Klasszikus

Felavatták Végh Sándor szobrát Kolozsvárott

2012.05.18. 13:30
Ajánlom
A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában avatta fel Szőcs Géza az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára május 17-én a mellszobrot.

"A morális és szellemi értelemben vett nemzetegyesítés fontos momentuma Végh Sándor életművének hazahozatala és integrálása szempontjából" - mondta Szőcs Géza a szoboravatáson, amelyen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Végh Sándor világhírű hegedűművész, kamarazenész és karmester a 20. század egyik világszerte legismertebb magyar zeneművésze, aki május 17-én lenne száz éves. A kolozsvári szoboravatást megelőzően az opera zenekara Jankó Zsolt vezényletével és Béres Melinda hegedűszólista részvételével Végh Sándor emlékkoncertet adott, amelyen Mozart, Bartók, Szabó Csaba és Schubert művei csendültek fel. A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában felavatott bronz mellszobor Makkai István marosvásárhelyi szobrász alkotása, aki több mint negyven pályázó közül nyerte el a szobor megalkotásának lehetőségét.

Végh Sándor a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakán 1924-től 1929-ig Zsolt Nándor, majd 1929-1931 között Hubay Jenő növendéke volt. Az 1928/29-es tanévben zeneszerzést is tanult Kodály Zoltánnál, 1927-ben pedig debütált egy, a zeneszerző vezényletével bemutatott Richard Strauss kompozícióval. Végh Sándor 1940-ben Zöldy Sándorral, Janzer Györggyel és Szabó Pállal megalakította saját kvartettjét, amely világszerte nagy sikereket aratott. Ezzel párhuzamosan hegedűszólistaként is jelentős nemzetközi karriert futott be, s a hangszert idős koráig nem tette le.

Az előadóművészi pályán szerzett gazdag tapasztalatait  egyre jelentősebbé váló pedagógiai munkásságábankamatoztatta. Tanított Baselben, Freiburgban, Düsseldorfban és Salzburgban. Életének utolsó periódusában világszerte nagy sikerrel szerepelt és sok lemezfelvételt készített az osztrák előadói tradíciókat híven őrző és továbbvivő kamarazenekarral.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.