Klasszikus

Felhívás a II. Esztergomi Nemzetközi Oratórium-Énekversenyre

2007.03.17. 00:00
Ajánlom
Idén április 16. és 20. között rendezik a II. Esztergomi Nemzetközi Oratórium-Énekversenyt. A korhatár hölgyeknél 32, uraknál 35 év.

2004-ben műfaji ritkaságként, világviszonylatban először került sor önálló oratórium énekversenyre. A művészeti fórum ötletgazdája, a szellemi termék jogosultja Andreas G. Lehr, kulturális manager, a Künstleragentur Berlin igazgatója.

Az első énekversenyre 74 hazai ill. külföldi (lengyel, szlovák, román, osztrák, német, francia, olasz, görög, koreai és japán) szólista küldte be jelentkezési anyagait, ebből 61 érvényes nevezést fogadott el a versenybizottság. A verseny színvonalát jól fémjelezte, hogy a Németországból érkezett versenyzőknek (Sara Maria Sun, illetve Ercsényi Orsolya) két I. díjat is odaítélt a zsűri. II. díjas lett a koreai An Sa-Hoon (tenor), a III. díjat a magyar Jónás Krisztina (szoprán) szerezte meg, míg a Magyar Rádió különdíját, egy koncertszerződést pedig az olaszországi Klara Loczy (alt) vihetett haza.

Idén, mivel Kodály-emlékévet ünnepel a világ, a rendezők bíznak benne, hogy minél több versenyző ad majd elő Kodály-darabot. Az 1967-ben elhunyt világhírű komponista és zenepedagógus emlékére özvegye, Sarolta asszony Kodály-különdíjat alapított a leghitelesebben tolmácsolt Kodály-mű előadásáért.

Az idei zsűri elnöke is Prof. Hamari Júlia lesz. A zsűritagok: Ionel Pantea (Luxemburg), Csengery Adrienne énekművész, Dr. Temesi Mária szegedi tanszékvezető, és Virágh András, a Monarchia Zenekar vezetője.
Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, akárcsak az alapítás évében, a II. Esztergomi Nemzetközi Oratórium-Énekversenyen is örömmel látja el a fővédnöki tisztet.

Bővebb információ és a jelentkezési lap az alábbi honlapon található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.