Klasszikus

Felavatták Végh Sándor szobrát Kolozsvárott

2012.05.18. 13:30
Ajánlom
A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában avatta fel Szőcs Géza az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára május 17-én a mellszobrot.

"A morális és szellemi értelemben vett nemzetegyesítés fontos momentuma Végh Sándor életművének hazahozatala és integrálása szempontjából" - mondta Szőcs Géza a szoboravatáson, amelyen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Végh Sándor világhírű hegedűművész, kamarazenész és karmester a 20. század egyik világszerte legismertebb magyar zeneművésze, aki május 17-én lenne száz éves. A kolozsvári szoboravatást megelőzően az opera zenekara Jankó Zsolt vezényletével és Béres Melinda hegedűszólista részvételével Végh Sándor emlékkoncertet adott, amelyen Mozart, Bartók, Szabó Csaba és Schubert művei csendültek fel. A Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában felavatott bronz mellszobor Makkai István marosvásárhelyi szobrász alkotása, aki több mint negyven pályázó közül nyerte el a szobor megalkotásának lehetőségét.

Végh Sándor a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakán 1924-től 1929-ig Zsolt Nándor, majd 1929-1931 között Hubay Jenő növendéke volt. Az 1928/29-es tanévben zeneszerzést is tanult Kodály Zoltánnál, 1927-ben pedig debütált egy, a zeneszerző vezényletével bemutatott Richard Strauss kompozícióval. Végh Sándor 1940-ben Zöldy Sándorral, Janzer Györggyel és Szabó Pállal megalakította saját kvartettjét, amely világszerte nagy sikereket aratott. Ezzel párhuzamosan hegedűszólistaként is jelentős nemzetközi karriert futott be, s a hangszert idős koráig nem tette le.

Az előadóművészi pályán szerzett gazdag tapasztalatait  egyre jelentősebbé váló pedagógiai munkásságábankamatoztatta. Tanított Baselben, Freiburgban, Düsseldorfban és Salzburgban. Életének utolsó periódusában világszerte nagy sikerrel szerepelt és sok lemezfelvételt készített az osztrák előadói tradíciókat híven őrző és továbbvivő kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.