rövidesen kiemelkedtek közülük és ebben része volt a kettejük barátságának. "Legfontosabb a barátság. A barátságra mindent lehet alapozni, jövendő életet, kapcsolatokat" - fogalmazott Waldemar Dabrowski.

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere emlékeztetett arra, hogy Liszt könyvet írt Chopinről és ebben szinte megszállottan követelte, hogy a művészt komolyan kell venni, mert általa válik hihetővé az a romantikus nézet, amely szerint az emberiség hajdani aranykorából egyetlen dolog maradt meg: a művészet.

A szobrot Waldemar Dabrowski és Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, valamint Nagy Gábor Tamás és Szilasi Alex leleplezte le és koszorúzta meg. A zongoraművész 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerekkel, főként a Chopin által kedvelt Pleyel zongorákkal kapcsolatban. Vasárnap este a Budavári Önkormányzat tanácstermében koncerten mutatta be azt az 1847-es gyártású Pleyel pianínót, amelyet 2011 október elején a Zeneszalon egy francia magángyűjteményből vásárolt meg. A hangszer különlegessége, hogy a Chopin kottalejegyzéseiben szereplő számos instrukció kizárólag ezen a hangszeren értelmezhető. A Chopin utasításai alapján fejlesztett pianínó olyan elfeledett hangszíneket fed fel a hallgatóság előtt, ami új megvilágításban mutatja meg a híres noktürnök vagy a keringők hangzását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.