Klasszikus

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

2021.03.02. 13:45
Ajánlom
A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.

A Filharmónia Magyarország virtuális koncertterme nemcsak arra ad módot, hogy a nappalink foteljét egyszer a pécsi Kodály Központ nézőterére képzeljük, máskor a miskolci Művészetek Háza termébe, de sosem látott közelségből láthatjuk a hangszereket és előadókat. A karmester instrukciói ugyan továbbra is a zenekarnak szólnak, de izgalmasak nézőként is, hogy szemből láthatjuk ezen gesztusokat.

A Filharmónia a legkiválóbb szólistákat, nagy múltú zenekarokat, az operától a gyermekműsorokig világhírű performanszokat fog össze és teszi elérhetővé az ingyenesen közvetítések által.

Nőnap előestéjén (március 7.) a zenei élmények és az érzelmek kapják a legfőbb szerepet az online koncerten is. Szutrély Katalin szoprán énekesnő és Berecz Mihály zongoraművész különleges koncertje a pécsi Kodály Központban kerül megrendezésre.

De másnap sem maradunk koncert nélkül! Nőnapon (március 8.) a legnagyobb koloratúrszoprán opera-énekesnő, Miklósa Erika, Balázs János és Horváth István közös estjén műfaji kötöttségek nélkül hallhatunk áriákat, népszerű dalokat és virtuóz átiratokat.

Március 10-én egészen Argentínáig repítik a közönséget, ugyanis az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában két argentin komponista műveit hallhatjuk. Astor Piazzolla és Alberto Ginastera a 20. század zenetörténetének kiemelkedő alakjai. A zenekar művészeti vezetője G. Horváth László, közreműködik Kirill Troussov hegedűművész.

IMG_1932-135022.jpg

IMG_1932-135022.jpg (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A legkisebbeket sem hagyják zene nélkül! Március 13-án délelőtt Veszprémből jelentkeznek.

A szombati ebéd előtt hallgassa együtt a család a Mesélő muzsikát a Magyar Állami Operaház Zenekarával és Lakner Tamás moderálásával.

Az argentin utazás, az opera est és gyermekműsor után március 29-én a  régizene mestereivel várja Önt a Filharmónia virtuális koncertterme. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyén hallhatjuk Stölzel passióját.

A hónapot egy igazán fantasztikus koncerttel zárják. Március 31-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Fejérvári Zoltán zongoraművész hangversenyét közvetítik Veszprémből. Az estén Mozart, Bach és Beethoven műveket hallhatunk. A koncertmester Tfirst Péter, a zenekar művészeti vezetője Várdai István.

Az ingyenes élő közvetítések elérhetők a Filharmónia web- és Facebook oldalán, valamint Youtube és Vimeo csatornáján. Különleges lehetőség az is, hogy a Filharmónia Magyarország Youtube csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen, bármikor visszanézhetők.

 

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.