Klasszikus

Felavatták Végh Sándor szobrát Kolozsvárott

2012.05.18. 13:30
Ajánlom
A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában avatta fel Szőcs Géza az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára május 17-én a mellszobrot.

"A morális és szellemi értelemben vett nemzetegyesítés fontos momentuma Végh Sándor életművének hazahozatala és integrálása szempontjából" - mondta Szőcs Géza a szoboravatáson, amelyen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Végh Sándor világhírű hegedűművész, kamarazenész és karmester a 20. század egyik világszerte legismertebb magyar zeneművésze, aki május 17-én lenne száz éves. A kolozsvári szoboravatást megelőzően az opera zenekara Jankó Zsolt vezényletével és Béres Melinda hegedűszólista részvételével Végh Sándor emlékkoncertet adott, amelyen Mozart, Bartók, Szabó Csaba és Schubert művei csendültek fel. A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában felavatott bronz mellszobor Makkai István marosvásárhelyi szobrász alkotása, aki több mint negyven pályázó közül nyerte el a szobor megalkotásának lehetőségét.

Végh Sándor a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakán 1924-től 1929-ig Zsolt Nándor, majd 1929-1931 között Hubay Jenő növendéke volt. Az 1928/29-es tanévben zeneszerzést is tanult Kodály Zoltánnál, 1927-ben pedig debütált egy, a zeneszerző vezényletével bemutatott Richard Strauss kompozícióval. Végh Sándor 1940-ben Zöldy Sándorral, Janzer Györggyel és Szabó Pállal megalakította saját kvartettjét, amely világszerte nagy sikereket aratott. Ezzel párhuzamosan hegedűszólistaként is jelentős nemzetközi karriert futott be, s a hangszert idős koráig nem tette le.

Az előadóművészi pályán szerzett gazdag tapasztalatait  egyre jelentősebbé váló pedagógiai munkásságábankamatoztatta. Tanított Baselben, Freiburgban, Düsseldorfban és Salzburgban. Életének utolsó periódusában világszerte nagy sikerrel szerepelt és sok lemezfelvételt készített az osztrák előadói tradíciókat híven őrző és továbbvivő kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.