Klasszikus

Felemelő klasszikus zeneművek húsvét ünnepére

2022.04.16. 09:35
Ajánlom
A feltámadás örömhíre a barokktól a modern korokig megihlette a zeneszerzőket. Angyali ének, misztikus kórus és a kitörő boldogság hangja is szerepel zenei válogatásunkban.

Händel: A feltámadás – az Angyal áriája

A sötétség erői megtorpannak, a világot betölti az örök Isten fényessége – hirdeti az angyal a feltámadás örömhírét Händel húsvétvasárnapra készült oratóriumának kezdetén. A gazdagon díszített, olykor nyaktörően koloratúrázó szólam és az azt kísérő trombiták hangjától a hallgató szinte a szeme előtt látja az egekben megjelenő angyalsereget.

Mozart: Árvaházi miseResurrexit

A zenetörténet számos miséjében találhatunk a feltámadással kapcsolatos, magasztos dallamokat, hiszen a Credo, a hitvallás egyik tételének szövege éppen ezt a bibliai eseményt írja le. Mozart még gyermekként komponálta ritkán játszott, ám felemelő hangvételű Árvaházi miséjét, melynek Resurrexit-tétele is csodásan örömteli és bizakodó.

Liszt: KrisztusO filii et filiae

Liszt Ferenc nagyszabású, háromtételes oratóriumot írt Krisztus alakjáról, melynek harmadik része foglalkozik a passió és a feltámadás eseményeivel. Itt dolgozta fel a zeneszerző a jól ismert húsvéti himnusz, mely női vagy gyermekkar előadásában szólal meg. Az ártatlan hangok hallatán mindenki megérezhet valamit húsvétvasárnap csodájából (az oratóriumban ezt a részt diadalmas hangú zárótétel követi).

Mascagni: Parasztbecsület Húsvéti kórus

Bár a Szicíliában játszódó, bosszúról és féltékenységről szóló opera nem éppen az ünnepi megbékéléshez illik, szerepel benne egy csodálatos kórusszám, ami egyetlen húsvéti zeneválogatásból sem maradhat ki. A kis falu népe misére indul a templomba, és hangjaik ebben a magasztos énekben olvadnak össze. Csak egy valaki nem tud teljesen nyugodt lélekkel bekapcsolódni, a kedvese hűtlenségén aggódó Santuzza.

Vaughan Williams: Öt misztikus énekHúsvét

Az angol zeneszerző dalciklusa az emberi élet végső kérdéseivel foglalkozó versekre íródott, a szövegek az élet, a szeretet, Isten és az igazság témáját kutatják. Az első két dal George Herbert Húsvét című költeményét dolgozza fel, a bariton szólista egyszerű, de emelkedett hangon szólal meg, és nemes méltósággal számol be a feltámadás híréről, valamint arról, mit vált ki a csoda az emberi lélekből.

Mahler: 2. szimfónia (A feltámadás)

A zeneszerző már a második szimfóniájában is szerepet szánt az énekhangnak mint a legcsodálatosabb hangszernek, amit maga Isten alkotott. A szöveg első része Klopstock Feltámadás című verséből való, ezt követik a komponista saját szavai. A sokszor monumentálisnak ható mahleri megoldások ebben a földöntúli csodát leíró részletben egészen új értelmet nyernek.

Händel: MessiásHalleluja

Talán nem is létezik ismertebb húsvéti zenemű, mint Händel Messiásában a második részt záró diadalmas kórus, a Halleluja. Ez a darab annyira népszerű lett, és az oratórium többi részétől függetlenül is gyakran hallható, hogy sokan talán nem is tudják, eredetileg milyen szerepet töltött be: a feltámadás miatt örvendező és Istent dicsőítő emberiség szólal meg benne.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.