Klasszikus

Felemás kulturális portál hiányjelekkel

2004.09.09. 00:00
Ajánlom
A tévéreklám hosszú ékezettel hirdeti az új www.kultura.hu internetes oldalt. Ám ez ne tévesszen meg senkit, hosszú ú-val csak a "the requested URL could not be retrieved" felirat jelenik meg. Röviddel viszont egy korrekt megjelenésű honlapot találunk. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából készült oldal feladata, vélhetőleg, hogy egy helyen találjuk meg a kulturális híreket, és hogy elérhetővé tegyen egy kulturális adatbázist. Ez jó dolog lenne, ha nem lenne már néhány ilyen honlap.

Az oldal megjelenését láthatóan a jól használhatóságra való törekvés jellemzi, ami dicséretes dolog. Betöltés után a friss hírek fogadják a látogatót, és a zene, irodalom, színház, film, képzőművészet és történelem menüpontokból lehet válogatni. Minden menü almenükre bontott, így például külön helyet kaptak a muzsikán belül a gyerekdalok, a populáris zene, a nép- és komolyzene is. Máshol már nem ennyire egyszerű a helyzet, az irodalom menüponton belül a staféta link alatt azt kérdezik Kornis Mihálytól, hogy mire kattan rá. Ô erre szépen válaszol is, hogy mostanában mi foglalkoztatja. De azt is elmondja, hogy szerinte a csatos üvegre a kupak szokott rákattanni. Ami viszont nagyon jó, az a linkgyűjtemény. A linkekre klikkelve eljuthatunk például az Országos Széchényi Könyvtár, az egyházi könyvtárak, az informatikával kapcsolatos könyvgyűjtemények és még sok más szervezet oldalaira. A színház rovatban a Színházi ki kicsoda tetszik a legjobban, bár egy-egy képet föltehettek volna legalább a legnagyobb színészekről.

Egyébként a Kultura.hu más kulturális oldalak híreiből, cikkeiből táplálkozik. Túlzott hírbőség nem tapasztalható, mintha kissé elfeledkeznének a frissítésekről. A minisztérium saját híreit, hogy elkészült a magyar kulturális stratégia munkaanyaga, meg hogy Ezüstpelikán-díjat kapott a minisztérium egyik államtitkára viszont mindenképp fontosnak tartják tudomásunkra hozni.

Vannak témakörök, amelyek csak egy-egy hírt, vagyis inkább programajánlót tartalmaznak. Az oldal válogat többek között az Est.hu, a Theater.hu és a Terasz.hu írásaiból. Úgy látszik, saját stábja nincsen, és itt a bibi. Fölvetődik pár kérdés az emberben. Először is mi alapján válogatnak az egyéb honlapok hírei között? Ki teszi ezt, és kinek szól ez tulajdonképp? Azt hinné az ember, hogy a kultúra iránt érdeklődő, internetező közönségnek. De hát ők úgyis ismerik azokat az oldalakat, amelyekről a Kultura.hu szedi le az infót.

A nagy kérdés, hogy miért kattintson rá valaki. A kiterjedt linkgyűjteményen kívül milyen többletet ad? Esetleg "fű alatt" reklámozza és népszerűsíti a kultúrával foglalkozó honlapokat? Az szép dolog, de nem kellene titkolni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.