Klasszikus

Felhívás: zongoristákat és kamarazenészeket vár a Kocsis Zoltán-díj

2022.04.01. 13:20
Ajánlom
A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására, 2022-ben Kocsis Zoltán- díjat és Zenei Tehetség-ösztöndíjat alapít a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.

A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni.  A díjak mellett az Alapítvány Zenei Tehetség-ösztöndíjat is alapít, amely évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatalnak adható.

Zongora kategória:

A pályázat kétfordulós, az első fordulóban videóanyagok beküldését várja a kuratórium, amelyek alapján kiválasztják a II., élő fordulóba továbbjutó zongoristákat.

Jelentkezés feltétele: 18-26 év közötti magyarországi és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

Kamarazene kategória:

A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját.

Jelentkezés feltétele: 18-26 év közötti magyarországi és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

I. Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség Ösztöndíj:

Az ösztöndíjat évente egy fiatal magyar vagy határon túli magyar zenész nyerheti el. Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse egy kiemelkedően tehetséges, klasszikus zenei hangszeren játszó fiatal zenei fejlődését. 

A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját.

Jelentkezés feltétele: 14-18 év közötti magyarországi és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

A pályázatokat a 6 fős kuratórium a pályázat benyújtására nyitva álló határidő lezárását követő 30 napon belül bírálja el. A II. fordulóba jutásról az Alapítvány a pályázatok bírálatát követő 5 napon belül elektronikus úton értesíti a pályázókat, a II. fordulóba jutottak nevét a www.kocsis-hauser.hu honlapon is közzéteszi.

A kuratórium tagjai:

Hauser Adrienne zongoraművész, a Kocsis-Hauser Alapítvány alapítója, a kuratórium elnöke,
Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője,
Jean-Efflam Bavouzet (Franciaország) zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora,
Herboly Domonkos  a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója,
Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester,
Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora rektora.

A pályázatról részletes információ az alapítvány weboldalán oldalon található.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kocsis Zoltán (Forrás: Fortepan)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.