Klasszikus

Felhívás: zongoristákat és kamarazenészeket vár a Kocsis Zoltán-díj

2022.04.01. 13:20
Ajánlom
A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására, 2022-ben Kocsis Zoltán- díjat és Zenei Tehetség-ösztöndíjat alapít a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.

A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni.  A díjak mellett az Alapítvány Zenei Tehetség-ösztöndíjat is alapít, amely évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatalnak adható.

Zongora kategória:

A pályázat kétfordulós, az első fordulóban videóanyagok beküldését várja a kuratórium, amelyek alapján kiválasztják a II., élő fordulóba továbbjutó zongoristákat.

Jelentkezés feltétele: 18-26 év közötti magyarországi és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

Kamarazene kategória:

A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját.

Jelentkezés feltétele: 18-26 év közötti magyarországi és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

I. Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség Ösztöndíj:

Az ösztöndíjat évente egy fiatal magyar vagy határon túli magyar zenész nyerheti el. Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse egy kiemelkedően tehetséges, klasszikus zenei hangszeren játszó fiatal zenei fejlődését. 

A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját.

Jelentkezés feltétele: 14-18 év közötti magyarországi és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

A pályázatokat a 6 fős kuratórium a pályázat benyújtására nyitva álló határidő lezárását követő 30 napon belül bírálja el. A II. fordulóba jutásról az Alapítvány a pályázatok bírálatát követő 5 napon belül elektronikus úton értesíti a pályázókat, a II. fordulóba jutottak nevét a www.kocsis-hauser.hu honlapon is közzéteszi.

A kuratórium tagjai:

Hauser Adrienne zongoraművész, a Kocsis-Hauser Alapítvány alapítója, a kuratórium elnöke,
Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője,
Jean-Efflam Bavouzet (Franciaország) zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora,
Herboly Domonkos  a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója,
Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester,
Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora rektora.

A pályázatról részletes információ az alapítvány weboldalán oldalon található.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kocsis Zoltán (Forrás: Fortepan)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.