Klasszikus

Felborzolt kedélyek

2009.04.04. 00:00
Ajánlom
Április 23-án Budapestre látogat Gilles Apap, híres-hírhedt, francia származású hegedűművész, akit sokan a klasszikus zenei élet Nigel Kennedynél is különcebb képviselőjének tartanak.

Koncertjeinek a klasszikus zene elkötelezett rajongóinak többségét őrületbe kergető jellegzetessége a jazz, a blues, a cigányzene, a swing, az ír, amerikai, indiai és más népzenék elemeit vegyítő, rendszerint a művek kadenciáit kibővítő, improvizatív rész, amely nem egyszer akár 10 perccel is meghosszabbítja egy hegedűverseny időtartamát. Sokakat sokkol hanyag – rendszerint egy pólót és egy nadrágot felölelő – ruházatával, zavarba ejtően szabad gondolkodásmódjával és energikus színpadi jelenlétével is – a műsorra tűzött darabokat nem egyszer a színpad szélére ülve adja elő, s állandóan változtatja helyét a koncert során is, így igyekezvén a zenekar tagjaival is kapcsolatba kerülniŹ. Nem ritkán beszélgetésbe elegyedik a közönséggel is, kommentálja előadásmódját, szólóit végigénekli, -fütyüli. Fellépései egyszerre sokkolják és ejtik rabul a koncertlátogatókat, szerezve számára esküdt ellenségeket és rajongó fanatikusokat. Mindez azonban őt a legkevésbé sem foglalkoztatja, célkitűzése ugyanis az, hogy az embereket és a zenét is megszabadítsa az évszázadok során lefektetett, a zene és az ember igazi lényét megfojtó, akadémikus kötöttségektől. Ennek érdekében igyekszik minél többet utazni, s útjai során minél többet befogadni más népek zenei kultúrájából.

Apap személye egyébként nem ismeretlen a hazai zenészek előtt sem, hiszen Vásáry Tamás és Keller András is játszott már együtt az egyesek által "csodagyereknek", mások által "rossz ízlésű bohócnak" titulált muzsikussal. Áprilisi, budapesti fellépése során az Operaház kiváló karmestere, Kovács János által dirigált Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar kíséretében Ligeti, Mozart, Bartók, Enescu és Liszt műveit játszva – s vélhetően a kedélyeket borzolva – enged bepillantást sajátos zenei gondolkodásmódjába.

(2009. április 23. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar; km.: Gilles Apap (hegedű); vez.: Kovács János; Ligeti György: Régi magyar társastáncok; Mozart: G-dúr hegedűverseny, K 216; Bartók: II. rapszódia; Enescu: I. román rapszódia; Liszt: II. magyar rapszódia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Jazz/World

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.