Klasszikus

Felemás kulturális portál hiányjelekkel

2004.09.09. 00:00
Ajánlom
A tévéreklám hosszú ékezettel hirdeti az új www.kultura.hu internetes oldalt. Ám ez ne tévesszen meg senkit, hosszú ú-val csak a "the requested URL could not be retrieved" felirat jelenik meg. Röviddel viszont egy korrekt megjelenésű honlapot találunk. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából készült oldal feladata, vélhetőleg, hogy egy helyen találjuk meg a kulturális híreket, és hogy elérhetővé tegyen egy kulturális adatbázist. Ez jó dolog lenne, ha nem lenne már néhány ilyen honlap.

Az oldal megjelenését láthatóan a jól használhatóságra való törekvés jellemzi, ami dicséretes dolog. Betöltés után a friss hírek fogadják a látogatót, és a zene, irodalom, színház, film, képzőművészet és történelem menüpontokból lehet válogatni. Minden menü almenükre bontott, így például külön helyet kaptak a muzsikán belül a gyerekdalok, a populáris zene, a nép- és komolyzene is. Máshol már nem ennyire egyszerű a helyzet, az irodalom menüponton belül a staféta link alatt azt kérdezik Kornis Mihálytól, hogy mire kattan rá. Ô erre szépen válaszol is, hogy mostanában mi foglalkoztatja. De azt is elmondja, hogy szerinte a csatos üvegre a kupak szokott rákattanni. Ami viszont nagyon jó, az a linkgyűjtemény. A linkekre klikkelve eljuthatunk például az Országos Széchényi Könyvtár, az egyházi könyvtárak, az informatikával kapcsolatos könyvgyűjtemények és még sok más szervezet oldalaira. A színház rovatban a Színházi ki kicsoda tetszik a legjobban, bár egy-egy képet föltehettek volna legalább a legnagyobb színészekről.

Egyébként a Kultura.hu más kulturális oldalak híreiből, cikkeiből táplálkozik. Túlzott hírbőség nem tapasztalható, mintha kissé elfeledkeznének a frissítésekről. A minisztérium saját híreit, hogy elkészült a magyar kulturális stratégia munkaanyaga, meg hogy Ezüstpelikán-díjat kapott a minisztérium egyik államtitkára viszont mindenképp fontosnak tartják tudomásunkra hozni.

Vannak témakörök, amelyek csak egy-egy hírt, vagyis inkább programajánlót tartalmaznak. Az oldal válogat többek között az Est.hu, a Theater.hu és a Terasz.hu írásaiból. Úgy látszik, saját stábja nincsen, és itt a bibi. Fölvetődik pár kérdés az emberben. Először is mi alapján válogatnak az egyéb honlapok hírei között? Ki teszi ezt, és kinek szól ez tulajdonképp? Azt hinné az ember, hogy a kultúra iránt érdeklődő, internetező közönségnek. De hát ők úgyis ismerik azokat az oldalakat, amelyekről a Kultura.hu szedi le az infót.

A nagy kérdés, hogy miért kattintson rá valaki. A kiterjedt linkgyűjteményen kívül milyen többletet ad? Esetleg "fű alatt" reklámozza és népszerűsíti a kultúrával foglalkozó honlapokat? Az szép dolog, de nem kellene titkolni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hamarosan élőben hallhatók a Beethoven zeneszerzőverseny győztes művei

Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit, a műveket május 2-án a Beethoven Budán Fesztiválon hallhatja a közönség.
Klasszikus ajánló

Egy egész hétvégén kvartettek lépnek fel a Nádor Teremben

Március 29-31 között, nyolc koncerten, Schubert összes vonósnégyese elhangzik a Vakok Állami Intézetében található Nádor Teremben.
Klasszikus interjú

Mint egy mezzoszoprán hang – Négy hódító brácsa az Urániában

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett vezetőjét, Máté Győzőt kérdeztük.
Klasszikus hír

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.