Klasszikus

Felhívás a 2012-es Paloma O’Shea Nemzetközi Zongoraversenyre

2011.04.19. 14:00
Ajánlom
2012. július 25. és augusztus 7. között, Alicia de Larrocha emlékének ajánlva rendezik meg Santanderben a versenyt, amelynek jelentkezési határideje 2011. november 15.

A versenyt, amelyet először 1972-ben rendeztek, 17.. alkalommal írja ki az Albéniz Alapítvány. Ezúttal a 2009-ben elhunyt Alicia de Larrocha zongoraművész, a verseny volt alelnökének szentelik majd a megmérettetést, amelynek helyszíne a Palacio de Festivales de Cantabria lesz. A versenyt a www.classicalplanet.com weboldalon követhetik az érdeklődők. A zongoristák Santanderben olyan partnerekkel lépnek pódiumra, mint a kamarazene kategóriában a Casals Quartet, a Juanjo Mena vezényelte Real Filharmonia de Galicia és a Jesús López Cobos dirigálta Orquesta Sinfónica de Madrid, azaz a Teatro Real Zenekara.

A zsűri elnöke Antoni Ros-Marbà, tagjai pedig Peter Alward, Luis Pereira Leal, Lorenzo Fasolo, Lawrence Foster, Ralf Gothóni, Gulyás Márta - aki az előválogató zsűrinek is tagja Nyári Jenő és Luis Fernando Pérez mellett -, Elisabeth Leonskaja, Oleg Maisenberg, Tomás Marco, Rados Ferenc, Hüseyin Sermet és Gérard Wyss.  A verseny összdíjazása 125.000 euró, és a pénzdíjon kívül koncertfellépések is várják a legjobbakat.

A jelentkezési határidő 2011. november 15., a jelentkezés a www.santanderpianocompetition.com/audiciones oldalon tehető meg. A verseny művészeti tanácsa 2012 áprilisában Madridban, Párizsban, Moszkvában és New Yorkban hallgatja meg a kiválasztottakat, akik közül húszan utazhatnak a 2012. július 25-én kezdődő döntőre, ahol július 27-ig szólóban mutatkoznak be. Július 29-től augusztus 1-ig szólóban és a kamarazene kategóriában lép fel 12 továbbjutó, az elődöntőbe hatan jutnak, hogy augusztus 3-án és 4-én kamarazenekar kíséretével egy Mozart-versenyművet játsszanak a zsűri előtt. A döntőre, amelyen egy szimfonikus zenekarral kísért versenyművet adnak elő, 2012. augusztus 6-án kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.