Klasszikus

Felavatták Budán Chopin mellszobrát

2011.10.17. 19:35
Ajánlom
A hétfőn a Horváth-kertben felavatott alkotás Boleslaw Syrewicz lengyel szobrász művének kópiája.

A portrét, amelynek eredetije a párizsi Luxemburg-parkban áll, Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter adományozta Szilasi Alex zongoraművésznek, a Chopin-év magyarországi nagykövetének, ő pedig a Budavári Önkormányzatnak. Így került a Haydn-emlékmű közelébe a szobor Chopin halálának 162. évfordulóján; a lengyel zongoraművész-zeneszerző 1849. október 17-én hunyt el Párizsban. A Liszt-év is indokolta az eseményt, hiszen a magyar és a lengyel géniusz barátsága legendás volt. Az előzményekhez tartozik az is, hogy a Budavári Önkormányzat egy Liszt-portrét adott a varsói várkerületnek, Gerő Katalin munkáját a Lazienski parkban állították fel augusztusban.

A szoboravatón Szilasi Alex azt hangsúlyozta: a két esemény jelkép, mert lehetőség a lengyel és magyar kulturális együttműködés megújítására abban az évben, amikor Lengyelország Magyarországtól vette át az Európai Unió soros elnökségét.

Waldemar Dabrowski kiemelte: Chopin és Liszt fiatalon érkezett Párizsba, Európa kulturális központjába, ahol már óriási alkotók éltek. Mégis rövidesen kiemelkedtek közülük és ebben része volt a kettejük barátságának. "Legfontosabb a barátság. A barátságra mindent lehet alapozni, jövendő életet, kapcsolatokat" - fogalmazott Waldemar Dabrowski.

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere emlékeztetett arra, hogy Liszt könyvet írt Chopinről és ebben szinte megszállottan követelte, hogy a művészt komolyan kell venni, mert általa válik hihetővé az a romantikus nézet, amely szerint az emberiség hajdani aranykorából egyetlen dolog maradt meg: a művészet.

A szobrot Waldemar Dabrowski és Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, valamint Nagy Gábor Tamás és Szilasi Alex leleplezte le és koszorúzta meg. A zongoraművész 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerekkel, főként a Chopin által kedvelt Pleyel zongorákkal kapcsolatban. Vasárnap este a Budavári Önkormányzat tanácstermében koncerten mutatta be azt az 1847-es gyártású Pleyel pianínót, amelyet 2011 október elején a Zeneszalon egy francia magángyűjteményből vásárolt meg. A hangszer különlegessége, hogy a Chopin kottalejegyzéseiben szereplő számos instrukció kizárólag ezen a hangszeren értelmezhető. A Chopin utasításai alapján fejlesztett pianínó olyan elfeledett hangszíneket fed fel a hallgatóság előtt, ami új megvilágításban mutatja meg a híres noktürnök vagy a keringők hangzását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.