Klasszikus

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

2021.03.02. 13:45
Ajánlom
A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.

A Filharmónia Magyarország virtuális koncertterme nemcsak arra ad módot, hogy a nappalink foteljét egyszer a pécsi Kodály Központ nézőterére képzeljük, máskor a miskolci Művészetek Háza termébe, de sosem látott közelségből láthatjuk a hangszereket és előadókat. A karmester instrukciói ugyan továbbra is a zenekarnak szólnak, de izgalmasak nézőként is, hogy szemből láthatjuk ezen gesztusokat.

A Filharmónia a legkiválóbb szólistákat, nagy múltú zenekarokat, az operától a gyermekműsorokig világhírű performanszokat fog össze és teszi elérhetővé az ingyenesen közvetítések által.

Nőnap előestéjén (március 7.) a zenei élmények és az érzelmek kapják a legfőbb szerepet az online koncerten is. Szutrély Katalin szoprán énekesnő és Berecz Mihály zongoraművész különleges koncertje a pécsi Kodály Központban kerül megrendezésre.

De másnap sem maradunk koncert nélkül! Nőnapon (március 8.) a legnagyobb koloratúrszoprán opera-énekesnő, Miklósa Erika, Balázs János és Horváth István közös estjén műfaji kötöttségek nélkül hallhatunk áriákat, népszerű dalokat és virtuóz átiratokat.

Március 10-én egészen Argentínáig repítik a közönséget, ugyanis az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában két argentin komponista műveit hallhatjuk. Astor Piazzolla és Alberto Ginastera a 20. század zenetörténetének kiemelkedő alakjai. A zenekar művészeti vezetője G. Horváth László, közreműködik Kirill Troussov hegedűművész.

IMG_1932-135022.jpg

IMG_1932-135022.jpg (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A legkisebbeket sem hagyják zene nélkül! Március 13-án délelőtt Veszprémből jelentkeznek.

A szombati ebéd előtt hallgassa együtt a család a Mesélő muzsikát a Magyar Állami Operaház Zenekarával és Lakner Tamás moderálásával.

Az argentin utazás, az opera est és gyermekműsor után március 29-én a  régizene mestereivel várja Önt a Filharmónia virtuális koncertterme. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyén hallhatjuk Stölzel passióját.

A hónapot egy igazán fantasztikus koncerttel zárják. Március 31-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Fejérvári Zoltán zongoraművész hangversenyét közvetítik Veszprémből. Az estén Mozart, Bach és Beethoven műveket hallhatunk. A koncertmester Tfirst Péter, a zenekar művészeti vezetője Várdai István.

Az ingyenes élő közvetítések elérhetők a Filharmónia web- és Facebook oldalán, valamint Youtube és Vimeo csatornáján. Különleges lehetőség az is, hogy a Filharmónia Magyarország Youtube csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen, bármikor visszanézhetők.

 

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.